ΠΡΟΒΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ο πόλεμος στη Βουλή

ΠΡΟΒΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ο πόλεμος στη Βουλή

-Τσίπρας – Μητσοτάκης: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω 

-Ύβρεις, συκοφαντίες, απειλές και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, με επίκεντρο τη μείωση των συντάξεων, το Σκοπιανό και τα σκάνδαλα

Πρόβα τζενεράλε για τις εκλογές (όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν) αλλά και προοίμιο για το κλίμα που θα επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο αποτέλεσε η υψηλών τόνων και σε συνθήκες ακραίας πόλωσης α­ντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη, την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

Αντιπαράθεση που σε αρκετές περιπτώσεις βγήκε εκτός κοινοβουλευτικών (πολιτικών) ορίων και χαρακτηρίσθηκε από τις εκατέρωθεν ύβρεις, τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Αφορμή της σύγκρουσης των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, με αποκορύφωμα τα νέα μέτρα που φέρνει η πρόσφατη συμφωνία στο
Eurogroup.

Δεν περιορίσθηκαν ωστόσο εκεί, επεκτάθηκαν σε θέματα όπως οι μειώσεις των συντάξεων που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν την 1η Ιανουαρίου 2019, το ζήτημα των Σκοπίων, τα σκάνδαλα. Χαρακτηρισμοί όπως «ψεύτης», «πολιτικός απατεώνας», «άθλιος συκοφάντης» και «άνανδρος» έδωσαν τον τόνο σε μια συζήτηση που γύρισε τον πολιτικό κόσμο δεκαετίες πίσω, προκαλώ­ντας οδυνηρή έκπληξη στους πολίτες. Ήταν δε τέτοια η ορμή των δύο ανδρών ώστε τα πυρά τους δεν περιορίσθηκαν σε πολιτικό επίπεδο, αλλά υποχώρησαν πιο χαμηλά, βάζοντας στο στόχαστρο συγγενικά πρόσωπα ο ένας του άλλου.

Για την ώρα, τουλάχιστον, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν τον οδικό χάρτη του Αλέξη Τσίπρα (όπως έγραφε και στον πρωτοσέλιδο τίτλο του το «Π» την περασμένη Κυριακή) και θα κρίνουν τον οριστικό χρόνο τον εκλογών:
1) Τι θα γίνει με τις συντάξεις, καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πεισθεί, έπειτα από βροχή εισηγήσεων, ότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με κομμένες τις συντάξεις.
2) Τι θα γίνει με το δημοψήφισμα στα Σκόπια, καθώς (όπως έγραφε και την προηγούμενη βδομάδα το «Π») δεν θα ρισκάρει ο πρωθυπουργός να φέρει τη συμφωνία με τα Σκόπια στην παρούσα Βουλή, που μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κονταροχτυπήθηκαν στη Βουλή Τσίπρας και Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της ΝΔ αυτήν τη φορά να είναι πολύ επιθετικός και να χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις και προσωπικές αιχμές.
Όπως υποστηρίζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί από όλους τους χώρους, αυτή η πολύωρη διαδικασία δεν είχε ούτε νόημα ούτε ουσία, αφού τίποτα το ουσιαστικό και καινούργιο δεν ακούστηκε για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η όλη κουβέντα μετατράπηκε σε μια «κοκορομαχία» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βεβαίως, στις εκλογές θα υπάρξει ακραία πόλωση, σε τόνους που δεν έχουν προηγούμενο, ενώ οι πολίτες θα κατακλυστούν με υποθέσεις σκανδαλολογίας και αντιπαραθέσεις ακόμα και για προσωπικά και οικογενειακά θέματα των δύο μονομάχων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και το αναλυτικό ρεπορτάζ που είχε το «Π» την περασμένη βδομάδα, βαρόμετρο για τις επόμενες εκλογές θα είναι οι προψηφισμένες και προαναγγελθείσες περικοπές συντάξεων.

Στη ΔΕΘ η επόμενη φάση
Όπως έχει γράψει, και μάλιστα κατ’ επανάληψη, το «Π», προτεραιότητα για το Μαξίμου είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και η ανακοίνωση σε χρόνο που επιθυμεί η κυβέρνηση, π.χ. στη ΔΕΘ. Με το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης και την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πείσει τους δανειστές να μη γίνουν οι περικοπές των συντάξεων ή τουλάχιστον να παγώσει η εφαρμογή αυτού του μέτρου τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Όπλα του σε αυτήν την προσπάθεια είναι η καλή πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά υπερπλεονάσματα.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να αποτελέσει, τρόπον τινά, μια άτυπη αφετηρία της προεκλογικής περιόδου (με ένα σοβαρότατο ενδεχόμενο για κάλπες στα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο).
Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο απόλυτα ρεαλιστής, που μπορεί να εγγυηθεί ρεαλιστικούς οικονομικούς στόχους. Κεντρική εξαγγελία θα είναι ότι το ψηφισμένο μέτρο (περικοπή συντάξεων) δεν θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019, αντίθετα, θα συνοδεύεται από μια σειρά άλλα μέτρα και προτάσεις (αύξηση στον κατώτατο μισθό, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες, όπως φοροελαφρύνσεις, κ.ά.).

Σύμφωνα με πληροφορίες και προκειμένου ο αιφνιδιασμός στην αντιπολίτευση να είναι απόλυτος αλλά και για να περάσει θετικά στην κοινή γνώμη, το Μέγαρο Μαξίμου θα προχωρήσει (έπειτα από συναίνεση των δανειστών, χωρίς να αποκλείεται και μονομερής πράξη) στο πάγωμα ή την κατάργησή του με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Όπως διαφάνηκε και στη σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας θέλει να επωφεληθεί πολιτικά από το πάγωμα ή την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Στην περίπτωση παγώματος η βόμβα της εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων θα σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού είναι απόλυτα σαφής. Από τη μια θέλει να αποφύγει να πάει σε εκλογές τον Μάιο με κομμένες συντάξεις. Από την άλλη, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να το αποφύγει, να στήσει κάλπες τον Νοέμβριο, ώστε οι μειώσεις που θα καταγραφούν στις συντάξεις στο τέλος Δεκεμβρίου να μη χρεωθούν σε εκείνον.

Πάντως, τόσο η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και αυτή της Φώφης Γεννηματά, που κατέθεσαν αμέσως τροπολογίες και σχέδιο νόμου στη Βουλή για να ακυρωθεί η περικοπή συντάξεων, περιορίζουν το εύρος των κινήσεων του πρωθυπουργού, που πρέπει πλέον να πάρει θέση ανοιχτά μόλις έρθουν προς συζήτηση και ψήφιση οι πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης.

Για την ώρα, τουλάχιστον, η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να λειτουργήσει μονομερώς. Τουλάχιστον προτού εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά της όπλα και τα μέσα πίεσης. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα Τσίπρας και Τσακαλώτος προλειαίνουν το έδαφος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στην Ευρώπη προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα για τη μη εφαρμογή του μέτρου.

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση αφορά το πώς θα μπορέσει να συνδυάσει τη δέσμευση για υλοποίηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξεως του 3,5%) ασκώντας παράλληλα μια ισχυρή κοινωνική πολιτική που θα περιλαμβάνει και φοροελαφρύνσεις.

Πόλωση και λάσπη
Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης αντάλλαξαν βαρύτατες κατηγορίες και πρωτοφανούς οξύτητας χαρακτηρισμούς, ύβρεις και λοιδορίες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις τα πυρά είχαν ως στόχο και μέλη των οικογενειών των δύο, προς οδυνηρή έκπληξη των πολιτών για το επίπεδο που έχει υποχωρήσει ο πολιτικός διάλογος στη χώρα.
Μετά δε τη σφοδρή αντιπαράθεση της περασμένης Πέμπτης συρρικνώθηκαν κι άλλο οι πιθανότητες μιας μεταξύ τους συνεννόησης αν κι εφόσον οι εξελίξεις το απαιτήσουν.

Πιο συγκεκριμένα: Ασκώντας κριτική στη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα των Σκοπίων ο πρωθυπουργός καταλόγισε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για τον επιχειρούμενο διχασμό και την έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής. «Υιοθετώντας τον λόγο και τις πρακτικές μιας νέας εθνικοφροσύνης προσφέρετε πολιτική κάλυψη στον φασισμό», τόνισε και λίγο αργότερα είπε: «Η Ακροδεξιά είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων. Και εσείς αποδεικνύετε ότι είστε ένας από αυτούς. Ένας πολιτικός απατεώνας».

Ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους, ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος πάντα προς τον αρχηγό της ΝΔ σημείωσε: «Είστε απλά ένα πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ της χώρας, μεταξύ των οποίων και του φίλου σας, όπως αποκαλύφθηκε, του κ. Φρουζή της Novartis, του κατηγορούμενου για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ελληνικού κράτους». Σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του υπογράμμισε: «Είστε ο ορισμός της διαπλοκής, κύριε Μητσοτάκη»!
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, την offshore, την υπόθεση με το «πόθεν έσχες».

Στους ίδιους υψηλούς τόνους κινήθηκε στην ομιλία του και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. «Αν ρωτήσετε τους πολίτες σε ποιον ταιριάζουν οι λέξεις πολιτικός ψεύτης και πολιτικός απατεώνας θα πουν στον Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε. Και στη συνέχεια τόνισε: «Γίνατε το παιδί για όλες τις δουλειές και οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής. Υπογράψατε όσα είχατε καταγγείλει, αλλά δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τίποτα, γιατί είστε ανίκανοι». Όσον αφορά την υπόθεση με τα emails που αντάλλαξε με τον κ. Φρουζή της Novartis ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εστάλησαν σε περίοδο που εκείνος δεν ήταν επικεφαλής της Novartis και ο ίδιος δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηγεσία της ΝΔ. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον αποκάλεσε «άθλιο συκοφά­ντη» και «αδίστακτο και βαθιά διαπλεκόμενο πολιτικά», ενώ τον κατηγόρησε ευθέως ότι βρίσκεται πίσω από το «χυδαίο παρακράτος» που στοχεύει τον ίδιο και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συζύγου του, όπου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι κρύβονται πίσω από τις σε βάρος της οργανωμένες επιθέσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα «άνανδρο» τον κ. Τσίπρα, διότι –όπως σημείωσε– επιμένει στο συγκεκριμένο θέμα, αν και γνωρίζει ότι από τους ελέγχους των Αρχών δεν έχει προκύψει τίποτα επιλήψιμο σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του.

Επιχειρώντας μάλιστα να κάνει ρελάνς, ο κ. Μητσοτάκης άφησε υπόνοιες για συγγενικό πρόσωπο του πρωθυπουργού, η εταιρεία του οποίου έτυχε προνομιακής α­ντιμετώπισης στη ρύθμιση των δανείων της. Συνέστησε δε στον κ. Τσίπρα να είναι πιο προσεκτικός από τη στιγμή που «έχει λερωμένη τη φωλιά του».


Σχολιάστε εδώ