Έκαναν από τώρα τα βαφτίσια:  «Μακεδονία» και «Μακεδονικός Στρατός»

Έκαναν από τώρα τα βαφτίσια: «Μακεδονία» και «Μακεδονικός Στρατός»

-Τα παιχνίδια με τον χρόνο κύρωσης της συμφωνίας και ο ανοικτός πλέον ευρωατλαντικός δρόμος της ΠΓΔΜ

Αντιμέτωπη με τις πρώτες… παρενέργειες της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η κυβέρνηση. Έτσι, ο κ. Ζάεφ, προκειμένου να βοηθήσει τον κ. Τσίπρα αλλά και ο ίδιος να κερδίσει χρόνο ώστε να φανούν στο εσωτερικό της χώρας του τα οφέλη από τη συμφωνία, πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ, ανακοίνωσε ότι οι συνταγματικές αλλαγές μπορεί να γίνουν και τον Ιανουάριο του 2019.

Μέχρι τότε ο κ. Τσίπρας δεν θα χρειαστεί να φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, που σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Καμμένου θα οδηγούσε και σε κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, και έτσι προσφέρεται χρόνος και για χειρισμούς που πιθανόν θα ήθελε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση και με την επιλογή του χρόνου των εκλογών.

Όμως, το ίδιο διάστημα, δηλαδή τους επόμενους επτά μήνες, τα Σκόπια θα απολαμβάνουν τα οφέλη της συμφωνίας αρχικά στο ΝΑΤΟ και κατόπιν στην ΕΕ, αλλά και διεθνώς, καθώς πλέον έχει προεξοφληθεί στη διεθνή κοινότητα η επίλυση του ονοματολογικού, αν και η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών και την κύρωσή της και από την Ελληνική Βουλή, ώστε να ισχύσουν και οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της σκοπιανής πλευράς.

Ως τότε, σε ένα ιδιότυπο καθεστώς που προβλέπει η συμφωνία για την εφαρμογή της, η ΠΓΔΜ με το προσωρινό όνομά της θα προσκληθεί αυτήν την εβδομάδα από το ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που αποτελούν την πρώτη φάση, και να καταλήξει τελικά μετά από μερικούς μήνες στην ένταξή της στη Συμμαχία.
Παρά την ενόχληση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Αθήνα η αναφορά του κ. Ζάεφ σε «Μακεδονικό Στρατό» που θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το δεδομένο είναι ότι τυπικά μεν η συμφωνία προβλέπει ότι οι κρατικοί θεσμοί θα υιοθετήσουν τη νέα ονομασία της χώρας (π.χ. Στρατός της «Βόρειας Μακεδονίας») αλλά αυτό σε τίποτε δεν εμποδίζει τον όποιο κ. Ζάεφ να αποκαλεί τον στρατό «μακεδονικό», καθώς η χρήση του όρου «Μακεδονία – Μακεδόνας» επιτρέπεται από την ίδια τη συμφωνία.

Επίσης, όπως έσπευσε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ κ. Μποσνιακόφσκι, η συμφωνία δεν δεσμεύει τη χώρα του για αλλαγή του εθνικού ύμνου, ο οποίος έχει σαφείς αλυτρωτικές αναφορές αλλά και κρατικά εμβλήματα. Προφανώς αναφέρεται στο έμβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, που παραπέμπει σε μια καλλιτεχνική εκδοχή του Ήλιου της Βεργίνας.

Στο ΝΑΤΟ, όπου στα χαρτιά οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο όνομα FYROM, αλλά όλοι αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία», εμπεδώνεται αυτή η πρακτική, καθώς με τη μέθοδο που ακολουθήθηκε δεν γίνεται σαφές ότι η χώρα αυτή ξεκινά διαπραγματεύσεις επειδή έχει ήδη λυθεί το ονοματολογικό και το νέο όνομά της είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Εξάλλου, ακόμη και σε περίπτωση «ατυχήματος», είτε με μη ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών είτε με μη κύρωση της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή, η χώρα θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στο ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι εφόσον έχει υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης και έχει κυρωθεί από τις υπόλοιπες 29 χώρες-μέλη, η πίεση προς την Ελλάδα θα είναι τρομακτική προκειμένου να ανοίξει την πόρτα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμη και με άλυτο το ονοματολογικό.

Και στην ΕΕ όμως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, καθώς ήδη θα ξεκινήσει η προετοιμασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων μετά τον επόμενο Ιούνιο, όταν και τυπικά θα ενεργοποιηθεί η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη γειτονική χώρα θα προσφερθεί και οικονομική στήριξη, την όποια ευελπιστεί ο κ. Ζάεφ να προβάλει ώστε να ενισχύσει τη θέση του στο δημοψήφισμα, το οποίο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, θα γίνει στις 23 ή 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου.

Όμως ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν ο κ. Ζάεφ, όταν σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκό Μέσο (Euractiv) εξήγησε πώς έγινε ο συμβιβασμός και δείχνει φυσικά το γιατί επιτεύχθηκε τώρα η λύση που δεν είχε βρεθεί τόσα χρόνια πριν: Οι Έλληνες πήραν την erga omnes χρήση της ονομασίας (η οποία βεβαίως θα ισχύσει πλήρως όταν και όποτε η χώρα αυτή ενταχθεί στην ΕΕ – με τις πολλές εξαιρέσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία) και η χώρα του πήρε την erga omnes («μακεδονική») ταυτότητα.
Ήταν αυτό ακριβώς που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν είχε σκεφθεί καν να παραχωρήσει, με την υπογραφή της μάλιστα, στη σκοπιανή πλευρά.

Όσο για τις συνεχείς αναφορές της κυβέρνησης στο ότι τα Σκόπια αποδέχονται ότι δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν έχουν μερίδιο από την αρχαία ελληνική κληρονομιά, να θυμίσουμε ότι ο πρώτος που και επίσημα το είχε δηλώσει αυτό ήταν ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ο πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενώ επί κυβερνήσεως του Νίκολα Γκρούεφσκι διογκώθηκε αυτός ο αλυτρωτισμός με αναφορά στην αρχαία Μακεδονία. Επί Γκλιγκόροφ, ακόμη και η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας είχε υιοθετηθεί για να αποτελέσει ένα καλό διπλωματικό χαρτί, το οποίο αντάλλαξε κατόπιν η σκοπιανή πλευρά στην Ενδιάμεση Συμφωνία.

Όπως δηλαδή έγινε και τώρα, που η αυτονόητη και αυταπόδεικτη παραδοχή ότι οι βόρειοι γείτονες είναι σλαβικής καταγωγής και προέλευσης και δεν έχουν σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο παρουσιάζεται από την ελληνική πλευρά ως τεράστια παραχώρηση, για την οποία όμως η χώρα μας κατέβαλε βαρύ αντίτιμο, την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας»…

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ