Κεραυνοί της Εκκλησίας κατά της κυβέρνησης

Κεραυνοί της Εκκλησίας κατά της κυβέρνησης

-Ποιοι θέλουν να βάλουν χέρι στο Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου

Με οξεία ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας τοποθετείται στα τεκταινόμενα σχετικά με το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας και διαψεύδει κακόβουλες φήμες και ανακρίβειες για τον βαθμό εμπλοκής της Εκκλησίας στο όλο ζήτημα. Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αλλά και σε κόμματα και φορείς, λέγοντας ότι καλλιεργούν την αντιπάθεια προς την τοπική Εκκλησία και κάνοντας λόγο για υιοθέτηση μεθόδων και διαδικασιών που είχε εφαρμόσει η χούντα!

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι το Ίδρυμα της Τήνου δεν διοικείται από την Εκκλησία αλλά από κρατικό ίδρυμα εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας. Στη δε Διοικούσα Επιτροπή η Εκκλησία εκπροσωπείται μόνον από τον Μητροπολίτη Σύρου, ο οποίος, σημειωτέον, μέχρι το 2014 δεν είχε καν δικαίωμα ψήφου.

Το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα ακυρώσεως του νόμου του 2014 που υπέβαλε ο Δήμος Τήνου και έκρινε νόμιμη την ψήφο του Μητροπολίτη. Η απόφαση, ωστόσο, του ΣτΕ παρακάμφθηκε με βουλευτική τροπολογία που ψηφίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, με την οποία αφαιρέθηκε το δικαίωμα ψήφου από τον Μητροπολίτη Σύρου. Αναφέρει δε στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος: «Ποιον, λοιπόν, και γιατί ενοχλεί το δικαίωμα ψήφου του Επισκόπου σε μια δημοκρατική κοινωνία; ‘‘Θράσος’’ διαθέτουν όποιοι χαρακτηρίζουν ως ‘‘υπερεξουσία’’ του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου το αυτονόητο δικαίωμα να ψηφίζει στο συλλογικό όργανο που προεδρεύει και το οποίο διοικεί ορθόδοξο Ιερό Ναό της περιοχής του.

Διαφημίζουν τη μεθόδευσή τους ως κατάκτηση του λαού της Τήνου, καπηλευόμενοι την ευαισθησία του – αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τον λαό. Ο δε λαός εκλέγει τους πολιτικούς εκπροσώπους του στη Βουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση για να ασχολούνται με την πολιτική, όχι με τη διοίκηση και λειτουργία των ναών».
Και καταλήγει: «Επιπλέον, είναι παράδοξο ότι όσοι αφαίρεσαν το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου από τον επιχώριο Μητροπολίτη κάνουν λόγο για χούντα.

Η χούντα είχε αποκεφαλίσει την εκλεγμένη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και το ίδιο έκαναν και αυτοί με την τροπολογία τους, αφού καθαίρεσαν την εκλεγμένη Διοικούσα Επιτροπή. Πάντως, θα ήταν εντιμότερο οι ‘‘προοδευτικοί’’ πολιτικοί που ασχολούνται με τα παγκάρια των ναών να μη δηλώνουν, τουλάχιστον, ότι τάσσονται ταυτοχρόνως υπέρ του ‘‘χωρισμού’’ Κράτους και Εκκλησίας».


Σχολιάστε εδώ