Απειλούν τους ιδιοκτήτες με πρόστιμο για το Κτηματολόγιο

Απειλούν τους ιδιοκτήτες με πρόστιμο για το Κτηματολόγιο

Δεν αποτελεί είδηση ότι, χρόνια τώρα, στις περιοχές που μπαίνουν σταδιακά σε διαδικασία κτηματογράφησης, οι ιδιοκτήτες παρουσιάζουν μία… απροθυμία να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Πρόσφατο παράδειγμα, στην εκπνοή του χρόνου ούτε οι μισοί υπόχρεοι από τους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου δεν υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας, παρότι τη Δευτέρα 9 Ιουλίου έληγε η προθεσμία και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Αυτό που ίσως αποτελεί είδηση είναι πως προκειμένου να πεισθούν (ή να φοβηθούν) οι πολίτες ορισμένοι μελετητές έχουν αρχίσει να επαναφέρουν στο προσκήνιο το φόβητρο της επιβολής προστίμου, το οποίο μέχρι σήμερα ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε. Έτσι, ανακοινώνουν ότι «όσοι δεν φροντίσουν εγκαίρως να δηλώσουν τις περιουσίες τους βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που ξεκινούν από 50 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και στα 1.500 ευρώ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τα ακίνητά τους θα δηλωθούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο».

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί όμως εάν αυτό είναι σε γνώση του αρμόδιου υπουργείου και κυρίως της διοίκησης του Κτηματολογίου ή αν οι μελετητές αυτενεργούν προκειμένου να σπεύσουν οι πολίτες να δηλώσουν την περιουσία τους. Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν από επίσημα χείλη, αν θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά από το… 1995 η επιβολή προστίμου.


Σχολιάστε εδώ