Σκοτάδι για την Αλβανία

Σκοτάδι για την Αλβανία

Στην εκκολαπτόμενη συμφωνία με την Αλβανία, ο Νίκος Κοτζιάς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Εξάλλου φαίνεται ότι η πίεση που υπήρχε εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν υφίσταται πλέον, αφού η Αλβανία πήρε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τον επόμενο Ιούνιο.

Ο κ. Κοτζιάς πάντως επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα Τσάμηδων, ότι η άρση του εμπολέμου δεν αφορά και δεν συνδέεται με περιουσίες Τσάμηδων, ενώ, όπως είπε, δεν συσχετίζεται η Τσαμουριά με τη Βόρεια Ήπειρο, αν και όπως έγινε αντιληπτό μάλλον θα ισχύει η ρύθμιση για μη χρήση του όρου «Βόρεια Ήπειρος» σε επίσημα κείμενα και σε σχολικά βιβλία.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα ελληνικά σχολικά βιβλία, αφού εδώ και χρόνια έχουν αποβάλει αναφορές οι οποίες ενοχλούσαν τους Αλβανούς. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα αλβανικά σχολικά βιβλία, που συνεχίζουν να είναι γεμάτα με ανθελληνικές αναφορές και με τα οράματα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Στο θέμα αυτό υπάρχει μία ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή: Έχει υπάρξει έλεγχος εάν τα βιβλία αυτά διδάσκονται στα μαθήματα αλβανικής γλώσσας που διοργανώνονται από αλβανικούς φορείς και φιλοξενούνται στις υποδομές των δημόσιων σχολείων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας; Και μήπως θα πρέπει να δούμε εάν τα ίδια βιβλία διδάσκονται και σε μειονοτικά σχολεία στη Βόρεια Ήπειρο;

Το σημαντικό είναι να μην υπάρχει καμία, έστω και έμμεση, αναφορά στο θέμα των Τσάμηδων και το πολύ πιο σημαντικό είναι να υπάρξει καλή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που θα ασπάζεται πλήρως όλες τις αρχές και προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας. Ας μη βιαστούμε με την Αλβανία, όπως έγινε και με την ΠΓΔΜ. Δεν χάθηκε ο κόσμος να καθυστερήσει μερικούς μήνες μια τέτοιας σημασίας συμφωνία, εφόσον μάλιστα ο κ. Ράμα έχει ανάγκη εκ νέου την ελληνική στήριξη τον Ιούνιο του 2019, μιας και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι αυτόματη διαδικασία.

Κάθε έκπτωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών θα πρόκειται για μια σοβαρή υποχώρηση στις αξιώσεις της Άγκυρας, που θέλει να υπαγορεύσει στην Ελλάδα την κατά παρέκκλιση του Διεθνούς Δικαίου οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της ακόμη και με τρίτες χώρες όπως η Αλβανία.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ