Ζάεφ: Μέχρι 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας – Δημοψήφισμα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο
Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως η συζήτηση στο κοινοβούλιο της χώρας του για τη συμφωνία των Πρεσπών προγραμματίζεται να αρχίσει στις 12 Ιουλίου, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όπου αναμένεται να υπάρξει πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ.
Το ίδιο το δημοψήφισμα «πιθανότατα θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου» ή τις αρχές Οκτωβρίου, είπε στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου της ΕΡΤ1.
«Θέλουμε να έχουμε τρεις μήνες μετά το επιτυχές δημοψήφισμα, χρόνος που μας επαρκεί για να κάνουμε τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες ολοκληρώνουμε την πλήρη αλλαγή στη χρήση του ονόματος, με βάση τις φάσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία. Έτσι, το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες γύρω από τις οποίες θα ληφθεί η απόφαση.
Για την κύρωση του δημοψηφίσματος «ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτόν το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 μέρες. Γι’ αυτό λέμε για τις 15 Ιανουαρίου».
Ο κ. Ζάεφ διευκρίνισε επίσης πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «θα είναι δεσμευτικό για όλους στο Κοινοβούλιο και για όλους τους θεσμούς του κράτους».
Αλλαγή ονομασίας σε δόσεις
Για τη διεθνή κοινότητα, η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία» μετά τις 15 Ιανουαρίου, όταν η συμφωνία θα έχει πλέον κυρωθεί και από τις δύο πλευρές, είπε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ωστόσο η υιοθέτηση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει σταδιακά μέχρι την ένταξη της ΠΓΔμ στην ΕΕ.
«Με τις συνταγματικές αλλαγές, θα ανοίξουμε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι θα προχωρά και η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό. Κάθε κεφάλαιο αφορά όλους τους θεσμούς και έτσι η χρήση θα μπαίνει σταδιακά και στο εσωτερικό.
»Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε με τα κεφάλαια, για να προχωρήσει πιο γρήγορα και η χρήση στο εσωτερικό. Με την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που όλοι περιμένουμε να μην είναι αργότερα από το 2025, η χώρα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Επιφυλάξεις
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παραδέχτηκε ωστόσο ότι η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη: «Ασφαλώς και ανησυχώ» απάντησε στο σχετικό ερώτημα
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι το τέλος, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιστεύουμε και οι δύο σ’ αυτή την υπόθεση, όπως πιστεύουν και οι δύο υπουργοί μας, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ από την πλευρά μας.
»Αλλά σίγουρα εμείς είμαστε μόνο για να υπηρετούμε τον λαό, οι πολίτες αποφασίζουν μέσω των δικών τους θεσμών, η Ελλάδα μέσω της Βουλής κι εδώ στη χώρα μου μέσω του δημοψηφίσματος που θα έχουμε, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, για να μπορούν έτσι οι πολίτες για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αλλάζει το συνταγματικό μας όνομα να εκφράσουν τη βούλησή τους».
ΠΗΓΗ: newpost.gr