Λογιστικό τρικ τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ!
-Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΠΚ) διαψεύδει το «success story» του υπουργείου Εργασίας
Κάθε άλλο παρά… καθαρά είναι τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση και τα εμφανίζει ως «success story», ως επιτυχία των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου, που μόνο… θύματα έχει.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα λογιστικό τρικ, όπως ειπώθηκε κατά την έναρξη του 33ου Συνεδρίου της ΠΟΠΟΠΚ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αντώνης Κουρούκλης ισχυρίστηκε ότι το πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ, που υποστηρίζει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος ότι επιτεύχθηκε από τον ΕΦΚΑ για το 2017, προκύπτει επειδή βαπτίσθηκαν (ενδεχομένως παράτυπα) ως ληξιπρόθεσμες 30.000 περίπου συντάξεις, ώστε αυτές να χρηματοδοτηθούν από την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των δανειστών. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνθηκε στην πραγματικότητα ο ΕΦΚΑ, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός, κι αυτό έγινε για να φανεί ότι δήθεν έχει πλεονάσματα ο Ενιαίος Φορέας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο βγαίνουν συνολικά από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 120.000 συντάξεις, όσες πάνω-κάτω βγήκαν και για το 2017. Όμως, οι 30.000 από αυτές πληρώθηκαν από το κονδύλι της έκτακτης επιχορήγησης των δανειστών, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό (κάτι το οποίο δεν πρόκειται να ξαναγίνει τα επόμενα χρόνια). Άρα πρόκειται για ένα λογιστικό τρικ, που δεν σχετίζεται με την οικονομική πραγματικότητα που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, όπου, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στερούνται στοιχειωδών μέσων (γραφικής ύλης, βενζίνης για τα υπηρεσιακά αμάξια, καθαριότητα στους χώρους εργασίας τους κ.λπ.) εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που υπάρχουν.
Βρήκαν επιτέλους διοικητή
Περισσότεροι από τρεις μήνες πέρασαν μετά την αποπομπή του Θανάση Μπακαλέξη από τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ και μετά το κάζο με την υποψηφιότητα του Στάθη Μαρίνου, τελικά, ο νέος διοικητής που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση είναι ο μέχρι πρότινος Α’ υποδιοικητής Λάμπρος Σέμπος. Μία λύση ασφαλείας κι ανάγκης ταυτόχρονα, αφού όσα ονόματα ακούστηκαν καθ’ όλη αυτήν την περίοδο των τριών μηνών «κάηκαν» λόγω των εσωτερικών αντιδράσεων που υπήρξαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του κ. Σέμπου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπήρξε βαρύτατη καταγγελία από πλευράς του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, βουλευτή και πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση για τον νομικό σύμβουλο και άμεσο συνεργάτη του κ. Σέμπου, τον Παναγιώτη Καραπούλια, ο οποίος ενώ χρωστά σε εισφορές λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης ως δικηγόρου περισσότερα από 100.000 ευρώ, δεν είχε προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του στο ΚΕΑΟ, κάτι που εξαναγκάστηκε ουσιαστικά να πράξει μετά τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του.
Ο κ. Σέμπος κάλυψε τον συνεργάτη του επισημαίνοντας ότι δεν επιβάλλεται από τον νόμο για τον διορισμό του συνεργάτη του η ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας (άραγε, μήπως τίθεται ζήτημα ηθικής τάξεως;), ενώ μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν, τη διερεύνησή τους ανέλαβε η γενική επιθεωρήτρια κ. Μαρία Παπασπύρου.
Να επισημάνουμε, επίσης, ότι μετά τον διορισμό του κ. Σέμπου ως διοικητή, την κενή θέση του Α’ υποδιοικητή αναμένεται να καταλάβει, όπως ήδη έχουμε γράψει, ο Γιάννης Σκοπούλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ειδικός σε θέματα πληροφορικής και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.