Πάει και η «Βόρεια Ήπειρος»…

Πάει και η «Βόρεια Ήπειρος»…

Tο ότι υπήρχαν ισχυροί λόγοι που όφειλε η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει την ε­νταξιακή πορεία της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ είναι κατανοητό και πιθανόν δικαιολογημένο, καθώς η απόφαση της ΕΕ είχε χρησιμοποιηθεί ως «καρότο» στη διαπραγμάτευση του κ. Κοτζιά τόσο με την ΠΓΔΜ όσο και με την Αλβανία.

Βεβαίως, αυτό που δεν έχουμε ακόμη καταλάβει είναι για ποιον λόγο έπρεπε η Αθήνα να προβεί σε τέτοιου μεγέθους και εύρους παραχωρήσεις κυρίως προς τα Σκόπια, αφού από πριν υποσχόταν το ξεμπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής πορείας των δύο χωρών;

Σε κάθε περίπτωση πάντως μπορεί η εικόνα ενός έλληνα υπουργού Εξωτερικών που δίνει μάχες για το ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων και των Τιράνων να του δίνει πόντους αξιοπιστίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις δύο γειτονικές χώρες, πλήττει όμως την ελληνική διαπραγματευτική ισχύ. Καθώς σπεύδεις να δώσεις, πριν ακόμη εισπράξεις στοιχειωδώς μέρος των προβλεπόμενων ανταλλαγμάτων…

Μας έρχονται πληροφορίες ότι στο πακέτο που διαπραγματεύεται με τα Τίρανα ο κ. Κοτζιάς περιλαμβάνεται και αναφορά για αμοιβαία εγκατάλειψη όρων που υποκρύπτουν αλυτρωτισμό και εκλαμβάνονται ως εχθρικοί από την κάθε χώρα. Στους όρους αυτούς επιχειρείται να υπάρξει σύνδεση της Τσαμουριάς με τη Βόρεια Ήπειρο ώστε να εγκαταλειφθεί εκατέρωθεν η χρήση τους.

Για την Τσαμουριά και την ανιστόρητη διεκδίκηση της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλειφθεί επισήμως από τα Τίρανα, η ιστορία είναι γνωστή. Όπως γνωστό είναι ότι και επισήμως συνιστά μέρος του αλβανικού αλυτρωτισμού, καθώς το αίτημα των Τσάμηδων αφορά απόδοση ιθαγένειας, επιστροφή περιουσιών και τελικά αναγνώριση ότι οι περιοχές της Ηπείρου μέχρι και την Πρέβεζα αποτελούν ιστορικά αλβανικά εδάφη, όπως γράφουν και τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ήπειρο, που αποτελεί ιστορικό γεωγραφικό όρο, με αναφορά στην επίσημη και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα, πλέον εδώ και δύο δεκαετίες δεν υπάρχει ίχνος αλυτρωτισμού, εκτός ίσως από τα μυαλά ορισμένων ιδιωτών, που πάντως ούτε κατά διάνοια δεν αποτελούν επίσημη ή ημιεπίσημη πολιτική.

Και τελικά υπάρχει μια απλή ερώτηση: Ο όρος «Βόρεια» είναι καλός και δεν υποκρύπτει αλυτρωτισμό όταν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ, και μάλιστα χρησιμοποιείται και γίνεται δεκτός με πανηγυρικό τρόπο από την κυβέρνηση, ενώ όταν χρησιμοποιείται για τη Βόρειο Ήπειρο είναι κακός ο όρος και υποκρύπτει αλυτρωτισμό, ισότιμο με εκείνον του Τσαμικού και της Τσαμουριάς;

[email protected]

Φωτο: himara.gr


Σχολιάστε εδώ