Ο Χαράλαμπος Γκότσης στο «KONTRA»
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης.
Ο κ. Γκότσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τι σημαίνει ενισχυμένη εποπτεία και τι σημαίνει για τους Έλληνες, επισημαίνοντας ότι «Ό,τι δεσμεύσεις έχει πάρει η χώρα προέρχονται από το παρελθόν και εκεί βέβαια, είναι γεγονός και υπάρχει και η βούληση απ’ ότι βλέπετε από το ΥΠΟΙΚ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί. Το αν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποίησης σε κάποιους τομείς, αυτό θα το δούμε στο μέλλον.»
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας επισημαίνοντας πως μετά την έξοδο από το μνημόνιο είναι μία χώρα σε ανάπτυξη. «Έχει αυξήσει τους κατώτατους μισθούς και αυτό δημιούργησε προϋποθέσεις ανάκαμψης της ζήτησης, κάτι για το οποίο πρέπει και εμείς να παλέψουμε.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκότσης μίλησε για την ανταγωνιστικότητα επισημαίνοντας ότι σε αυτόν τον τομέα η χώρα, «Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, σε ότι αφορά στην αμοιβή των εργαζομένων, είμαστε πάρα πολύ καλά, έχουμε ανακτήσει το έδαφος που είχαμε απωλέσει τα προηγούμενα χρόνια. Πραγματικά υπήρξε μία υπερβολή και όχι στον ιδιωτικό τομέα, γιατί στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης και για τους εργαζομένους, οπότε οι μισθοί διαμορφώνονται στην αγορά. Το πρόβλημα υπήρξε κυρίως στο δημόσιο τομέα όπου τα τελευταία χρόνια είχαμε μία αύξηση κατά 38-39%. Το γεγονός αυτό ήταν απαράδεκτό και γι’ αυτό είχαμε τα μεγάλα ανοίγματα, εκτιμώ ότι ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην χρεοκοπία ήταν και αυτός.»
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
Για την επόμενη μέρα, μετά το μνημόνιο
Ενισχυμένη εποπτεία δεν έχει καμία σχέση με την τσέπη μας διότι δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για να πει κάποιος ότι… εν πάση περιπτώσει η εποπτεία αυτή έχει σαν σκοπό να εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτό δεν υπάρχει. Ό,τι δεσμεύσεις έχει πάρει η χώρα προέρχονται από το παρελθόν και εκεί βέβαια, είναι γεγονός και υπάρχει και η βούληση απ’ ότι βλέπετε από το ΥΠΟΙΚ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί. Το αν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποίησης σε κάποιους τομείς, αυτό θα το δούμε στο μέλλον.
Για το αν θα αισθανθούμε την… ανεξαρτησία
Η Πορτογαλία την έχει καταλάβει τη διαφορά. Τις προηγούμενες ημέρες ήμουν στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, και βέβαια εκεί είδα μία χώρα σε ανάπτυξη και μακροσκοπικά, αλλά κυρίως το βλέπει κανείς στον κόσμο, στα ψώνια, στα κτήρια… Κοιτάξτε να δείτε υπάρχουν στοιχεία από τα οποία μπορείτε να δείτε αν μία χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη. Στον οικονομικό τομέα είναι κυρίως η οικοδομική δραστηριότητα, οι γερανοί που βλέπει κανείς, για την ανύψωση κτηρίων. Εκεί βλέπει κανείς μία χώρα και μία πόλη βρίσκεται σε μία… καλπάζουσα ανάπτυξη, κάτι που οφείλεται και στην διαφοροποίηση της πολιτικής την οποία έκανε η πορτογαλική κυβέρνηση. Έχει αυξήσει τους κατώτατους μισθούς και αυτό δημιούργησε προϋποθέσεις ανάκαμψης της ζήτησης, κάτι για το οποίο πρέπει και εμείς να παλέψουμε.
Για την προληπτική γραμμή στήριξης
Προσωπικά από το ξεκίνημα είχα ταχθεί, κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης, όχι γιατί θέλω να επιστρέψει η χώρα μου στα προηγούμενα στα πριν από το 2009 θέματα, αλλά κυρίως γιατί έτσι ανακτάμε μία δυνατότητα να αναπτύσσουμε δικές μας πολιτικές, οι οποίες αποδείχθηκαν, ακόμα και μέσα στην κρίση, όπου είχαμε καλύτερες προτάσεις. Πιο αποτελεσματικές και τελικά είμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε πολιτικές που είδαμε ότι δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.
Για το θέμα της ανταγωνιστικότητας
Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, σε ότι αφορά στην αμοιβή των εργαζομένων, είμαστε πάρα πολύ καλά, έχουμε ανακτήσει το έδαφος που είχαμε απωλέσει τα προηγούμενα χρόνια. Πραγματικά υπήρξε μία υπερβολή και όχι στον ιδιωτικό τομέα, γιατί στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης και για τους εργαζομένους, οπότε οι μισθοί διαμορφώνονται στην αγορά. Το πρόβλημα υπήρξε κυρίως στο δημόσιο τομέα όπου τα τελευταία χρόνια είχαμε μία αύξηση κατά 38-39%. Το γεγονός αυτό ήταν απαράδεκτό και γι’ αυτό είχαμε τα μεγάλα ανοίγματα, εκτιμώ ότι ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην χρεοκοπία ήταν και αυτός.
Για τις μειώσεις στις συντάξεις
Υπάρχει ένα θέμα εκεί. Νομίζω ότι είναι πρόωρο να κάνει κανείς τέτοιου είδους συζητήσεις και τοποθετήσεις. Το θέμα των συντάξεων είναι ένα πολύπαθο ζήτημα που πληγώνει, πάρα πολύ κόσμο. Βέβαια εκεί… στη χώρα μας έχουμε αποφύγει να κάνουμε μία πολύ μεγάλη συζήτηση, που αφορά τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Δηλαδή είναι… πολύ για μία κοινωνία, δεν είναι θετικό στοιχείο να ζήσει μία γενιά καλά παίρνοντας πολύ υψηλές συντάξεις και η επόμενη γενιά να μην πάρει καθόλου.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
ΠΗΓΗ: kontranews.gr