Πού έχασε ο Ερντογάν

Εντυπωσιακά κάποια στοιχεία που ήρθαν στα χέρια μας για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού. Από τις 16 χώρες που στήθηκε κάλπη, σε όλες κυριάρχησε ο Ερντογάν, εκτός από ΗΠΑ, Βρετανία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ ο Ιντζέ συγκέντρωσε ποσοστό 68,9%, ενώ στη Βρετανία ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης πήρε 51,8%, αλλά ο Ερντογάν βγήκε τρίτος, μιας και τη δεύτερη θέση πήρε ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς…

Η αποδοκιμασία του Ερντογάν στα συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα αποδίδεται κυρίως στον ισχυρό πυρήνα που έχει δημιουργήσει στον αγγλοσαξονικό χώρο ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει μαζική μετανάστευση από την Τουρκία, όπως συμβαίνει στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, διατηρήθηκε η παράδοση πρόσδεσης στο κεμαλικό κατεστημένο και παρελθόν. Μην αποκλείσετε πάντως το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα αυτά να αποδοθούν στη δράση των Γκιουλενιστών…

Υπάρχουν μειονοτικοί βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου οι οποίοι έσπευσαν να στείλουν τηλεγραφήματα συγχαρητηρίων είτε στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν είτε στον Χακάν Τσαβούσογλου, που εξελέγη με τη σημαία του ΑΚΡ… Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε μια πολύ έντονη προεκλογική εκστρατεία και όπως είδαμε σε πολλές φωτογραφίες είχε συχνά πυκνά δίπλα του τον Αχμέτ Χατζηοσμάν, παλιό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ, ο οποίος, ευρισκόμενος κάθε τρεις και λίγο στην Τουρκία, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε τοποτηρητή του συστήματος στη Θράκη, έχοντας και προσωπική σχέση με τον επικεφαλής του IRCICA Χαλίτ Ερέν.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ