Στόχος, οι δημοτικές εκλογές…

Στόχος, οι δημοτικές εκλογές…

-Διαλύουν τους δήμους», φωνάζει η ΚΕΔΕ – Οδηγεί σε παζάρια και ακυβερνησία η απλή αναλογική -Και οι ευρωεκλογές, που θα γίνουν με λίστα

Το μόνο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και πρωτίστως τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα και κυρίως τη ΝΔ, έχουν προγραμματισμό και σχέδιο, με κύριο άξονα το πώς δεν θα αποτελέσουν παρένθεση, δεν θα είναι κάτι περαστικό, μια λάμψη που έσβησε.

Και αυτό το δείχνουν σε κάθε βήμα. Οι αλλαγές σε κρίσιμες λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης είναι ενταγμένες σε αυτόν τον σχεδιασμό για μονιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό και βέβαια όχι σε ρόλο κομπάρσου.

Αλλά και το ξεδίπλωμα των κανόνων στο εκλογικό παιχνίδι κύριο στόχο έχει αφενός το πώς ο αντίπαλος δεν θα έχει αυτοδυναμία, δεν θα έχει απόλυτη κυριαρχία, αλλά θα χρειάζεται υποχρεωτικά συμμάχους – συνεταίρους, από τους οποίους θα εξαρτάται η κάθε απόφαση του πρωθυπουργού, του περιφερειάρχη και του δημάρχου, και αφετέρου την εκλογή των απόλυτα ελεγχόμενων δικών τους.

Η πρόθεση για την επιβολή της απλής αναλογικής στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αποβλέπει σε αυτόν τον σχεδιασμό, στο να μην μπορεί να πάρει απόφαση ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης αν δεν εξασφαλίσει την ψήφο και των άλλων παρατάξεων, με το παζάρι για ανταλλάγματα να οργιάζει στο παρασκήνιο.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του επισημάνθηκε από τον δημοσιογράφο ότι η πλειοψηφία των δημάρχων και των αιρετών τάσσεται κατά της απλής αναλογικής με βασικό επιχείρημα την ακυβερνησία. Και η απάντησή του ήταν: «Για να λειτουργήσει η απλή αναλογική, θέλει ‘‘νέα μυαλά’’(!). Μια νέα αντίληψη συνεργασίας, σύνθεσης και διαβούλευσης. Κατανοώ ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο για αυτούς οι οποίοι είναι προσκολλημένοι σε μονοπαραταξιακές λογικές και βρίσκονται οχυρωμένοι πίσω από πλασματικές πλειοψηφίες, αυτές που τους χάριζε το σημερινό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα».

Η απάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ήταν ότι «διαλύουν τους δήμους, το κράτος, τις ζωές μας», επισημαίνοντας: «Για να πάμε επιτέλους μπροστά, η Ελλάδα, η αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες, χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος. Πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, κυβερνησιμότητα στους δήμους, χρειαζόμαστε πολιτικές που υπηρετούν την απλή λογική και δίνουν προτεραιότητα στις πραγματικές ανά­γκες των πολιτών.

Αν επιτρέψουμε να διαλυθούν οι δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας».
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει πίσω, παρότι το Μαξίμου γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και των περιφερειαρχών είναι κατηγορηματικά απέναντι στην επιβολή άνωθεν της απλής αναλογικής, που θα εξελιχθεί σε εργαλείο εκβιασμού του δημάρχου και του περιφερειάρχη, καθώς θα πρέπει να προσφέρει… ανταλλάγματα για τη λήψη μιας απόφασης. Και το… πάρτι δεν θα έχει τελειωμό, με τον λογαριασμό να τον πληρώνουν οι δημότες.

Λίστα στις ευρωεκλογές!
Στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι και οι προσεχείς ευρωεκλογές. Με… μενού την εκλογή των ευρωβουλευτών όχι με σταυρό αλλά με λίστα. Ευδιάκριτος ο στόχος.
Να εκλεγούν οι σκληροί κομματικοί, που θα είναι απολύτως ελεγχόμενοι. Με τον πολίτη να μην έχει το δικαίωμα να επιλέξει αυτόν που κατά την άποψή του είναι ο καταλληλότερος, είναι γνώστης των θεμάτων και θα προστατέψει τα εθνικά μας συμφέροντα.


Σχολιάστε εδώ