Στον αέρα 157.000 νοικοκυριά

Στον αέρα 157.000 νοικοκυριά

Μεγάλο πρόβλημα με τα επιχειρηματικά δάνεια

-Στις 10 δικαστικές αποφάσεις οι 6 δικαιώνουν τον δανειολήπτη!

Την εκδίκαση της υπόθεσής τους περιμένουν 157.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα οποία έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη για προστασία. Σύμφωνα με τις τράπεζες, τα χρέη τους φτάνουν στα 13 δισ. ευρώ και για να κινηθούν εναντίον τους θα πρέπει πρώτα να εκδικασθεί η υπόθεσή τους.

Και όπως υποστηρίζουν, στην κατηγορία του ν. Κατσέλη είναι το 1 στα 3 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, όπως και το 1 στα 4 καταναλωτικά. Επίσης, ισχυρίζονται ότι οι 4 στις 10 δικαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι υπέρ των τραπεζών, ενώ οι 6 δικαιώνουν τον δανειολήπτη. Από την άλλη πλευρά, στην κατηγορία των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων η κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστιες εμπλοκές.

Από τα περίπου 50 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα το 20% (10 δισ. ευρώ, δηλαδή) είναι ξανά σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες. Πάνω από δύο χρόνια έχουν να πληρώσουν δόση σχεδόν οι μισοί «κόκκινοι» οφειλέτες στο σύνολο των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη στεγαστική πίστη, όπου το 65% των οφειλών είναι μη εξυπηρετούμενο.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός των τραπεζών είναι ένα πρόγραμμα ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια όλων των κατηγοριών, ύψους 2 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα μέχρι τα τέλη του 2019.


Σχολιάστε εδώ