Σε σύγκρουση  με τους Ευρωπαίους ο Μητσοτάκης

Σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους ο Μητσοτάκης

-Απάντηση στη στήριξη που δίνουν στον Τσίπρα

Σκλήρυνση της στάσης ένα­ντι των Ευρωπαίων υποδηλώνει μια αλληλουχία κινήσεων και δημόσιων παρεμβάσεων της ηγεσίας αλλά και κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό ως… συνέπεια της αμέριστης στήριξης που συνεχίζουν να παρέχουν ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι των Βρυξελλών στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Η τοποθέτηση του Επιτρόπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής, που καιρό τώρα σιγόβραζε στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας.

Κι ήταν αυτή ακριβώς που ώθησε τον Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει αποδεκτές τις -εδώ και καιρό- εισηγήσεις στενών συνεργατών του, που του ζητούσαν επίμονα να ακολουθήσει τον δρόμο της σύγκρουσης, με το σκεπτικό ότι δεν έχει τίποτα να χάσει!


 Ο Μοσκοβισί ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι


Το βασικό επιχείρημά τους ήταν ότι από τη στιγμή που «οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να στηρίξουν μέχρι τέλους τον κ. Τσίπρα» η λύση για τη Νέα Δημοκρατία είναι να ακολουθήσει αντίθετη πορεία. Να πάει σε μια ελεγχόμενη α­ντιπαράθεση με τους έξω και να ζητήσει τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Μέχρι πρότινος ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπιζε με επιφύλαξη τις σχετικές εισηγήσεις, γνωρίζοντας ότι μια σύγκρουση με την Ευρώπη μόνο ζημιές θα μπορούσε να του αποφέρει. Κι επιπλέον ότι θα δημιουργούσε κακώς κείμενα για την… επόμενη ημέρα, όταν η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σειρά δηλώσεων άκρως υποστηρικτικών προς την κυβέρνηση από ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο και ο Π. Μοσκοβισί, ήρε τις επιφυλάξεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος -αξίζει να σημειωθεί- ήταν προβληματισμένος, αν όχι απογοητευμένος, με το κλίμα που είχε συναντήσει στα τελευταία του ταξίδια σε Μόναχο – Βερολίνο αλλά και στις Βρυξέλλες.

Κατόπιν αυτών κατέστη αναπόφευκτο το «να προσέχεις τι λες» και «να σέβεσαι τις θυσίες τω ελλήνων πολιτών» προς τον Π. Μοσκοβισί, ως απάντηση στα… συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση για την επιτυχή υλοποίηση του Μνημονίου. Όσο για την υιοθέτηση -εκ μέρους του Επιτρόπου- του αφηγήματος της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου», η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και για προϊόν «πολιτικής συναλλαγής». Κάτι που φρόντισε να καταστήσει σαφές με την ομιλία του στη Βουλή, παρόντος του κ. Μοσκοβισί, ο Κ. Χατζηδάκης, αποκρούοντας τα περί εξόδου από τα Μνημόνια.

Ο Επίτροπος έδειξε να αιφνιδιάζεται από τη στάση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, ήταν κάτι που δεν περίμενε, αναχώρησε δε από τη χώρα μας θορυβημένος. Εξ ου και την επομένη, στις Βρυξέλλες, εμφανίσθηκε απολογητικός, λέγοντας ότι δεν είναι έντιμο να τον κατηγορούν ότι παίζει πολιτικό παιχνίδι και πως ο ίδιος είχε συνεργαστεί εξίσου καλά στο πρόσφατο παρελθόν με τον Αντ. Σαμαρά, τον Β. Βενιζέλο κ.ά.

Ενδεικτική της πρόθεσης της Πειραιώς να σκληρύνει τη στάση της έναντι των Ευρωπαίων και η επιθετική στάση που τήρησαν οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άσκησαν έντονη κριτική τόσο στον Π. Μοσκοβισί όσο και στον επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο, οι οποίοι πέραν των άλλων «πανηγύρισαν» την… επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

«Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και την έξοδο από το Μνημόνιο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα και την κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός σε καθημερινή βάση», υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές. Παράλληλα διερωτήθηκαν πώς γίνεται μια χώρα να επιστρέφει στη κανονικότητα όταν συνεχίζεται η Επιτροπεία από τους «θεσμούς» και ισχύουν ακόμη τα capital controls.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ