Φ. Γεννηματά: H «νέα σελίδα» στη χώρα μας δεν μπορεί να γραφτεί από αυτή την Κυβέρνηση

Φ. Γεννηματά: H «νέα σελίδα» στη χώρα μας δεν μπορεί να γραφτεί από αυτή την Κυβέρνηση

Κυβέρνηση σε αποδρομή! Χρειάζεται πολιτική αλλαγή

Η ΟΜΙΛΙΑ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ  ΣΤΟ 1o FORUM ΤΟΥ INVESTGR  ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καταρχήν να συγχαρώ τους διοργανωτές για την σημερινή τους πρωτοβουλία. Πρέπει να πω ότι ξεκίνησα με παρά πολύ καλή διάθεση να έρθω να μιλήσουμε για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν αφήνει άνθρωπο να αγιάσει. Ξεκίνησε σήμερα ο συγκυβερνήτης πρωί-πρωί με τη νέα φαρσοκωμωδία που δυστυχώς εκθέτει τη χώρα. Είπα πριν από λίγες μέρες ότι είναι κυβέρνηση υπό προθεσμία. Το ερώτημα στο οποίο καλείται σήμερα ο πρωθυπουργός να απαντήσει είναι, αν υπάρχει κυβέρνηση σε αυτόν τον τόπο.

Και ερχόμενη βέβαια εδώ άκουσα τον κ. Πιτσιόρλα ο οποίος μου είναι εξαιρετικά συμπαθής και γνωστός από χρόνια,  αναρωτιόμουν όμως όσο τον άκουγα να μιλάει, αν μιλάει ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης που είναι ήδη τρία χρόνια στο τιμόνι της χώρας, ή αν μιλάει ως ρεπόρτερ ή καθηγητής, διότι όταν ακούς τόσες πολλές διαπιστώσεις και τόσα πολλά πρέπει από το στόμα ενός κυβερνητικού εκπροσώπου σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, πραγματικά αναρωτιέμαι ποιος τον εμπόδισε, ποιος τους εμπόδισε να τα υλοποιήσουν όλα αυτά τα πρέπει όλα αυτά τα χρόνια.

Κυρίες και Κύριοι,

Η χώρα μας χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ ένα επενδυτικό σοκ. Και οι μεγάλες εμβληματικές ξένες επενδύσεις μπορούν να το σηματοδοτήσουν.  Να κινητοποιούν πολλές επενδύσεις από ελληνικές μεγαλύτερες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ τους διοργανωτές για την σημερινή πρωτοβουλία τους.

Είχα μάλιστα την ευκαιρία πριν λίγες ημέρες σε μια ανάλογη εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής, να συζητήσω το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων με τους Προέδρους των παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του τόπου.

Το κοινό συμπέρασμα είναι ένα: Πρέπει να τολμήσουμε αλλαγές.

Εδώ και τώρα να προχωρήσουμε στις τομές, που επιβάλλονται για να φέρουμε επενδύσεις, να ξεφύγουμε από τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Δεν αγνοούμε ασφαλώς τις δυσκολίες που η πολιτική της Κυβέρνησης δημιουργεί.

Η συμφωνία του κ. Τσίπρα με τους εταίρους μας, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και δεν ανοίγει προοπτική για την ανάπτυξη.

Το 4ο  Μνημόνιο είναι εδώ, χωρίς λεφτά. Με σκληρή εποπτεία, με υποχρέωση για δυσβάσταχτα πλεονάσματα για πολλά χρόνια, με νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5 δις ευρώ, με υποθήκευση του εθνικού πλούτου της χώρας.

Δεσμεύσεις που λειτουργούν αρνητικά για την επενδυτική έκρηξη.

Ενώ τα αναιμικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον.

Έχω ήδη επισημάνει ότι φοράει, δεν φοράει γραβάτα ο κ. Τσίπρας, η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει.

Όμως δεν «σταυρώνουμε τα χέρια».

Πιστεύω απόλυτα ότι η Ελλάδα μπορεί. Ότι μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με σχέδιο να διασφαλίσουμε παρά τις δυσκολίες την οριστική έξοδο από την κρίση και να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της χώρας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η «νέα σελίδα» στην χώρα μας δεν μπορεί να γραφτεί από αυτή την Κυβέρνηση. Κυβέρνηση σε αποδρομή! Χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έχει πείσει κανέναν για τον φιλο-επενδυτικό της προσανατολισμό.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε επί μακρόν γι’ αυτό.

Αναλογιστείτε  τις απίστευτες καθυστερήσεις στο Ελληνικό, το τι έγινε με ευθύνη των Υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στη Χαλκιδική και στην Κέρκυρα.

Το Κίνημα Αλλαγής προχωρά μπροστά, παρά τις δυσκολίες.

Έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο  προοδευτικό αξιόπιστο σχέδιο, για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που θα φέρουν επενδύσεις και ζητά τη δύναμη του λαού για να το εφαρμόσει.

Σχέδιο με Ελληνική ιδιοκτησία, που στηρίζεται σε ένα επιτελικό κράτος και ένα παραγωγικό και υγιή ιδιωτικό τομέα.

  • Που οδηγεί στην παραγωγή νέου πλούτου, αλλά και στην δίκαιη διανομή του για την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων.
  • Που οδηγεί στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας, ώστε να μπορεί να βγει στις αγορές. Να μπορεί να πείσει τους εταίρους μας για την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

Για να γίνει αυτό το Σχέδιο πράξη, χρειάζεται όμως ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ, αλλά και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ.

Να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του Έθνους.

Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα διχασμούς, συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και επικίνδυνες λογικές  του τύπου «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ.

Κυρίες και Κύριοι,

Στην ομιλία μου στην Βουλή πρόσφατα, έθεσα συμβολικά τον στόχο των επενδύσεων στο ύψος των 100 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Όμως η προσέλκυση επενδύσεων-και ειδικά μεγάλων ξένων επενδύσεων- προϋποθέτει ευρύτερη συναίνεση.

Να τελειώνουμε με την πόλωση, την αβεβαιότητα, το τοξικό κλίμα που δείχνει να αποθαρρύνει επενδυτές.

Με διάλογο, καθαρές εξηγήσεις και έντιμες δεσμεύσεις, δημιουργούμε τη βάση για το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Κοιτάμε μπροστά. Μην περιμένει κανείς να γυρίσουμε στο παρελθόν.

Γιατί η κρίση μας έκανε σοφότερους.

Θέλουμε υγιείς επενδύσεις, σε καινοτόμους, εξωστρεφείς, ανταγωνιστικούς τομείς, χωρίς τις κρατικοδίαιτες λογικές του παρελθόντος και τις παρασιτικές  προνομιακές σχέσεις με στελέχη του πολιτικού μας συστήματος.

Λοιπόν, καθαρές κουβέντες.

Εμείς ως πολιτική δύναμη που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε για τη χώρα και τους επενδυτές:

  • Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης. Με πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους. Κράτος φιλικό στον πολίτη και την ανάπτυξη. Με επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης. Με τολμηρά βήματα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
  • Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, με fast truck διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Με επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και σε άλλους τομείς πέραν των επενδύσεων.
  • Μείωση των φόρων στην Παραγωγή και συμφωνία για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα σε βάθος χρόνου.
  • Μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας με απλό και διαφανή τρόπο.
  • Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές, χωρίς παλαιομοδίτικους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
  • Ριζικές αλλαγές στο σύστημα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογίες, να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες της παραγωγής

Αλλά θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι υπάρχουν και αυτά που απαιτούμε εμείς από τους νέους επενδυτές.

  • Το σεβασμό του περιβάλλοντος, και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες.
  • Τον απόλυτο σεβασμό της Εργατικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας. Την ανάπτυξη του Κοινωνικού Διαλόγου, για Συλλογικές Συμβάσεις, που θα συνδέσουν την επιτυχία των επιχειρήσεων με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Τη συνεργασία για να δώσουμε ένα αποφασιστικό πλήγμα στη μαύρη εργασία.
  • Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και κινήτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, την πρόσληψη νέων ανέργων, σε θέσεις εργασίας με Ποιότητα και αξιοπρεπείς αμοιβές.
  • Την ανάπτυξη δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με το συντονισμό της πολιτείας, για τη στήριξη (σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών), ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
  • Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την στήριξη Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άνοιγμα θέσεων εργασιακής εμπειρίας για νέους ανθρώπους ώστε το ανθρώπινο δυναμικό μας να μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και να δημιουργηθούν περισσότερες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Χρειάζεται να δώσουμε τον τόνο.

Να αλλάξουμε όσα κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στο χθες.

Να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητές μας.

Για να αλλάξουμε την κακή πραγματικότητα που σήμερα βιώνουμε.

Να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες που δεν βλέπουν προοπτική, που μόνο καταστροφολογούν. Για μια Ελλάδα επιτέλους φιλική στις επενδύσεις και στην Ανάπτυξη.

Στηριζόμαστε στις δυνατότητες και στη θέληση του λαού μας.

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.

Χρειαζόμαστε την συνεργασία όλων αυτών που κράτησαν την Ελλάδα όρθια στην κρίση αλλά και αυτών που θέλουν να συμβάλλουν, να επενδύσουν, να επιχειρήσουν, να δημιουργήσουν το «νέο» στον τόπο μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Σχολιάστε εδώ