Τέταρτη σε υπερφορολόγηση η Ελλάδα!

Τέταρτη σε υπερφορολόγηση η Ελλάδα!

Και αυτό οδηγεί στη γιγάντωση της παραοικονομίας

Ε, να μην κλαιγόμαστε ότι παντού, σε όλους τους χώρους δράσης, η χώρα μας είναι τελευταία, πολύ περισσότερο τα χρόνια της οικονομικής κατάρρευσης των πάντων. Είμαστε και στους πρώτους λόγω της άδειας τσέπης του Δημοσίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της ΕY, «Τhe outlook for global tax policy in 2018», που περιλαμβάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις για 41 χώρες σε όλο τον κόσμο, παραμένει βαριά και μη ανταγωνιστική η Ελλάδα λόγω της φορολογίας με υψηλούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, χωρίς όμως να προκύπτουν περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο.


Δεν είμαστε τελικά σε όλα στον πάτο…


Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή, μαζί με το Βέλγιο, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων κυμαίνονται από 10% έως 12%, ενώ στη χώρα μας ο συντελεστής είναι 29%! Επισημαίνεται, μάλιστα, στην έκθεση ότι δεν προβλέπεται μεταβολή των βασικών φορολογικών συντελεστών μέσα στο 2018.

Ο επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της ΕΥ Ελλάδος Στέφανος Μήτσιος, αναφερόμενος στα αρνητικά για τη χώρα μας στοιχεία, επισημαίνει: «Σε μια περίοδο όπου εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός, καθώς μια σειρά από χώρες μειώνουν τους συντελεστές τους, με στόχο να γίνουν ελκυστικότερες από φορολογική σκοπιά, η χώρα μας διατηρεί ιδιαίτερα υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, χωρίς ωστόσο να εισπράττει τα αντίστοιχα έσοδα. Είναι ανάγκη να επανεξετάσουμε την πολιτική αυτή, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και οδηγεί στη γιγάντωση της παραοικονομίας».

Οι πρώτοι στο άθλημα των φόρων…
Σύμφωνα με τον πίνακα της ΕΥ, οι πρώτοι σε φόρους, οι ενδιάμεσοι και οι τελευταίοι, που είναι οι πιο ξύπνιοι και κερδίζουν από τους άλλους, τους… φορομπήχτες, είναι οι εξής:
Γαλλία 33,33%, Αυστραλία 30%, Μεξικό 30%, Ελλάδα 29%, Βέλγιο 29%, Ολλανδία 25%, Ισπανία 25%, Ιταλία 24%, Νορβηγία 23%, Δανία 22%, Σουηδία 22%, Τουρκία 22%, Πορτογαλία 21%, Σλοβακία 21%, Εσθονία 20%, Φινλανδία 20%, Ισλανδία 20%, Πολωνία 19%, Σλοβενία 19%, Αγγλία 19%, Γερμανία 15%, Ιρλανδία 12,5% και Ελβετία 8,5%.


Σχολιάστε εδώ