Τζάμπα ένα κάρο λεφτά, που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός…

Τζάμπα ένα κάρο λεφτά, που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός…

Επιτέλους διενεργήθηκαν οι αναμενόμενες εδώ και πολλούς μήνες εξετάσεις για την εισαγωγή 21 ακολούθων πρεσβείας στο υπουργείο Εξωτερικών, που αποτελεί τον εισαγωγικό βαθμό στη Διπλωματική Υπηρεσία. Παρά την υποβάθμιση που έχει υποστεί ο κλάδος διεθνώς, φαίνεται ότι δεν έχει απολέσει ακόμη την παλαιά αίγλη και γοητεία. Εξεταστές, ως συνήθως, διπλωμάτες εν ενεργεία ή συνταξιούχοι και κυρίως πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων ο πανταχού παρών γνωστός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, φίλος και έμπιστος του υπουργού.

Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη Τασία Αθανασίου, πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του υπουργού. Αλήθεια, τόση δυσπιστία τρέφει ο κ. Κοτζιάς προς τους άλλους πρέσβεις που υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία -και δεν είναι λίγοι- για να φέρει από τη Ρώμη και να λείψει από την πρεσβεία για έναν μήνα, σε μια περίοδο που η προσοχή όλης της Ευρώπης είναι στραμμένη προς την ιταλική πρωτεύουσα; Δηλαδή, είναι σαν να λέμε «αφήνουμε τον γάμο και πάμε για πουρνάρια» ή επί το λαϊκότερο «ο κόσμος χάνεται και η Πανάγω λιάζεται».

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Στα υπηρεσιακά συμβούλια για μεταθέσεις, προαγωγές, πειθαρχικά, κ.ά., συμμετέχουν και πρέσβεις που υπηρετούν σε ευαίσθητα για τα ελληνικά συμφέροντα πόστα στο εξωτερικό. Συχνά καλούνται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν σε υπηρεσιακά συμβούλια, ακόμη και ασήμαντα. Και δεν είναι μόνο η υπηρεσιακή πλευρά. Κάθε μετακίνηση στοιχίζει ένα κάρο λεφτά, που τα πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος, σε μια περίοδο λιτότητας και αβάσταχτης φτώχειας για πολλούς έλληνες πολίτες. Καλά, αυτό δεν το σκέφτηκε κανείς στο υπουργείο Εξωτερικών ή την κυβέρνηση;

[email protected]


Σχολιάστε εδώ