Στα χέρια των «σκληρών» η ΝΔ

Στα χέρια των «σκληρών» η ΝΔ

-Αποστασιοποιημένοι οι μετριοπαθείς βουλευτές

Το… πάνω χέρι έχουν πάρει για τα καλά στη Νέα Δημοκρατία οι «σκληροί», ενώ οι μετριοπαθείς, εκόντες – άκοντες, οδηγούνται στο περιθώριο και στην… απραξία. Το τελευταίο διάστημα, φωνές όπως αυτές του Αντ. Σαμαρά, του Άδ. Γεωργιάδη, του Μ. Βορίδη δίνουν τον τόνο στον αντιπολιτευτικό λόγο της παράταξης, που -λόγω και των εξελίξεων στα εθνικά, αλλά όχι μόνο, θέματα- δείχνει να μετακινείται συστηματικά προς τα δεξιά. Υπό την πίεση των «σκληρών», η επιχειρηματολογία του Κυρ. Μητσοτάκη σε ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό, η δημόσια ασφάλεια, η δικαιοσύνη προσιδιάζει με την αντίστοιχη συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη. Εξ ου και ο χαρακτηρισμός «Όρ­μπαν των Βαλκανίων», που του αποδίδεται κυρίως, αλλά όχι μόνον, από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της παράταξης με πιο μετριοπαθείς θέσεις και απόψεις, οικεία βουλήσει οι περισσότεροι, απέχουν συνειδητά και αποφεύγουν τις δημόσιες παρεμβάσεις, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους με τη στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία στα μείζονος σημασίας ζητήματα. Παρά τις οχλήσεις (πιέσεις) αλλά και τα «φίλια πυρά» που δέχεται ο Κ. Καραμανλής τηρεί σιγήν ιχθύος, κάτι που, ως φαίνεται, θα συνεχίσει -εκτός απροόπτου- να κάνει για πολύ καιρό ακόμη.

Ο Β. Μεϊμαράκης παραμένει άφαντος, αποφεύγει κάθε δημόσια παρέμβαση, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ωστόσο εμφανίζεται απαισιόδοξος τόσο για την πορεία της χώρας όσο και για τις προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας. Αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο Ν. Δένδιας έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις παρεμβάσεις του, αρνούμενος να προσδεθεί στο δεξιό άρμα, στο οποίο έχουν επιβιβάσει την παράταξη ο κ. Σαμαράς και η… παρέα του. Από τις λιγοστές δηλώσεις του είναι εμφανές ότι ο κ. Δένδιας θέλει να έχει μια διακριτή απόσταση από τη στρατηγική της παράταξης κι επιπλέον ότι υπηρετεί δική του, προσωπική στρατηγική.

Μετριοπαθής ων, ο Κ. Χατζηδάκης δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα στο συντηρητικό περιβάλλον στο οποίο έχει μπει η Νέα Δημοκρατία. Έτσι έχει κάνει ένα… βήμα πίσω κι αφήνει τον έτερο αντιπρόεδρο Αδ. Γεωργιάδη να… κλέβει την παράσταση! Σπάνιες επίσης είναι οι εμφανίσεις στα Μέσα Ενημέρωσης του Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος έχει ισχυρές ενστάσεις για πτυχές της πολιτικής που ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης.


Σχολιάστε εδώ