Οι τραπεζικοί «εφιάλτες» επιστρέφουν στην Κύπρο!

Οι τραπεζικοί «εφιάλτες» επιστρέφουν στην Κύπρο!

-Στον «αφρό» κρυφά χρέη δισ. ευρώ, που κουκουλώθηκαν χάριν της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο

Αντιμέτωπη με την απειλή νέας τραπεζικής κρίσης, που υπονομεύει την κυπριακή οικονομία, είναι η Λευκωσία, καθώς ο Συνεργατισμός και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) θάφτηκαν κάτω από το χαλί της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια, αλλά τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια, καταρρίπτοντας τον μύθο των «θαυματοποιών» της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Για την περασμένη Κυριακή είχε προγραμματισθεί κρίσιμη συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής, ώστε να ε­γκρίνει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσω του μετασχηματισμού της Συνεργατικής Τράπεζας και την παροχή εγγύησης στην Ελληνική Τράπεζα, που θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της αλλά και για την συνολική αντιμετώπιση των ΜΕΔ, τα οποία φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ και απειλούν να τορπιλίσουν την κυπριακή οικονομία.

Η Κύπρος τώρα υποχρεώνεται να δημιουργήσει φορέα που θα αναλάβει να καλύψει τα 7 δισ. των ΜΕΔ του Συνεργατισμού, φορτώνοντας με ένα νέο, άτυπο Μνημόνιο τους Ελληνοκυπρίους.

Προκαλεί μάλιστα έντονες αντιδράσεις το γεγονός ότι η άναρχη και ασύδοτη λειτουργία του Συνεργατισμού, παρά τις προειδοποιήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, συνεχίσθηκε με την ανοχή του πολιτικού κομματικού συστήματος και τα χρόνια που ακολούθησαν την υπαγωγή της Κύπρου στο Μνημόνιο, με πολλές αποφάσεις χορήγησης μεγάλων δανείων να μην α­νταποκρίνονται στοιχειωδώς στις αναγκαίες προϋποθέσεις και διασφαλίσεις.

Για την κατάσταση στον Συνεργατισμό, που αφορά όμως όλο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ν. Αναστασιάδη, που τόνισε ότι η έρευνα θα ασχοληθεί με ό,τι έχει συμβεί όχι μόνο πριν από το 2013 αλλά και από τότε μέχρι το 2018.

«Πρέπει να ερευνηθεί τι συνέβη στον Συνεργατισμό πριν, ώστε το 2013 να θέλουμε 1,5 δισ. ευρώ για να επιβιώσει, αλλά και για την περίοδο 2013 – 2018 και πώς φτάσαμε να έχουμε 7,5 δισ. ευρώ ΜΕΔ, έτσι ώστε οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης να μας υποχρεώσουν να ακολουθήσουμε ή να πάρουμε μια απόφαση οδυνηρή, η οποία όμως διασώζει καταθέτες, σταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας εξυγίανσης υπό το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης κατά τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο τις εγγυημένες καταθέσεις..

«Υπό τις περιστάσεις και με τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας, αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να επιτευχθεί. Το λέω ξεκάθαρα ότι αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, αν δεν γίνουν όλα όσα χρειάζονται, η εναλλακτική λύση θα είναι καταστροφική και αυτήν τη στιγμή μεταφέρω τις θέσεις της εποπτικής αρχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε: «Διότι η μόνη εναλλακτική λύση (αν δεν προχωρήσει η συμφωνία) είναι ο Συνεργατισμός να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης ή, ακόμα χειρότερα, αν κρίνει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος, ο Συνεργατισμός να μπει σε εκκαθάριση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τις εγγυημένες καταθέσεις».

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο «Εστία» για την α­ντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, που θα στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών και προβλέπει συγκεκριμένη, προαποφασισμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων, που θα περιλαμβάνει αναπροσαρμογή του υπολοίπου των δανείων στην αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, αναπροσαρμογή των επιτοκίων κατά τρόπο που δεν θα υπερβαίνουν το 3,5% και δεν θα είναι χαμηλότερα του 2,5% και ένα σχέδιο με αρκετά χρόνια αποπληρωμής.

Όσοι επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο σχέδιο θα πρέπει να έχουν εισοδήματα όχι πέραν των 50.000 ευρώ ετησίως και περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένου του ενυπόθηκου σπιτιού, που δεν θα ξεπερνούν σε αξία το 125% της αξίας της υποθήκης για την κατοικία. Όσοι επιλέγονται θα τυγχάνουν επιδότησης για το 1/3 της αναδιαρθρωμένης δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν για το στεγαστικό δάνειο. Το σχέδιο θα καλύψει ακόμα και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως υποθήκη την κατοικία.

Υπολογίζεται ότι θα υποβοηθηθούν περίπου 15.000 δανειολήπτες και ήδη το σχετικό κονδύλι, που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 30 εκατ. ευρώ.

Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τα κόμματα και την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, το ενδιαφέρον πλέον είναι στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς ενδεχόμενη απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης φέρνει πιο κοντά την Κύπρο σε ένα εφιαλτικό σενάριο νέας τραπεζικής κρίσης…


Σχολιάστε εδώ