Αλ. Τσίπρας: Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρω για το 2019

Αλ. Τσίπρας: Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρω για το 2019

Μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι το περιεχόμενό της συμφωνίας με την πγΔΜ υπερασπίζεται με τον  καλύτερο τρόπο το εθνικό συμφέρον. Υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών μεριμνά για την προστασία του ονόματος της Μακεδονίας στα ελληνικά εμπορικά προϊόντα, όταν μέχρι σήμερα ήταν απροστάτευτο.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Στο ιστορικό Eurogroup της 21 Ιουνίου, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο 8 ετών. Eξειδικεύτηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δόθηκαν οι εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του.

• Όλο το προηγούμενο διάστημα διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για τη μετάβαση σε μια περίοδο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Μπορούμε τώρα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας & στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

• Καταφέραμε την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις για 3 χρονιές στη σειρά και πάμε για την τέταρτη, ξεκινώντας μάλιστα από άδεια ταμεία. Σήμερα είμαστε σε θέση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο και όχι αποσπασματικά.

• Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης. Η ανεργία μειώνεται με σταθερό ρυθμό έχοντας υποχωρήσει κατά 7 μονάδες από το 27% στο 20% στα τρία χρόνια διακυβέρνησης μας. Θετική εικόνα εμφανίζουν επενδύσεις, εξαγωγές και ο δείκτης οικονομικού κλίματος.

• Πίσω από τους οικονομικούς δείκτες, τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κατάρρευσης, βρίσκονται στην κρίση του παραγωγικού μοντέλου και της παραγωγικής ταυτότητας της χώρας μας. Σήμερα κοιτάμε μπροστά με ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη και όχι αποσπασματικό, όπως στο παρελθόν.

• Χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, προχωρούμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Όσο σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο θα καθίσταται δυνατή και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

• Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

• Χρειαζόμαστε μια οριζόντια επενδυτική έκρηξη σε όλους τους τομείς για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πρωτοφανούς αποεπένδυσης που ζήσαμε στα χρόνια της ύφεσης. Η επανεκκίνηση των οδικών έργων και οι επενδύσεις στις ενεργ. υποδομές στη Β.Ελλάδα θα προκαλέσουν τόνωση της ζήτησης.

• Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων στην ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων.

• Χωρίς να παρεκκλίνουμε απ’την εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε εδώ και δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα βάζοντας τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας.

• Ένα από τα ζητήματα που λάβαμε υπ’όψιν στη διαπραγμάτευση ήταν και εκείνο των εμπορικών χρήσεων και σημάτων. Μέχρι πριν τη συμφωνία, την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. Στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά.

• Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα. Η Ελλάδα, δεν μένει αδρανής στη γεωπολιτική σκηνή και επιδιώκει διαρκώς να προσθέσει νέους φίλους και συμμάχους.

• Η συμφωνία των Πρεσπών αυξάνει τις δυνατότητες της χώρας, την εδραιώνει ως δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης και δυναμώνει την επιρροή της στη διεθνή σκηνή. Η πατριδοκαπηλία δεν τρέφει μόνο το διχασμό, αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνη γιατί εξυπηρετεί σχεδιασμούς άλλων δυνάμεων.

• Μετά τον Αύγουστο, η χώρα μας ανεξάρτητη πια, περνά στην επόμενη μέρα. Μια μέρα δίκαιης ανάπτυξης για το κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, για τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που ήταν εγκλωβισμένες όλα αυτά τα χρόνια.


Σχολιάστε εδώ