Μπάζει από παντού το πολιτικό σύστημα

Μπάζει από παντού το πολιτικό σύστημα

-Τριγμοί σε όλα τα κόμματα

Ρευστότητα παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό καθώς οι εξελίξεις σε μια σειρά ζητημάτων -κυρίως το Σκοπιανό- προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στα περισσότερα κόμματα, με απρόβλεπτες στην παρούσα φάση συνέπειες. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα συνοχής, ωστόσο η αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών των ΑΝΕΛ) εγείρει ζητήματα σταθερότητας της κυβέρνησης και πυροδοτεί εκλογικά σενάρια. Επιπλέον πρέπει να διαχειριστούν την οργή που επικρατεί στην κοινωνία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Η… θερμή υποδοχή που συναντούν υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές στις επισκέψεις τους στην περιφέρεια προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία για το άμεσο μέλλον. Αντιλαμβάνονται ότι αν το κύμα οργής διευρυνθεί κι εκφρασθεί στις επόμενες εκλογές τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.
Τεταμένο είναι το κλίμα και στις τάξεις του κυβερνητικού εταίρου, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που είδαν σε διάστημα 15 ημερών να αποχωρούν δύο βουλευτές και δεκάδες στελέχη σε ολόκληρη την επικράτεια. Με τις προοπτικές να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για την πορεία του κόμματος.

Στη Νέα Δημοκρατία η διαγραφή του Κ. Μίχαλου, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής και προέδρου του ΕΒΕΑ, άνοιξε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και γκρίνιας για τους χειρισμούς του Κυρ. Μητσοτάκη. Από την άλλη, η κινητικότητα που καταγράφεται στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς θα μπορούσε κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσει σημαντική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία και τη φιλοδοξία του κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Γαλάζια στελέχη, αλλά κυρίως ψηφοφόροι έχουν γυρίσει την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία και αναζητούν πολιτική στέγη είτε στα υφιστάμενα κόμματα του δεξιού χώρου είτε σε αυτά που πρόκειται να δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες.

Ακόμη πιο άμεσα και σοβαρά είναι τα προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής. Έξι μόλις μήνες μετά την υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης το διαζύγιο είναι προ των πυλών, λόγω… ασυμφωνίας χαρακτήρων. Ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι εγκαταλείπουν, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, το εγχείρημα και μπαίνουν στον δρόμο της αυτονομίας ή της… διάλυσης.

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια», λένε και στην Ένωση Κεντρώων έχουν επιδοθεί σε αγώνα επιβίωσης με μοναδικό σημείο αναφοράς τον Β. Λεβέντη. Πλην όμως, η κατάσταση μπορεί να χειροτερεύσει καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πορεία προς τις εκλογές ένας ίσως και δύο βουλευτές του κόμματος θα ανεξαρτητοποιηθούν και θα φύγουν για… άλλες πολιτείες.

Με τα παραπάνω δεδομένα και τη ρευστότητα που υπάρχει σε αρκετά κόμματα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες και υπό ποιες ακριβώς συνθήκες θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.


Σχολιάστε εδώ