Ούτε χαραμάδα δεν άφησε ο Ερντογάν για απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών μας

Ούτε χαραμάδα δεν άφησε ο Ερντογάν για απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών μας

Με την ηγεσία του ΝΑΤΟ να σφυρίζει αδιάφορα και να μην τολμά να πιέσει τον Σουλτάνο

-Ζητάει και τα ρέστα ο τούρκος Πρόεδρος

Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα στην Αδριανούπολη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας το έθεσαν σε εταίρους και συμμάχους αλλά και στον ίδιο τον Ερντογάν, χωρίς φυσικά να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Χρειάστηκαν δύο ώρες συζήτησης οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν για να ανακυκλωθεί η ίδια συζήτηση που είχαν και τηλεφωνικώς για το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών και των οκτώ τούρκων αξιωματικών, που έχει εγκλωβίσει κάθε άλλη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και έχει πρακτικά εξουδετερώσει τη συζήτηση για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Βεβαίως προκαλεί απορία το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να σηκώσει, υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, τόσο ψηλά το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, δημιουργώντας προσδοκίες ότι με την πίεση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να πετύχει αν όχι την απελευθέρωσή τους τουλάχιστον τη δέσμευση του κ. Ερντογάν ότι θα απαγγελθεί κατηγορητήριο και ότι θα έχουν δίκαιη δίκη. Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν δεν επρόκειτο να υποχωρήσει στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών και να εμφανισθεί στο εσωτερικό της χώρας του ότι υποχρεώθηκε σε μια κίνηση καλής θέλησης από την πίεση που άσκησε η Αθήνα και μέσω της Συμμαχίας.

Χαρακτηριστικό της σκληρής στάσης που κρατά στο ζήτημα αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι δεν έδωσε στίγμα όχι για την απελευθέρωση των δύο, αλλά ούτε καν για το αν και πότε θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους, ώστε να μπει ένα χρονοδιάγραμμα στην ομηρία τους.

Αντιθέτως, ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να θέτει ευθέως θέμα ανταλλαγής, αντέτεινε στον Αλέξη Τσίπρα την ιστορία των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, θέμα το οποίο έχει αναδει­χθεί σε εξαιρετικά σημαντικό για τον τούρκο Πρόεδρο, για συμβολικούς και επικοινωνιακούς λόγους.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στο κεφάλαιο αυτό και ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ότι στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι, έσπευσε να προσθέσει ότι συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν στην «περαιτέρω συνεργασία σε θέματα ασφάλειας».

Αναφορά που δεν είναι σαφές αν επικεντρώνεται μόνο στα θέματα της μετανάστευσης, αλλά επεκτείνεται και στη συνεργασία εναντίον όσων το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί αντίπαλούς του.

Όμως και στο θέμα του Αιγαίου το κλίμα ήταν από τα παλιά.

Ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε πλήρως τα στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, καθώς υποστήριξε ότι οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών μέχρι τα 6 ν.μ. δεν αποτελούν παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου και ότι οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών εντός του FIR Αθηνών χωρίς την υποβολή σχεδίων πτήσης δεν αποτελούν παραβίαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, αναγκάζοντας την ελληνική πλευρά να εμφανίσει στοιχεία, που φυσικά γνωρίζει ο κ. Ερντογάν, για υπερπτήσεις ακόμη και κατοικημένων νησιών.

Θα…
Έτσι ο κ. Ερντογάν συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα να παραπέμψουν το θέμα στους Α/ΓΕΕΘΑ και στους ΥΠΕΞ, μια κίνηση που παραπέμπει σε λάκτισμα της μπάλας στην εξέδρα, καθώς εάν θέλουν οι δύο κυβερνήσεις να μειώσουν την ένταση στο Αιγαίο υπάρχουν θεσπισμένα και δοκιμασμένα στην πράξη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία απλώς δεν εφαρμόζει η Τουρκία…

Δύσκολο φαίνεται ότι ήταν όμως και το κεφάλαιο της συζήτησης για το Κυπριακό, καθώς ο κ. Ερντογάν μόλις δύο ημέρες πριν είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη του ως νεοεκλεγείς Πρόεδρος στα Κατεχόμενα και είχε επιτεθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είχε εξαπολύσει απειλές κατά πάντων και είχε δηλώσει ότι δεν θα αφήσει να μετατραπεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μειονότητα…

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι επαφές για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση της πρότασης Γκουτιέρες, αν και το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι ότι υπάρχει εντελώς διαφορετική εκτίμηση των δύο πλευρών για το ποιο είναι αυτό το πλαίσιο Γκουτιέρες.

Έτσι, χωρίς να υπάρχει καμία πρόοδος στα ελληνοτουρκικά και στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, το νέο κορυφαίο θέμα που έχει υπονομεύσει κάθε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, η συνάντηση Τσίπρα -Ερντογάν στο ΝΑΤΟ περισσότερο επιβεβαίωσε και φρεσκάρισε την ατζέντα των προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών παρά άφησε χαραμάδες αισιοδοξίας για μια νέα φάση εξομάλυνσης των σχέσεων…

Η οποία δεν πρόκειται να ξεκινήσει εάν δεν αφεθούν πρώτα ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί.

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ