Μ. Σπυράκη: Αυτό το καλοκαίρι διαλέγουμε: «ψάρια ή πλαστικό»;

Μ. Σπυράκη: Αυτό το καλοκαίρι διαλέγουμε: «ψάρια ή πλαστικό»;

Αυτό το καλοκαίρι διαλέγουμε: «ψάρια ή πλαστικό»; Τα πλαστικά μιας χρήσης καταλήγουν στο πιάτο μας. Κατάινεν: η ανακύκλωση των πλαστικών φέρνει δουλειες .5 δισ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων απο τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό 2020-2027.

Καμπάνια για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στα μικρά νησιά από τις Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, Χενα Βιρκουλεν και Σοφία Ριμπειρο.

Τρεις γυναίκες-μητέρες- ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προέρχονται από νησιωτικές χώρες, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πείσουν τους συμπολίτες τους για την ανάγκη να μειωθεί η χρήση των πλαστικών μιας χρήσης. Στις 29 Σεπτεμβρίου η κάθε μια σε ένα μικρό νησί στη χώρα της θα διοργανώσει δράση για τη συλλογή πλαστικών με τη συμμετοχή μαθητών.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ που προβλέπει ότι ως το 2030 όλες οι πλαστικές συσκευασίες θα είναι επαχρησιμοποιούμενες ή ανακυκλώσιμες, η Μαρία Σπυράκη -διοργανώτρια της εκδήλωσης- , η Χάνα Βιρκούνεν από τη Φινλανδία και η Σοφία Ριμπέιρο από την Πορτογαλία, ξεκίνησαν σήμερα από τις Βρυξέλλες τον αγώνα τους για « ευρωπαϊκά νησιά, καθαρά από πλαστικό» με ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «αποφυγή της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης στα ευρωπαϊκά νησιά. Ψάρια ή πλαστικό; Η επιλογή είναι δική σας».

Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάϊνεν, ο οποίος υπογράφει τη στρατηγική της ΕΕ για τα πλαστικά ως αρμόδιος Επίτροπος .

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Βασίλης Μαράκης δήμαρχος Σικίνου , καθώς στο νησί του δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης για δεύτερη χρονιά φέτος, ο δήμαρχος Αριστοτέλη που έχει στην αρμοδιότητα του και το μικρό νησί της Αμμουλιανής στη Χαλκιδική και που φέτος ξεκινά αντίστοιχη εκστρατεία για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών και ο πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικών Νησιών Ελευθέριος Κεχαγιόγλου.

Οι τρεις ευρωβουλευτές ξεκίνησαν την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη μείωση ή την απαγόρευση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης στα ευρωπαϊκά νησιά ,καθώς αυτές οι περιοχές επειδή περιβάλλονται από νερό αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη ρύπανση από πλαστικά μιας χρήσης που γίνονται απορρίμματα θαλάσσης. Τα πλαστικά μιας χρήσης πέρα από τις πολλαπλές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταλήγουν στο πιάτο μας μέσω της διατροφικής αλυσίδας

Η αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης με ανακυκλώσιμα ή βιοδιασπώμενα πλαστικά πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος συνεισφέρει στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας. Υπολογίζεται ότι η χρήση βιολογικών εναλλακτικών λύσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 30.000 θέσεις εργασίας στις περιφέρειες που θα ακολουθήσουν αυτή τη στρατηγική.

Την πρωτοβουλία θα ακολουθήσουν παράλληλες εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκά νησιά σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Η αρχή θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αμμουλιανή Χαλκίδας, όπου σχολεία, φορείς αλλά και πολίτες θα «καθαρίσουν» το νησί από τα πλαστικά. Παράλληλες εκδηλώσεις την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν και στις Αζόρες και στη Φιλανδία. Η Μαρία Σπυράκη, η Χάνα Βιρκούνεν και η Σοφία Ριμπέιρο, μαζί με τα παιδιά τους θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια του καθαρισμού των παραλιών από πλαστικές συσκευασίες.

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γ. Κατάϊνεν μίλησε για τους τρεις άξονες της κοινής στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν: « τι μπορούμε να κάνουμε, τι πρέπει να κάνουμε και ποιες είναι οι ευκαιρίες» με στόχο ανακύκλωσης των συσκευασιών κατά 65% έως το 2025 και κατά 70% μέχρι το 2030 και έναν ειδικό στόχο ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών κατά 50% έως το 2025 55% μέχρι το 2030. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως είναι η ανακύκλωση των πλαστικών θα φέρει θέσεις εργασίας και σημείωσε την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης. Επισήμανε μάλιστα πως ο κοινοτικός προϋπολογισμός 2020-2027 διαθέτει 5 δις για τη διαχείριση των αποβλήτων που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Η διοργανώτρια Μαρία Σπυράκη στην παρουσίασή της τόνισε ότι τα νησιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πλαστικών μίας χρήσης που καταλήγουν ως απορρίμματα θαλάσσης και μέσω των ψαριών που τα καταναλώνουν στη διατροφική αλυσίδα. «Η Επιτροπή πρότεινε μια οδηγία για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον δεδομένου ότι δέκα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης αποτελούν το 70% των απορριμμάτων στη θάλασσα στην ΕΕ. Αποτσίγαρα, δοχεία τροφίμων, μπουκάλια, τσάντες, κύπελλα-καπάκια, μπαλόνια, καλαμάκια, μπατονέτες, περιτυλίγματα και προϊόντα υγειονομικής εφαρμογής μπορούν να αντικατασταθούν με καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις που έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία είναι μια οικονομική ευκαιρία αφού μπορούν να δημιουργήσουν 30.000 νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας» επεσήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Η κ. Βιρκούνεν από την Φινλαδία έδωσε ιδέες με τις πρακτικές που έχει ακολουθήσει η χώρα της. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η περισυλλογή πλαστικών συσκευασιών από τις παραλίες με χρηματική ανταπόδοση από ιδιώτες ή ακόμη και από μαθητές που θέλουν να αυξήσουν το χαρτζιλίκι τους. Στη Φινλανδία τα πλαστικά μπουκάλια επιστρέφονται στα σούπερ μάρκετ με αντίτιμο που αποτελεί κίνητρο για τη συλλογή τους. Το αποτέλεσμα είναι το 90% των πλαστικών μπουκαλιών νερού να επιστρέφονται για ανακύκλωση. Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποτέλεσε και μια προτεινόμενη λύση στον προβληματισμό του πρόεδρου του Δικτύου Μικρών Νησιών, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Αριστοτέλη (Αμουλιανή) ζήτησαν προτάσεις για το πως μπορούν να κινητροδοτησουν την αντικατάσταση των πλαστικών τα μικρά νησιά ,που συνήθως έχουν 200 κάτοικοι το χειμώνα και 10.000 τουρίστες το καλοκαίρι .

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Σικίνου όπου φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης. « Πήγα και ζήτησα από όλους τους επαγγελματίες του νησιού να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι συμφωνούν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη ευρωβουλευτής που συμμετέχει στην πρωτοβουλία η Σοφία Ριμπέιρο από τις Αζόρες τόνισε ότι η πρόκληση με τη μείωση της χρήσης των πλαστικών πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για την ΕΕ και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, καλεσμένοι της κ. Σπυράκη για να γνωρίσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται μαθητές από τον «Φάρο του Κόσμου» και μαθητές από το 28ο Λύκειο Θεσσαλονίκης που προσκλήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο από την κ. Σπυράκη, με αφορμή τη βράβευσή στους στο Junior Achievment.

Ολόκληρη η παρουσίαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

Στις 29/9/2018 ξεκινάμε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουμε το καθένα σε ένα νησί της χώρας μας όλα τα πλαστικά αντικείμενα τα οποία θα αντικατασταθούν από επαναχρησιμοποιήσιμα ή βιοδιασπώμενα υλικά.

Γιατί το κάνουμε αυτό;

Τα νησιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πλαστικών μίας χρήσης που καταλήγουν ως απορρίμματα θαλάσσης. Η Επιτροπή πρότεινε μια οδηγία για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον. Δέκα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης αποτελούν το 70% των απορριμμάτων στη θάλασσα στην ΕΕ.Η αντικατάσταση των πιο συνηθισμένων πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης με καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις που έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία είναι μια οικονομική ευκαιρία αφού η χρήση βιολογικών εναλλακτικών λύσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 30.000 τοπικές θέσεις εργασίας.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να αποσυντεθεί το πλαστικό;

450 χρόνια

Δέκα κοινά πλαστικά αντικείμενα στις ευρωπαϊκές παραλίες

Αποτσίγαρα, δοχεία τροφίμων, μπουκάλια, τσάντες, κύπελλα-καπάκια, μπαλόνια, μαχαιροπίρουνα-καλαμάκια-αναδευτήρες, ,μπατονέτες, προϊόντα με υγειονομικές εφαρμογές και πακέτα-περιτυλίγματα.

Πλαστικά μιας χρήσης

Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι πλαστικά αντικείμενα που συνήθως πετιούνται μετά από μια σύντομη χρήση. Είναι σπάνια ανακυκλώνονται και είναι επιρρεπή να καταλήγουν ως στρωμνή στο φυσικό περιβάλλον.

Μικρό – πλαστικά

Τα μικροπλακίδια είναι πλαστικά σωματίδια μικρότερα από 5 mm. Καταλήγουν στα επιφανειακά ύδατα και στο θαλάσσιο περιβάλλον είτε επειδή χρησιμοποιούνται σκοπίμως σε προϊόντα για να επιτελέσουν κάποια λειτουργία (π.χ. μικροσφαιρίδια στα καλλυντικά ως παράγοντες απολέπισης) είτε επειδή παράγονται μέσω της διάσπασης μεγαλύτερων πλαστικών τεμαχίων και μέσω της φθορά των προϊόντων (π.χ. μέσω τριβής ελαστικών ή πλύσης υφασμάτων).

Ανακύκλωση

Περίπου τα δύο τρίτα των πλαστικών απορριμμάτων προέρχονται από τη συσκευασία. Το Δεκέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε μια προκαταρκτική πολιτική συμφωνία σχετικά με τον στόχο ανακύκλωσης των συσκευασιών κατά 65% έως το 2025 και κατά 70% μέχρι το 2030 και έναν ειδικό στόχο ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών κατά 50% έως το 2025 55% μέχρι το 2030.

Βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά

Τα βιοαποικοδομήσιμα και λιπασματοποιήσιμα πλαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση στα συμβατικά πλαστικά

Σίκινος: Το πρώτο ελληνικό πλαστικό νησί χωρίς πλαστικά καλαμάκια

Ο Δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος που καλεί όλες τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν να αλλάξουν τις συνήθειες τους και να βοηθήσουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η πραγματοποίηση πολυεπίπεδων παρεμβάσεων στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Πώς να νικήσουμε την πλαστική ρύπανση

Οι πολίτες πρέπει να ενεργούν τόσο ως καταναλωτές όσο και ως ενημερωμένοι πολίτες και να αλλάζουν τις συνήθειες. Οι τοπικές κοινότητες πρέπει να αναπαράγουν τις αλλαγές στη χρήση πλαστικών μιας χρήσης στις οικονομίες τους.

Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να καινοτομεί στη δημιουργία νέων προϊόντων και στην υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να οδηγήσουν στη θέσπιση ισχυρών πολιτικών που προωθούν ένα πιο κυκλικό μοντέλο σχεδιασμού και παραγωγής πλαστικών.

Δείτε την εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί:


Σχολιάστε εδώ