Παυλόπουλος προς MOSCOVICI: Πολλές από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, έγιναν από λάθη που δεν οφείλονται στην Ελλάδα (βίντεο)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑÏΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΑΡΜΟΔΙΟΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ,
ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ κ.PIERRE MOSCOVICI
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Επίτροπε, αγαπητέ φίλε, σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας σε μια στιγμή που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, τους Έλληνες. Σας υποδέχομαι όταν πια έχει τελειώσει το τελευταίο Μνημονιακό Πρόγραμμα και έχει επέλθει και Συμφωνία στο ζήτημα της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους.
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς για την συμβολή σας στην εξέλιξη αυτή. Γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή σας. Αλλά θέλω, επίσης, να σας επισημάνω ότι αυτό που κάνατε για την Ελλάδα στην ουσία ήταν μια προσφορά για την ίδια την Ευρώπη. Γιατί εξασφαλίζοντας την πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη, στην ουσία, με τις προσπάθειες που κάνατε, και εσείς και άλλοι – αλλά εσείς προσωπικώς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – διασφαλίσατε την συνοχή της ΕΕ και ιδίως της Ευρωζώνης.
Τώρα μπαίνουμε στην φάση της εφαρμογής ενός άλλου Προγράμματος, με πολύ διαφορετική νοοτροπία, πολύ διαφορετικό περιεχόμενο. Είναι το Πρόγραμμα που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, Πρόγραμμα μετά την μνημονιακή εποχή. Σ’αυτό το Πρόγραμμα, το οποίο θα έχουμε, η παράκληση είναι – και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε εμείς, οι Έλληνες, εν ονόματι της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της ΕΕ – να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, έγιναν από λάθη που δεν οφείλονται στην Ελλάδα. Είναι γνωστό, κύριε Επίτροπε, ότι ιδίως το πρώτο Μνημόνιο είχε πολλά και σημαντικά λάθη από την αρχική του κατασκευή. Αυτά τα λάθη, που τα πλήρωσε ακριβά ο Ελληνικός Λαός, δεν είναι δικά του λάθη. Ξέρουμε τα λάθη που κάναμε εμείς. Ορισμένα όμως λάθη δεν είναι λάθη των Ελλήνων. Παράκληση θερμή – και νομίζω, όπως είπα πριν, ότι είναι θέμα Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης – στο Πρόγραμμα που θα έχουμε σ’αυτή την νέα εποχή που, το τονίζω, δεν έχει να κάνει τίποτα με τα Μνημονιακά Προγράμματα που ξέραμε μέχρι τώρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί ο Ελληνικός Λαός να πληρώσει όλο το κόστος για λάθη που δεν είναι δικά του.
Ξέροντας την προσωπικότητά σας, ξέροντας την Ευρωπαϊκή σας παιδεία αλλά και τον Ευρωπαϊκό σας προσανατολισμό, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα έχει, για μιαν ακόμη φορά, την συμπαράστασή σας σ’αυτόν τον δρόμο, που είναι πολύ πιο εύκολος και πολύ πιο ελπιδοφόρος, όπως όλοι γνωρίζουμε. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ και καλώς ορίσατε.
P.MOSCOVICI: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά καταρχάς για την πολύ φιλική υποδοχή που μου έχετε επιφυλάξει. Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα προσπαθώ να συναντήσω πρώτα εσάς. Η νέα μου επίσκεψη σήμερα λαμβάνει χώρα σε ένα νέο πλαίσιο. Εκφράζω την βαθιά μου ικανοποίηση γι’ αυτό. Όπως έχω ήδη δηλώσει επανειλημμένως στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup έπρεπε πράγματι και το καταφέραμε να κλείσουμε με την προηγούμενη περίοδο των μνημονίων και να ξεκινήσουμε έναν νέο δρόμο με νέες προϋποθέσεις και νέες προοπτικές. Γνωρίζω πολύ καλά πως η ιστορία την οποία βιώσαμε όλοι είχε τραγικές πτυχές, ήταν τραγική, ήταν επικίνδυνη για την ζώνη του ευρώ και πάρα πολύ δύσκολη για τους Έλληνες. Γνωρίζω την οδύνη που έχουν υποστεί και έχουν υποφέρει οι Έλληνες. Έχω στο μυαλό μου τους συνταξιούχους που είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, τους εργαζόμενους που πολλοί από αυτούς έμειναν άνεργοι, τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να αποχαιρετίσουν τους νέους τους, οι οποίοι έφυγαν για το εξωτερικό. Γνωρίζω και πιστεύω ότι πρέπει να επιδιορθώσουμε τις κοινωνικές βλάβες που επέφερε η κρίση. Αυτή η ιστορία, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει, δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα πλέον στέκεται ελεύθερα στα πόδια της και ξεκινάει μια νέα πορεία που θα περπατήσει με τους εταίρους στο πλάι της, αλλά θα είναι ελεύθερη και αυτόνομη. Θα είναι ο ένας πλάι στον άλλον στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Το νέο πρόγραμμα που θα έχουμε είναι κα θα έπρεπε να είναι ριζοσπαστικά διαφορετικό ως προς το περιεχόμενό του από όλα τα προηγούμενα.
Ποιες είναι οι διαφορές: Καταρχάς δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μνημόνια τέλος. Αυτή είναι η βασική και ειδοποιός διαφορά. Σήμερα η Ελλάδα θα έχει σχέση στο πλαίσιο της ΕΕ με τους εταίρους της ως κανονικό κράτος, μέσα στην κανονικότητα. Θα ισχύουν για την Ελλάδα οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις άλλες χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ. Αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό εξάμηνο. Επομένως δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Βεβαίως υπάρχει εποπτεία μετά το πρόγραμμα, κάτι που ισχύει και για την Ιρλανδία και για την Πορτογαλία και για την Κύπρο και για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας μεριμνούμε ότι οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από την Ελλάδα προηγουμένως συνεχίζουν να τηρούνται. Δηλαδή, όπως κάθε χώρα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να έχει σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, όποιες και αν υπάρξουν στο μέλλον, θα έχουν επιλεγεί από τους Έλληνες. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν την Ελλάδα θα έχουν επιλεγεί από τους Έλληνες, θα γίνονται από Έλληνες και για τους Έλληνες. Εμείς δεν θα έχουμε κανέναν λόγο να πούμε ως προς αυτό. Είναι μια νέα σελίδα, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή προκειμένου η Ελλάδα να βρει την ανάπτυξη μαζί με την δικαιοσύνη και εμείς θα σταθούμε στο πλευρό της με αλληλεγγύη. Πιστεύουμε ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει πρέπει η Ελλάδα να στραφεί προς τους επενδυτές, να στραφεί προς τις επενδύσεις έτσι ώστε να κατακτήσει την ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ύπαρξη περισσότερης αλληλεγγύης.
Και σε ό,τι με αφορά από τη θέση την οποία κατέχω τώρα, αλλά και σε όποιο μετερίζι και αν βρεθώ στο μέλλον, σας διαβεβαιώ ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμένα ως φίλο της Ελλάδας, διότι θα συνεχίζω να την στηρίζω από όποια θέση και αν βρεθώ προκειμένου η παραμονή της στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ να στέφεται με επιτυχία. Ανέκαθεν θεωρούσα και το έλεγα ότι χωρίς το ευρώ, το ενιαίο νόμισμα, η Ελλάδα θα είχε φτωχύνει, αλλά χωρίς την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα η Ευρώπη θα ήταν πολύ πιο αδύναμη. Βρισκόμαστε λοιπόν σε έναν πολύ καλό δρόμο και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για όλες σας τις προσπάθειες.