Σε… εκκρεμότητα πάνω από 77.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης…

Σε… εκκρεμότητα πάνω από 77.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης…

-Τρεις μήνες παραμένει χωρίς διοικητή ο ΕΦΚΑ

Με τα ονόματα να δίνουν και να παίρνουν για το ποιος θα είναι ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ, με πιο πρόσφατο αυτό του Βασίλη Κουλούρη, διευθυντικού στελέχους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στο πρόσφατο συνέδριό της στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνει ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα περισσότερες από 77.000 αιτήσεις, από τις οποίες μόλις οι 25.290 παίρνουν προσωρινή σύνταξη.

Παρά τη λειτουργία ειδικών κλιμακίων επίσπευσης των διαδικασιών για την έκδοση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, δεν είναι εφικτό, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν προβλήματα με τις εγκύκλιες οδηγίες που δεν έχουν εκδοθεί ή εκδόθηκαν με καθυστέρηση από το υπουργείο Εργασίας. Και αυτό επιφέρει και την ανάλογη καθυστέρηση στον σχεδιασμό του λογισμικού που είναι αναγκαίο για την ηλεκτρονική έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Έτσι, δεν αντιμετωπίζονται από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ:

α) Οι περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης κι αντίστοιχης ασφάλισης σε διαφορετικά Ταμεία.
β) Οι περιπτώσεις όπου οι συνταξιούχοι αναπηρίας αιτούνται τη μετατροπή της σε γήρατος.
γ) Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν εργαζομένους ΝΠΔΔ.
δ) Οι περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όπου ο τελευταίος φορέας στον οποίο είχαν ασφαλισθεί δεν υποχρεούται να χορηγήσει σύνταξη.
ε) Οι περιπτώσεις εκείνων που αιτούνται τη χορήγηση του επιδόματος απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
στ) Οι συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα.
ζ) Οι συντάξεις θανάτου «νέων» ασφαλισμένων, που δεν είχαν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική.
η) Κάποιες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, που ο υπολογισμός τους εξακολουθεί και γίνεται με τον χειρόγραφο τρόπο, λόγω αδυναμίας του λογισμικού, που δεν είναι τόσο περιπτωσιολογικό.
θ) Οι περιπτώσεις όπου υπάρχει χρόνος ασφάλισης στην αλλοδαπή και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, που αντιστοιχούν σε αρκετές χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, αδυνατούν οι υπάλληλοι των τμημάτων απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ να τις αντιμετωπίσουν. Ιδίως για την προτελευταία κατηγορία, στην οποία αντιστοιχούν πολλές χιλιάδες αιτήσεις, είναι εντελώς άγνωστο πότε θα δημιουργηθεί το λογισμικό, ώστε να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς η έκδοση των αποφάσεων, που σήμερα βγαίνουν με χειρόγραφο τρόπο.


Σχολιάστε εδώ