160 δισ. ευρώ έχουν κρύψει Έλληνες σε μεγάλες offshore του πλανήτη!

160 δισ. ευρώ έχουν κρύψει Έλληνες σε μεγάλες offshore του πλανήτη!

Την ίδια ώρα, ο κόσμος έχασε 570 δισ. δολ. τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης

Αποκαλυπτική είναι η τελευταία έρευνα της Boston Consulting Group (BCG) για τον παγκόσμιο πλούτο που έχουν αρπάξει τα διάφορα αφεντικά (κάθε είδους και δουλειάς, και πολιτικοί οπωσδήποτε) και τον έχουν κρύψει στα μεγαλύτερα offshore κέντρα του κόσμου. Με το συνολικό ποσό της ληστείας να ανέρχεται σε 8,2 τρισ. δολάρια. Από αυτά, τα 160 δισ. ευρώ είναι ελληνικών συμφερόντων και, αν είχαν φορολογηθεί, δεν θα κόβονταν οι συντάξεις των φτωχών συνταξιούχων, δεν θα μειωνόταν το αφορολόγητο και οι κάθε λογής φόροι δεν θα είχαν ξεπεράσει το 65% του εισοδήματος των φορολογουμένων.

Ο offshore πλούτος του κόσμου αυξήθηκε, σύμφωνα με την έρευνα, κατά 6% (8,2 τρισ. δολ.) το τελευταίο εξάμηνο, με τον πα­γκόσμιο ιδιωτικό πλούτο να φτάνει στα 201,9 τρισ. δολ., αντιπροσωπεύοντας δυόμισι φορές περίπου το συνδυασμένο πα­γκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το γνωστό ΑΕΠ. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα του Gabriel Zucman, επίκουρου καθηγητή του Berkeley, που επεξεργάστηκε στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ο offshore πλούτος των Ελλήνων ήταν κοντά στο 37% του ΑΕΠ, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος βρισκόταν στο 10%.

Πριν από το 2008 τα υπεράκτια ελληνικά κεφάλαια ήταν πάνω από 100 δισ. ευρώ.
Η κρίση οδήγησε σε νέες εκροές ιδιωτικών κεφαλαίων πλούσιων Ελλήνων, καθώς πολλές επιχειρήσεις θέλησαν να προφυλαχθούν από τα capital controls. Υπολογίζεται ότι γύρω στα 60 δισ. ευρώ έφυγαν σταδιακά από τη χώρα από την αρχή της κρίσης, λόγω και των φημών για επιστροφή στη δραχμή. Έχει λεχθεί ότι μόνο σε δύο ελβετικές τράπεζες βρήκαν… καταφύγιο πάνω από 60 δισ. ευρώ κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων. Και αυτά τα λεφτά δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και δεν δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για το ελληνικό επιχειρείν.

Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που φυγαδεύτηκαν σε offshore του εξωτερικού. Οι απώλειες από τις αξίες που κατέρρευσαν υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 570 δισ. δολ. στη δεκαετία της κρίσης. Όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Μελετών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, η αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακίνητων, από 1,57 τρισ. δολ. που ήταν το 2007, υποχώρησε περίπου στο 1 τρισ. δολ.

Ηγέτης, η Ελβετία…
Για την ιστορία, να πούμε ότι τη δεκαετία του 1960 υπήρχαν μόλις 12 «offshore πλούτου» και το 2018 αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν πάνω 100 προορισμοί υπεράκτιων κεφαλαίων.
Σήμερα η Ελβετία παραμένει ηγέτιδα δύναμη του «offshore πλούτου», με τζίρο 2,3 δισ. δολ., όμως τα επόμενα χρόνια θα απειληθεί από το Χονγκ Κονγκ (τζίρος 1,1 τρισ. δολ. σήμερα) και τη Σιγκαπούρη (0,9 τρισ. δολ. σήμερα). Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη προσέλκυσαν το μεγαλύτερο μέρος από τα 800 δισ. νέων κεφαλαίων που εισέρρευσαν στους φορολογικούς παραδείσους.


Σχολιάστε εδώ