Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα πρέπει να ανέβει πέντε «βουνά»

Στ. Θεοδωράκης: Η χώρα πρέπει να ανέβει πέντε «βουνά»

Για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. 

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για πέντε «βουνά» που χρειάζεται να ανέβει η χώρα, ήτοι «την άρση των capital controls που πνίγουν την επιχειρηματικότητα, το κομματικό κράτος, τα εμπόδια στις επενδύσεις από τη γραφειοκρατία, την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και το διχαστικό πολιτικό σκηνικό».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Δεν υπάρχει καμία οικονομία στον κόσμο που να πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με capital controls.
  • Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις: αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, διαγραφές, διακανονισμοί, αυστηρό πλαίσιο, με παραχωρήσεις μόνο σε αυτούς που πραγματικά αδυνατούν και πραγματικά δεν έχουν.
  • Χρειαζόμαστε επιπλέον επενδύσεις, περί τα 20 δισ. ετησίως και αυτό θα έπρεπε να ήταν η μόνη μας έγνοια ειδικά αυτό το καλοκαίρι.
  • Η Ελλάδα είχε και συνεχίζει να έχει μια γραφειοκρατική αργοκίνητη κομματική διοίκηση, μπλοκαρισμένη από συντεχνίες.
  • Οι χρόνοι απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι τραγικοί. Εκκρεμούν εκατομμύρια υποθέσεις, από τις οποίες περίπου οι 200.000 στα Διοικητικά Δικαστήρια.
  • Οι Έλληνες έχουν 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και πάνω από 30 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και η κυβέρνηση υπολογίζει να αντλήσει από την οικονομία φέτος φόρους 48 δισ. O φορολογικός συντελεστής των κερδών των επιχειρήσεων στην Ελλάδας (29%) είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο 22,5% και ο μεγαλύτερος στην γεωγραφική μας περιοχή.
  • Το σημαντικότερο πρόβλημα… είναι το διχαστικό πολιτικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα η οποία πλανάται συνεχώς πάνω από την Αθήνα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια πολιτική με φιλελεύθερες αρχές, με μεταρρυθμιστική ορμή, με σύγχρονες αντιλήψεις, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.

Από την ομιλία του, δεν έλειψε η αναφορά στην 5η Ιουλίου του 2015, χαρακτηρίζοντάς την ως «μαύρη επέτειο» και υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε πριν από τρία χρόνια ήταν μία «βουτιά προς τα πίσω».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η χώρα «σώθηκε από τη βίαιη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», χάρη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και των τότε αρχηγών της αντιπολίτευσης (Μεϊμαράκης, Γεννηματά και του ιδίου).

Τέλος, απευθύνθηκε στον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στέλνοντας το μήνυμα ότι «Δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ», αναφερόμενος προφανώς σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr


Σχολιάστε εδώ