Συνέντευξη του Υπ Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, στον Ν. Χατζηνικολάου (ηχητικό)
Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ Realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι κατευθείαν στα πολιτικά θέματα που προέκυψαν το Σαββατοκύριακο από δύο μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά φαίνεται να επηρεάζουν συνολικά την πολιτική μας σκηνή και ξεκινώ από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, του κυβερνητικού σας εταίρου, ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών για επικύρωση. Είστε λοιπόν κυβέρνηση υπό προθεσμία πλέον;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν πρόκειται για μία ειλικρινή τοποθέτηση εκ μέρους του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, η οποία είναι σε απόλυτη συνέπεια γύρω από το μακεδονικό θέμα, σε σχέση με τις θέσεις αυτού του κόμματος από την πρώτη μέρα που συγκροτήθηκε αυτή η κυβέρνηση. Δεν συνιστά έναν αιφνιδιασμό και προφανώς δεν ήταν η σύμπτωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στο θέμα αυτό, η αναγκαία προϋπόθεση για να συγκροτηθεί η παρούσα κυβέρνηση. Προφανώς δεν είναι κάτι αμελητέο, κάτι το οποίο είναι δευτερεύον, το σίγουρο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε κάτω από τις ειδικές συνθήκες που συγκροτήθηκε, με τη γνωστή διττή εντολή για την έξοδο από το Πρόγραμμα και την πάταξη της διαφθοράς, μπαίνει σε μία άλλη φάση. Το νέο πεδίο αντιπαραθέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων μετά από τον φετινό Αύγουστο, θα είναι νομίζω και το έδαφος των συγκλίσεων και των επανατοποθετήσεων για όλα τα πολιτικά κόμματα και σε αυτό απαντώ και σε σχέση με το τι συνέβη στο ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάνατε μία πολιτική ανάλυση που έχει τη σημασία της, αλλά δεν πήρα απάντηση στο ευθύ ερώτημα αν πλέον αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση με ημερομηνία λήξεως, δηλαδή με ημερομηνία λήξεως την ημέρα που θα έρθει η σύμβαση για την Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία λήξης αυτής της κυβέρνησης είναι η τετραετία. Αυτό το οποίο έχει ειπωθεί από την πρώτη στιγμή από όλες τις πλευρές.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πιστεύεται ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ακόμη κι αν δεν είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό μου λέτε;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν μπορώ να προδικάσω την θέση τους, αλλά θα σας έλεγα ότι αυτό που έχει γίνει σαφές είναι ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα θέσουν εν κινδύνω την παρούσα κυβέρνηση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν κατάλαβα αυτό από τη δήλωση Καμμένου, ότι δηλαδή θα αποχωρήσει αν έρθει η Συμφωνία. Τώρα, υπάρχει εναλλακτική λύση αν τελικά η αποχώρησή τους σημαίνει και απόσυρση της στήριξης στο κοινοβούλιο; Θέλω να πω, θα μπορούσε να είναι το Ποτάμι ένας ενδεχόμενος μελλοντικός πολιτικός εταίρος για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση του Προγράμματος, πράγματι αναδεικνύονται νέες διαχωριστικές γραμμές και νέα παιδία αντιπαραθέσεων και συγκλίσεων. Για παράδειγμα, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες στο πεδίο της οικονομίας, ποιος θα είναι ο ρόλος του Δημόσιου Τομέα, ποιο θα είναι το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, αυτά τα ερωτήματα τίθενται πια από την ίδια τη ζωή και εκεί πάνω προφανώς ανακύπτουν και τα νέα πεδία συνεργασιών. Αυτό δεν αφορά μόνο το Ποτάμι, αλλά θα έλεγα όλες τις δυνάμεις που μπορούν εν δυνάμει να συνεργαστούν σε μία σαφή Προγραμματική βάση. Είναι μία μεταβατική περίοδος, λήγει η προηγούμενη, ανοίγει μία άλλη και προφανώς αυτό θα αποτυπωθεί και στον πολιτικό χάρτη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο καιρό δείχνουν ότι η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα παραμένει μεγάλη, παραμένει πολλή ανοικτή, δεν έχει περιοριστεί η διαφορά τους και μάλιστα σε κάποιες εμφανίστηκε να αυξάνεται. Θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι αυτή η διαφορά είναι αναστρέψιμη, αν πιστεύετε δηλαδή ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πολιτικό χρόνο και τον πολιτικό τρόπο να κλείσει αυτή την ψαλίδα και να διεκδικήσει και πάλι τη νίκη ή αν αντίθετα θεωρείτε ότι έχει κριθεί σε αυτή τη φάση.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θεωρώ ότι δεν έχουν κριθεί τα πράγματα. Ακριβώς διότι δεν έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και δεν έχουνε γίνει εμφανή τα «κέρδη» αυτής της περιόδου που κλείνει, καθώς μπαίνουμε σε μία νέα. Θα είναι τέτοια η δυναμική της οικονομίας -και αυτό πια δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά- όπου θα αποτυπώσουν και μία νέα πολιτική δύναμη των κομμάτων και στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων. Νομίζω ότι βγαίνουμε από το Πρόγραμμα και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι όταν τα παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Σκουρλέτη, κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει κάνει ζημιά στην κυβέρνηση πολιτικά, εκλογικά; Δηλαδή τα δημοσκοπικά ευρήματα τα συνδέετε με αυτή τη Συμφωνία;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό είναι φανερό και ιδιαίτερα σε μεγάλα τμήματα στην Βόρεια Ελλάδα. Αλλά αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις και το πρόσκαιρο εκλογικό κόστος. Ήταν μια κίνηση ευθύνης, ιστορικής σημασίας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν πρέπει οι πολιτικές αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τη διάθεση των πολιτών;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τη διάθεση των πολιτών πρέπει να τη λαμβάνουν, αλλά ξέρετε, η διάθεση των πολιτών διαμορφώνεται κάθε φορά όσο θα γνωρίζουν και θα κατανοούν το εύρος αυτής της ιστορικής Συμφωνίας, που κατά τη γνώμη μας είναι προς όφελος της χώρας. Μετά από 27 χρόνια κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, για την ειρήνη στα Βαλκάνια, για τη συνανάπτυξη, μια νέα δυναμική υπάρχει και για την Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνολικά για τον τόπο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άκουσα τον Πρωθυπουργό πρόσφατα να εστιάζει -για τον χρόνο που έχει ακόμη μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση- να εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της κάθαρσης. Θέλω να σας ρωτήσω αν θα φτάσουμε στις εκλογές μέσα σε κλίμα έντασης και σκληρών διαξιφισμών για θέματα διαφθοράς και διαφάνειας.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να υποστείλουμε τις διαδικασίες κάθαρσης, να περιορίσουμε να θέσουμε εμπόδια σε αυτό που κάνει σήμερα απρόσκοπτα η δικαιοσύνη και εκεί πάνω πρέπει να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Όταν οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να τα «κουκουλώσουν», τότε υπάρχει και ένταση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία μιλά για σκευωρία για παράδειγμα στην υπόθεση των φαρμάκων.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι θράσος το να μιλάς για σκευωρία σε μία χώρα όπου πραγματικά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η χρεοκοπία της οφείλεται στα σκάνδαλα, στη διαφορά και στη διαπλοκή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως βλέπετε ότι θα πάμε σε τέτοιο κλίμα, σε κλίμα σκανδαλολογίας στις επόμενες εκλογές;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Επομένως βλέπω ότι είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη, πρέπει όλοι να την διευκολύνουμε, το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματός μας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι θα αλλάξει από Σεπτέμβρη στην κυβερνητική πολιτική; 21 Αυγούστου τελειώνει το τρίτο Μνημόνιο, τι αλλάζει πρακτικά και τι επίπτωση θα έχει στην καθημερινότητα και στη ζωή του πολίτη, το γεγονός ότι δεν θα είμαστε σε μνημόνιο;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα περιθώρια για την άσκηση μιας νέας οικονομικής πολιτικής, όπου θα μας δώσουν τη δυνατότητα και να επανεξετάσουμε μια σειρά από δεσμεύσεις μας, μας δίνεται αυτή η δυνατότητα…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό το λέτε για τη μείωση των συντάξεων και το αφορολόγητο;
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς, το λέω και για αυτό, αλλά όχι μόνο, έχουμε μιλήσει και για τη δυνατότητα να πάμε σε μία σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως σε όλο εκείνο το κομμάτι που στηρίζει την οικονομία, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικροεπιχειρηματιών. Είναι κάτι αναγκαίο, θα δώσει συνολικά μία νέα ώθηση στην οικονομία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μπορέσετε να τα κάνετε αυτά; Σας ρωτώ γιατί βλέπω ότι τα πλεονάσματα που μας ζητούν είναι και πάλι πολύ υψηλά.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα πλεονάσματα που μας ζητούν είναι υψηλά πράγματι, οι πραγματοποιημένοι στόχοι έχουν υπερκαλύψει αυτά τα πλεονάσματα, έχουμε μία τέτοια δυναμική, μία θετική δυναμική, να ευχόμαστε να μην υπάρχουν ανατροπές στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον και αντιλαμβάνεστε ότι το αναφέρω σε σχέση με την περίπτωση της Ιταλίας και από εκεί και πέρα θεωρώ ότι μπορούμε βάσιμα να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που σας είπα.
Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Σκουρλέτη, καλή σας ημέρα.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα.