Μαγειρέματα με τον «Κλεισθένη»

Μαγειρέματα με τον «Κλεισθένη»

-Αλλάζουν τον χάρτη της Β΄ Αθήνας και της Αττικής για να ευνοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ
-Όλα τα κόμματα κατά της απλής αναλογικής

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από κόμματα και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκινάει αύριο στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», που προβλέπει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για τις περιφέρειες και τους δήμους.

Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση είναι ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί δεν έχει στόχο την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά πρόκειται για μαγειρέματα με απώτερο σκοπό να ευνοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υποψήφιοί του στις επόμενες εκλογές.

Κάτι που προκύπτει ως συμπέρασμα από το γεγονός ότι μεταφέρονται σε βόρεια και νότια προάστια δήμοι στους οποίους το 2015 είχε εκλεγεί πρώτο το κυβερνών κόμμα.
Πιο συγκεκριμένα, εντάσσει στα βόρεια προάστια, όπου υπερτερεί η Νέα Δημοκρατία, τους Δήμους Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Γαλατσίου, όπου το 2015 είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, στα νότια προάστια, όπου επικράτησε η ΝΔ, μεταφέρονται οι Δήμοι Ηλιούπολης, Καισαριανής, Βύρωνα κ.ά., όπου πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα έχουν τα­χθεί κατά της κατάτμησης των δύο μεγάλων περιφερειών (Β΄ Αθηνών, Ατ­τικής), καθώς, όπως σημειώνουν, αποσκοπεί στο να ανακόψει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και να πλήξει τα άλλα κόμματα, ιδίως τα μικρότερα.

Την ίδια στιγμή, κατά της απλής αναλογικής έχει ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους δήμους στην ακυβερνησία και τη διάλυση, διογκώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και ενισχύει τη «συναλλαγή».

Η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά είναι θετική όσον αφορά την κατάτμηση των δύο περιφερειών.
Δεσμεύτηκε δε να ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα φέρει μαζί έτερη ρύθμιση που να δίνει το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ήταν αρνητική, οπότε η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την κατάτμηση. Κατά των ρυθμίσεων τάχθηκε κατ’ αρχάς η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ για την απλή αναλογική σημείωσε ότι αυτή πριμοδοτεί τις μειοψηφίες και καθιστά ανίσχυρες τις πλειοψηφίες και θα φέρει ακυβερνησία στους δήμους. Το ΚΚΕ απέδωσε στις κυβερνητικές ρυθμίσεις μικροκομματικές σκοπιμότητες, ενώ έκανε λόγο για αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου των πολιτών. Στάση αναμονής τηρεί η Ένωση Κεντρώων, καθώς είναι μεν υπέρ της απλής αναλογικής, πλην όμως αμφισβητεί τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πού πάνε οι δήμοι
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, η Β’ Αθηνών χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες: Τον Βόρειο Τομέα (Β1) που περιλαμβάνει 14 δήμους και 15 βουλευτικές έδρες,

Στους δρόμους η ΚΕΔΕ κατά του νομοσχεδίου

Δυναμική αναμένεται να είναι η παρέμβαση των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σχέδιο «Κλεισθένης Ι», η συζήτηση του οποίου ξεκινάει αύριο στη Βουλή και θα ψηφισθεί από την Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση θα δώσει ηχηρό «παρών» στη Βουλή προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου που «διαλύει τους δήμους, το κράτος και τις ζωές μας».
Παράλληλα, ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία ώστε ξεχωριστά ο καθένας οι βουλευτές να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου τους, ενώ τους κάλεσε «να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των ιστορικών τους ευθυνών».

Εν όψει της συζήτησης, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση όλων των αιρετών πρώτου βαθμού αύριο στις 9.30 το πρωί στη Βουλή, όπου θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Προχθές (Παρασκευή) συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ της ΚΕΔΕ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο.

Στην απόφαση που εκδόθηκε τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο «Κλεισθένης Ι» προκαλεί απορρύθμιση στη λειτουργία των δήμων, δεν προωθεί την αποκέντρωση και διογκώνει τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο. Επίσης, υπονομεύει την καθημερινότητα των πολιτών, διογκώνει δραματικά τη γραφειοκρατία, ενθαρρύνει και τροφοδοτεί τη συναλλαγή, δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση.

Ακόμη, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο θεσμικής αποδιάρθρωσης της χώρας, προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης, οδηγεί τους δήμους σε ακυβερνησία και τις δημοτικές υπηρεσίες σε διάλυση, ενώ διευκολύνει την είσοδο δυνάμεων που εκφράζουν τα κάθε λογής άκρα στα θεσμικά όργανα των δήμων.


Σχολιάστε εδώ