Ειδική αναφορά στο Κτηματολόγιο από το Eurogroup: «Κάθε τρεις μήνες θα σας ελέγχουμε»

Ειδική αναφορά στο Κτηματολόγιο από το Eurogroup: «Κάθε τρεις μήνες θα σας ελέγχουμε»

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ «Π»

Πριν από πενήντα μέρες γράφαμε πως μία από τις βασικές αιτίες της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι το Κτηματολόγιο και η έλλειψη εμπιστοσύνης των «θεσμών», καθώς μπορεί να έχουν γίνει βήματα, όπως η δημιουργία του νέου κρατικού φορέα Ελληνικού Κτηματολογίου, ή να υπάρχει πρόοδος στους δασικούς χάρτες, όμως αυτά δεν είναι αρκετά για να επαναπαυθούν οι δανειστές ότι θα ολοκληρωθεί το έργο το 2020.

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει πλήρως το «ΠΑΡΟΝ», αφού το Κτηματολόγιο πρωταγωνιστεί και οι «θεσμοί» ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλους τους σταθμούς του έργου και μάλιστα θα γίνεται και τρίμηνος έλεγχος μέχρι να τελειώσει.

Συγκεκριμένα, η αναφορά αυτολεξεί είναι πως «η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του Κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021. Ως ενδιάμεσα βήματα, θα ολοκληρώσει την κατάρτιση των υπόλοιπων δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2019 και θα δημιουργήσει (λειτουργήσει) πλήρως την κτηματολογική αρχή. Πρέπει να ολοκληρώσει το 45% έως τα μέσα του 2020».

Οκτώ χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο και είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση του φορέα του Κτηματολογίου, το μεγάλο αυτό μεταρρυθμιστικό έργο συνεχίζει να αποτελεί μόνιμο σημείο αναφοράς στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Ας ελπίσουμε ότι σε μία τετραετία θα έχουμε Κτηματολόγιο.


Σχολιάστε εδώ