Για τη σωτηρία του παλεύει ο Καμμένος

Για τη σωτηρία του παλεύει ο Καμμένος

-Οργή στο Μαξίμου για το κλίμα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης που προκαλεί

Το παιχνίδι της ισορροπίας σε δυο βάρκες συνεχίζει απτόητος ο Π. Καμμένος με ανοιχτό ανά πάσα στιγμή το ενδεχόμενο να χάσει τον έλεγχο και να πέσει στο νερό παρασύροντας στην πτώση του προς το βυθό τη κυβέρνηση. Παράλληλα υποβάλλει σε μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία το «σύμφωνο συμβίωσης» που «υπέγραψαν» από κοινού με τον Αλ. Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 και προκαλώντας όλο και συχνότερα την οργή των υπουργών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφωνεί κάθετα με τη συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά εξακολουθεί να στηρίζει με… πάθος τη κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια και να παραμείνει στο τρένο της εξουσίας και αν δείξει προς τα έξω ότι παραμένει πιστός στις πάγιες θέσεις του. Ένθερμος οπαδός της λαϊκής ρήσης «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος»!.. Αποφεύγει οποιαδήποτε κρίση προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού και περιορίζει την κριτική του στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον οποίο οι σχέσεις είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα. Η όλη προσπάθεια του κ. Καμμένου χαρακτηρίζεται από παλινωδίες, ήξεις – αφήξεις και ακτιβισμούς, ενώ διανθίζεται με λεκτικά πυροτεχνήματα και ιδεολογικούς ακροβατισμούς.

Με συνέπεια το κόμμα του, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να έχουν περιέλθει σε μια αέναη περιδίνηση με απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή συνέπειες. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ωστόσο δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αντίθετα προδιαγράφουν ζοφερό το μέλλον. Υπό το κράτος της ανησυχίας για τον δημοσκοπικό κατήφορο ο Π. Καμμένος υποπίπτει στο ένα λάθος (ατόπημα) μετά το άλλο και αδυνατεί να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα της στάσης του και -το κυριότερο- ότι δεν πρόδωσε τις αρχές του και δεν απεμπόλησε τις θέσεις του με αντάλλαγμα την εξουσία. Προσπάθεια που προς το παρόν αποδεικνύεται άκαρπη, ενώ κινήσεις όπως οι απειλές σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του καθώς και η προαναγγελία δικαστικών αποφάσεων (φυλακίσεις) αντανακλούν την αγωνία αν όχι τον πανικό του για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση.

Μοναδική σανίδα σωτηρίας η… επιβράδυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με την υλοποίηση της συμφωνίας με τα Σκόπια και η μετάθεση της κύρωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τις αρχές του 2019. Την ίδια στιγμή ο κ. Καμμένος πρέπει να α­ντιπαλέψει την υφέρπουσα φημολογία, που τον θέλει να κινείται βάσει σχεδίου που έχει συνομολογήσει με τον Αλ. Τσίπρα. Και πως οι στεντορεία φωνή δηλώσεις του και οι διακηρύξεις του είναι απλά για τη δημιουργία εντυπώσεων. Όσο κι αν οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για δυσφορία του πρωθυπουργού σχετικά με την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα. Το πότε, το πώς και αν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί σε γαϊτανάκι που παραπέμπει σε… καλοκαιρινές επιθεωρήσεις!

Το «σύνδρομο της Στοκχόλμης»
Η απουσία του υπουργού Άμυνας από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα πυροδότησε κύμα πολιτικών σεναρίων, δεδομένου ότι εκείνος βρισκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων, σε άλλη αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ήρθαν δε τα σενάρια αυτά να δέσουν με τις δηλώσεις του ότι για τη συμφωνία με τα Σκόπια πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, μετά από εκλογές ή μέσω δημοψηφίσματος, εκτός και αν βρεθούν 180 βουλευτές να την υπερψηφίσουν. Σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος θα πράξει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην κυρωθεί η συμφωνία.

Την επομένη ακριβώς ο κ. Καμμένος επανήλθε ασθμαίνων αφενός για να εκφράσει τη… μέχρι τέλους στήριξή του στον κ. Τσίπρα και αφετέρου για να διευκρινίσει ότι δεν θα χρειαστούν ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα, αλλά ούτε κι ο ίδιος θα μπει στο δίλημμα να ανατρέψει την κυβέρνηση, αφού, όπως εκτίμησε, η κύρωση της συμφωνίας θα έρθει στη Βουλή… μετά από δύο χρόνια! Ως προς την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να μετάσχει κανείς από ελληνικής πλευράς και πως γι’ αυτό υπάρχει σχετική συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Ζ. Ζάεφ θα είναι στη Σύνοδο μόνο στη συνεδρία που θα αφορά τη συμμετοχή των Σκοπίων στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.Βουλευτές και στελέχη του κόμματος στην προσπάθειά τους να… ερμηνεύσουν τη δήλωση του κ. Καμμένου περί απόσυρσης από την κυβέρνηση το μόνο που κατάφεραν ήταν να προκαλέσουν ένα νέο αλαλούμ. Ο Θαν. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι αυτό που εννοούσε ήταν ότι οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν τους υπουργούς, αλλά δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος Π. Σγουρίδης κατάλαβε ότι και θα αποχωρήσουν και θα προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο υφυπουργός και στέλεχος του κόμματος Ν. Μαυραγάνης αμφισβήτησε την ισχύ της συμφωνίας που υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, λέγοντας ότι η υπογραφή του πρωθυπουργού είναι ανίσχυρη, από τη στιγμή που τα Σκόπια δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει! Τη δική του ερμηνεία για την εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δ. Καμμένος. «Στους ΑΝΕΛ όλοι έχουν γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Έχουν διαλυθεί και απλώς προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο», ανέφερε.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ