Πρόθυμους συμμάχους αναζητεί το Μαξίμου

Πρόθυμους συμμάχους αναζητεί το Μαξίμου

-Για να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία
-Το άρθρο 13 απαιτεί ψήφιση από 180…

Στον αέρα κυριολεκτικά βρίσκεται η κυβέρνηση με αφορμή την αναγκαία από τη Βουλή κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, αμέσως μετά την υλοποίηση της δέσμευσης της πλευράς των Σκοπίων για τη συ­νταγματική αναθεώρηση.

Από τώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους συμμάχους για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει βρει, τουλάχιστον για την ώρα, τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών ο κ. Τσίπρας προκειμένου να αγγίξει έστω το όριο των 151 που απαιτείται για την κύρωση της συμφωνίας. Και αυτό γιατί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από τη βάση, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Τυπικά, η συμφωνία με τα Σκόπια, επειδή πρόκειται για διαδικασία κύρωσης, μπορεί να περάσει και με τη θετική ψήφο 74 βουλευτών, στην περίπτωση που κατά την ψηφοφορία αποχωρήσουν κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό, όμως, δεν ικανοποιεί το Μαξίμου, που θέλει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 151.

Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως (Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Φίλης κ.ά.), όπως άλλωστε έχει γράψει το «Π», έθεσαν θέμα για κύρωση της συμφωνίας με ευρύτατη πλειοψηφία 180 βουλευτών και αυτό προκειμένου να μην απομονωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και συρθεί στις εκλογές με όλους τους άλλους απέναντί του.

Υπέρ των 180 ψήφων τοποθετήθηκε και ο Πάνος Καμμένος, κυρίως για να μη φανεί ότι έπεσε η κυβέρνηση λόγω του «Όχι» των ΑΝΕΛ.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να κλείσει το θέμα της ενισχυμένης πλειοψηφίας, σημειώνοντας πως δεν απαιτείται τέτοια ευρεία πλειοψηφία, αφού δεν προβλέπεται από τη συμφωνία εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας (σε αυτήν την περίπτωση όντως θα απαιτούνταν 180 ψήφοι).

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση μετά την ψήφιση της συμφωνίας, τονίζοντας πως αν χρειαστεί θα τη λάβει.

Σύμφωνα με καλές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αν δεν ψηφίσουν τη συμφωνία ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνία λάβει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων και κυρωθεί από τη Βουλή.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα και μετά από ενδελεχή μελέτη της συμφωνίας γραμμή προς γραμμή, υπάρχει προβληματισμός από νομικούς, διπλωματικούς αλλά και πολιτικούς κύκλους για σημεία του άρθρου 13, που αναφέρεται σε περίκλειστη χώρα (Σκόπια) με διέξοδο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δυνατότητα δραστηριότητας (αλιείας κ.α.) επί τμημάτων της ελληνικής ΑΟΖ, εμπεριέχει, δηλαδή, πιθανότητα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και κατά συνέπεια απαιτούνται 180 ψήφοι (όπως προβλέπει το Σύ­νταγμα σε ανάλογες περιπτώσεις).

Οι προσεγγίσεις διχάζονται στο αν απαιτείται να περάσει με 180 ψήφους ολόκληρη η συμφωνία ή μόνο το άρθρο 13. Αυτά είναι σκέψεις, σενάρια και εισηγήσεις, τα οποία είναι μεν στο τραπέζι και εξετάζονται, ωστόσο για την ώρα δεν απασχολούν έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Αν υπάρχει θέμα με το άρθρο 13 θα ζητηθεί η άποψη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία, όπως λέγεται, δύσκολα θα το ερμηνεύσει ως εκχώρηση κυριαρχίας.

Κατάρρευση από Λαμία και πάνω…

Τα πράγματα δεν πάνε καλά για την κυβέρνηση και στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων. Όλες όσες έγιναν μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό καταγράφουν μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που πέφτει μέχρι και σε μονοψήφια ποσοστά σε κάποιες περιοχές. Από τη Λαμία και πάνω, από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο, καταγράφεται κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνουν, το Μακεδονικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς είχαν ήδη πολλά μαζεμένα από τις αυξήσεις των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, τις μειώσεις των μισθών και τις περικοπές των συντάξεων.

Στη δημοσκόπηση της Marc σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα σε Μακεδονία και Θράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μονοψήφια ποσοστά.

Επίσης, το 68,3% λέει όχι στη συμφωνία, το 73,2% όχι στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», ενώ ακόμη και το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της συμφωνίας.

Τα ποσοστά των κομμάτων ήταν: ΝΔ 30,6%, ΣΥΡΙΖΑ 16,2%, Κίνημα Αλλαγής 7,5%, ΧΑ 7,3%, ΚΚΕ 6,3%, Ένωση Κεντρώων 2,8% και ΑΝΕΛ 1,7%.


Σχολιάστε εδώ