Έμεινε από λογισμικό ο ΕΦΚΑ και μπλόκαρε η έκδοση 77.000 συντάξεων

Έμεινε από λογισμικό ο ΕΦΚΑ και μπλόκαρε η έκδοση 77.000 συντάξεων

-Ενώ τα λεφτά υπάρχουν… -Και οι υπηρεσίες από αναλώσιμα, ακόμη και από υλικά καθαριότητας

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος απώλειας μέρους των χρημάτων που έχουν διατεθεί από πλευράς δανειστών στο πλαίσιο της ειδικής χρηματοδότησης που προβλέπει το πρόγραμμα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συνταξιοδοτικών ταμείων για τις κύριες συντάξεις και τα εφάπαξ. Έτσι, ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει μηδενίσει το στοκ των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, κάτι που ήταν και προαπαιτούμενο για την επιτυχή λήξη της τρίτης αξιολόγησης, οι αριθμοί δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 77.000 αιτήσεις κύριας σύνταξης, από τις οποίες μόλις για τις 25.000 έχουν βγει αποφάσεις για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης.

Για όλους τους άλλους αιτούντες συνταξιοδότησης, ένας Θεός μόνο ξέρει πώς θα τα βγάλουν πέρα μέχρι την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης. Γι’ αυτό και το ΔΣ του ΕΦΚΑ αποφάσισε να παρατείνει μέχρι 31/12/2018 τη λειτουργία των ειδικών κλιμακίων που είχαν συσταθεί από εξειδικευμένους υπαλλήλους των Τμημάτων Απονομών Συντάξεων ώστε, εργαζόμενοι υπερωριακά, ακόμα και Σαββατοκύριακα, να καταφέρουν να περιορίσουν, ή και να μηδενίσουν, το στοκ των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων.

Να επισημάνουμε, πάντως, κάτι που αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Σέμπου προς το ΔΣ του φορέα, ότι ο λόγος που τελικά δεν έχει επιτευχθεί ο μηδενισμός των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων είναι το ότι «…μέχρι τις 30/6/2018 δεν είχαν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία μηχανογραφικές εφαρμογές». Με απλά λόγια, δεν έχει ετοιμασθεί το αναγκαίο λογισμικό για πλήθος ειδικών περιπτώσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων και η έκδοση των σχετικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Η καθυστέρηση αυτή, όπως έχουμε ξαναγράψει, οφείλεται στην ολιγωρία που υπήρξε από πλευράς του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση των ερμηνευτικών εγκύκλιων οδηγιών για τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016), παρότι ισχύει εδώ και δύο χρόνια. Ενημερωτικά, από τη στιγμή που θα βγει μια εγκύκλιος οδηγία απαιτείται πάνω από ένα δίμηνο για τη δημιουργία του ανάλογου λογισμικού, το οποίο κανονικά πριν μπει στη διαδικασία παραγωγής θα πρέπει να έχει υποστεί τους αναγκαίους ελέγχους ορθής λειτουργίας.

Αυτή είναι η «κανονικότητα» του ΕΦΚΑ
Στο μεταξύ, τη στιγμή που ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος επιμένει για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, ερχόμενος σε κόντρα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που μιλούν για ουσιαστικά ελλείμματα, υπάρχει μια ζοφερή πραγματικότητα, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Είναι η έλλειψη στοιχειωδών μέσων για να κάνουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι, η ανυπαρξία γραφικής ύλης, εκτυπωτών και φωτοτυπικών, ακόμα και μελανιού για να εκτυπώνονται οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις.

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, όπως καταγγέλλεται από μεριάς εργαζομένων, υπάρχει μεγάλη δυστοκία στην προμήθεια μελανιού λόγω διοικητικών δυσλειτουργιών αλλά και των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών, που έχουν αποτέλεσμα πολλά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην άμεση διεκπεραίωση υποθέσεων του πολίτη επειδή δεν μπορούν να βγάλουν τις απαραίτητες φωτοτυπίες! Εξαιτίας, μάλιστα, της ολιγωρίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, από την αρχή του χρόνου στις περισσότερες μονάδες του ΕΦΚΑ δεν γίνεται κανενός είδους καθαρισμός, παρά μόνο αυτός που κάνουν από μόνοι τους οι υπάλληλοι για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα δημόσιας υγείας.

Ο λόγος είναι ότι κινήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση οι διαδικασίες για τον ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό, που αναμένεται να ευοδωθεί με το νέο έτος! Επίσης, από ενάρξεως λειτουργίας του ΕΦΚΑ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων για την υπερωριακή απασχόληση που παρέχουν για πλήθος περιπτώσεων. Έτσι, μετά από έναν σχεδόν χρόνο υπερωριακής απασχόλησης –ακόμα και Σαββατοκύριακα– παραμένουν απλήρωτοι πολλοί εργαζόμενοι των κλιμακίων επίσπευσης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, λόγω γραφειοκρατικών επιπλοκών. Το ίδιο συμβαίνει και με την πληρωμή των υπαλλήλων των γραμματειών των ΚΕΠΑ, που ενώ εργάζονται πέραν του ωραρίου τους για να ετοιμάζουν τους φακέλους όσων πρόκειται να περάσουν για εξέταση από αυτές τις επιτροπές, μένουν απλήρωτοι περισσότερο και από ένα εξάμηνο. Με αυτές τις συνθήκες, η λεγόμενη «κανονικότητα» στον ΕΦΚΑ είναι όνειρο θερινής νυκτός.


Σχολιάστε εδώ