ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ «Π»: Το διαζύγιο είναι γεγονός

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ «Π»: Το διαζύγιο είναι γεγονός

Δεν άργησε να επιβεβαιωθεί το σημερινό δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση του κυριακάτικου φύλλου του «ΠΑΡΟΝ» (01-07-2018). με τίτλο: «Δεν μπορείς να έχεις τα δύο πόδια σε δύο βάρκες». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας kathimerini.gr, η εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη για αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από το ανώτατο όργανο του κόμματος, καθώς 97 στελέχη ψήφισαν υπέρ, ενώ «κατά» ετάχθησαν 16. Πέντε στελέχη ψήφισαν λευκό. Ως εκ τούτου το Ποτάμι από σήμερα ανεξαρτητοποιείται από το ΚΙΝΑΛ και ακολουθεί αυτόνομη πορεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΠΑΡΟΝ»

 Γεννηματά: Δικαίωμά τους αν θέλουν να είναι ορντινάντσες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ


«Όλα θα λήξουν σήμερα, Κυριακή. Όλα θα είναι απολύτως καθαρά από τη Δευτέρα. Ο διχασμός, η σύγχυση, τα λάθος μηνύματα και οι προσωπικές στρατηγικές τελειώνουν σήμερα», ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους το επιτελείο της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, εν όψει των αποφάσεων που αναμένονται σήμερα από το Ποτάμι ως προς το αν θα συνεχίσει στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ή όχι.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και του ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει ότι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να προσδιορίζεται ή να κρίνεται από τη στάση ή την κυκλοθυμία της ηγεσίας και των στελεχών του Ποταμιού.

Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και άλλων δυνάμεων να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός τρίτου, αυτόνομου πόλου εξουσίας δεν αλλάζει από τις αμφισημίες και τα διαρκή πισωγυρίσματα του Σταύρου Θεοδωράκη και στελεχών του Ποταμιού. «Είναι μια συλλογική και επίπονη προσπάθεια η συγκρότηση νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, η οποία δεν μπορεί να παλινδρομεί διαρκώς λόγω προσωπικών στρατηγικών και αμφιταλα­ντεύσεων».

Το επιτελείο της κ. Γεννηματά εκτιμά πως «εδώ και τώρα τελειώνουν οι ταλαντεύσεις και τα θολά μηνύματα. Δικαίωμά τους και επιλογή τους αν θέλουν να γίνουν οι ορντινάντσες ή οι δεξαμενές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε μέρες… ξηρασίας το Ποτάμι!


Όπως σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «και ο κόσμος της παράταξης αλλά και προσωπικά η ίδια η Φώφη Γεννηματά επέδειξαν μεγαλοψυχία και έκαναν σημαντικές υπερβάσεις για να ενοποιηθεί πλήρως ο χώρος της Κεντροαριστεράς και να υπάρξει η προσέγγιση με το Ποτάμι. Όμως δεν είναι δυνατόν ο Σταύρος Θεοδωράκης και κάποια άλλα στελέχη να έχουν τα δύο πόδια σε δύο βάρκες».

«Οι ακροβασίες αυτές στοίχησαν πολύ», τονίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ κάνοντας την αυτοκριτική τους σημειώνουν πως «δεν έπρεπε και εμείς να υποχωρήσουμε στην παράλογη απαίτηση του κ. Θεοδωράκη και να πάμε σε ένα συνέδριο διορισμένων συνέδρων, ούτε στη συνέχεια να υπάρξουν διορισμένα όργανα. Το μόνο εκλεγμένο όργανο, και μάλιστα από τη βάση, με ευρύτατη συμμετοχή και πλειοψηφία, είναι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά».

Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η διαδικασία διαβούλευσης και συνεννόησης των επικεφαλής κομμάτων, φορέων, κινήσεων δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση συναρχηγία. Και όπως λένε, μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης συμπεριφερόταν ως συναρχηγός, αν και στην αναμέτρηση για την ηγεσία ήταν τέταρτος, πάρα πολύ πίσω από τη Φώφη Γεννηματά αλλά και τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Καμίνη. Όπως μάλιστα λένε τα ίδια στελέχη, η ηγεσία ενός κόμματος ή ενός πολιτικού φορέα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι δικέφαλη, διότι είναι άλλο πράγμα να είσαι αρχηγός, και μάλιστα εκλεγμένος, και άλλο πράγμα επικεφαλής ενός ρεύματος μέσα στον φορέα.

Η εκτίμηση είναι πως οι εναπομείναντες βουλευτές στο Ποτάμι, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει η Συνέλευση των Αντιπροσώπων σήμερα, θα μείνουν για ελάχιστο χρονικό διάστημα μαζί. Άλλωστε ο καθένας έχει ήδη κάνει τις επιλογές του και θα κατευθυνθούν λίαν συντόμως σε άλλους πολιτικούς χώρους, πρωτίστως σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσοι ήταν να πάνε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη το έχουν ήδη κάνει.

Υπάρχει όμως ένα ερώτημα κι αυτό αφορά τι θα πράξουν δύο βουλευτές, ο Γιώργος Μαυρωτάς, που θεωρείται ένας αξιοπρεπής πολιτικός και εκτιμάται ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος προέρχεται από την Αριστερά, δεν βλέπει αρνητικά τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλά ακόμα δεν έχει ανοίξει όλα του τα χαρτιά.

Το Ποτάμι όμως φυλλορροεί και σε επίπεδο στελεχών, καθώς υπήρξε ακόμη μια ηχηρή διαφοροποίηση όσον αφορά τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. Έτσι, μετά τον πρώην γραμματέα της ΚΟ Παναγιώτη Καρκατσούλη, ο Παναγιώτης Βλάχος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά», στράφηκε κι αυτός στο ΚΙΝΑΛ.

Ο Παναγιώτης Βλάχος μέσω των social media ανέφερε πως «το Κίνημα Αλλαγής θέλει ενότητα και πλουραλισμό, αλλά όχι ως μια Βαβέλ προσωπικών υπολογισμών».

Όμως και η Αθηνά Δρέττα, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ιδρυτικό μέλος του Ποταμιού, με άρθρο της ξεκαθαρίζει πως μένει και στηρίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Για την κ. Γεννηματά, όπως και για τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να υπάρξουν πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ξεκινά νέο κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα με στόχο την πλήρη συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και κυρίως παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και έχουν απογοητευθεί από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. «Ξανά κοντά και μαζί με τον κόσμο μας. Αυτήν τη φορά με απολύτως ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα και πορεία χωρίς αμφιταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα», διαμηνύουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και τονίζουν ότι «πλέον πάμε στον κόσμο με αποκρυσταλλωμένες θέσεις και προσανατολισμό».

Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν ως σημαντική πολιτική στιγμή την κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα για την Αυτοδιοίκηση, όπου θα αναπτυχθούν από την κ. Γεννηματά οι θέσεις της Κεντροαριστεράς για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα γίνει ξεκάθαρο ότι το ΚΙΝΑΛ δεν συμφωνεί και δεν συναινεί με το σχέδιο «Κλεισθένης» που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας kathimerini.gr, η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη προβλέπει συνέδριο του Ποταμιού τον Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων. Όσον αφορά τις συνεργασίες ο κ. Θεοδωράκης, επανέλαβε όσα είχε πει με δημόσιες τοποθετήσεις του τις προηγούμνες μέρες, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι «υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ποταμιού έκανε σφοδρή κριτική στη ΝΔ που «μοιάζει στριμωγμένη στη δεξιά πλευρά του χάρτη».

Οι προτάσεις των υπολοίπων

Τον λόγο έλαβαν όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού με άπαντες να συγκλίνουν υπέρ της αποχώρησης και να δηλώνουν έτοιμοι για μία «επανεκκίνηση» του κόμματος. Αναλυτικά και όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

  • Ο Γ. Αμυράς είπε ότι θα πρέπει στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν.
  • O Σπ. Δανέλλης έκανε την αυτοκριτική του και είπε ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του και η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι.
  • Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.
  • O Σπ. Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα-εννοώντας το Κίνημα Αλλαγής-, που του λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός και διευκρίνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι»

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr
Φωτο: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ