Τα νοικοκυριά δεν έβαλαν τίποτα στην άκρη

Τα νοικοκυριά δεν έβαλαν τίποτα στην άκρη

-Να πού οδηγούν τα Μνημόνια -Αντίθετα, τράβηξαν από τις οικονομίες τους και από δανεισμό -Αρνητικές οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις 

Εντελώς άλλη εικόνα από αυτήν που προβάλλει η κυβέρνηση για την οικονομία, ισχυριζόμενη ότι έχει μπει σε πορεία ανάπτυξης, δίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο εβδομαδιαίο δελτίο του, που αποδομεί τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, με πιο αμείλικτη επισήμανση την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που όλα αυτά τα χρόνια των Μνημονίων ζουν χάρη στις οικονομίες που είχαν βάλει στην άκρη ή από δανεικά. Ενώ δεν μπόρεσαν να βάλουν τίποτα στην άκρη.

Όλα αυτά αναφέρονται στην παράγραφο-φωτιά του δελτίου του ΣΕΒ που έχει ως εξής:
• «Τα νοικοκυριά (που περιλαμβάνουν και τους ελεύθερους επαγγελματίες), όχι μόνο δεν έβαλαν τίποτα στην άκρη, αλλά “τράβηξαν” και 13,7 δισ. ευρώ από τις οικονομίες τους (και ενδεχομένως από δανεισμό), για να επενδύσουν 5,4 δισ. ευρώ και να “ρίξουν” τα υπόλοιπα 8,3 δισ. ευρώ στην κατανάλωση, ξοδεύοντας περισσότερα από ό,τι τους επέτρεπε το διαθέσιμο εισόδημά τους (είχαν, δηλαδή, αρνητική αποταμίευση ύψους 8,3 δισ. ευρώ)».

Προχωρεί, όμως, και παραπέρα ο ΣΕΒ:
• «Το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. Δηλαδή, δεν βάζουμε στην άκρη και δεν επενδύουμε ως κοινωνία όσα απαιτούνται, αφενός, για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιακό εξοπλισμό που απαξιώνεται και, αφετέρου, για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, μαγαζιά, γραφεία, κατοικίες κ.ο.κ.), ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.
Με άλλα λόγια, τα λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων και η αποταμίευση των νοικοκυριών πρέπει να αυξηθούν, και ο προϋπολογισμός να παραμείνει πλεονασματικός. Και, βεβαίως, οι μεγαλύτερες αποταμιεύσεις να μετατραπούν σε επενδύσεις».

Χώρα γερόντων θα γίνει η Ελλάδα, αν…
Και ο ΣΕΒ καταλήγει θέτοντας ευθέως το καυτό πρόβλημα, το ερώτημα πού πάει η χώρα, τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές:
• «Το υπαρξιακό ερώτημα στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε όλοι, πολιτική τάξη, επιχειρηματική κοινότητα και κοινωνία, είναι αν θα επιλέξουμε να μεταβιβάσουμε παραγωγικούς πόρους προς τις νεότερες γενιές, δημιουργώντας κίνητρα για την επιστροφή τους στη χώρα μας, ή θα αδρανήσουμε για άλλη μια φορά, οδηγώντας την Ελλάδα στο να γίνει μια χώρα γερόντων, χωρίς οικονομικό σφρίγος».


Σχολιάστε εδώ