Π. Σκουρλέτης: Υπάρχει ένας ανοιχτός πόλεμος

Π. Σκουρλέτης: Υπάρχει ένας ανοιχτός πόλεμος

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», επεσήμανε μεταξύ άλλων:

Υπάρχει ένας ανοιχτός πόλεμος

Σχετικά με την συζήτηση περί σχεδίων αποστασίας, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μια αρνητική παράδοση τέτοιου είδους πρακτικών με απόπειρες εξαγοράς βουλευτών, αντισυνταγματικές πρακτικές, αποστασίες, πριν και μετά την μεταπολίτευση».Στη συνέχεια υπέβαλε το εξής ερώτημα:«Υπάρχει ένας ανοιχτός πόλεμος – στον οποίο έχει εμπλακεί και η Δικαιοσύνη, δεν είναι απλώς θέμα μιας πολιτικής αντιπαράθεσης – όπου από τη μία μεριά υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία διαπλέκονται με μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχουν ως μοναδικό τους σκοπό να ρίξουν την παρούσα Κυβέρνηση; Η ερώτηση είναι ρητορική και πραγματική, ας την σκεφτεί ο καθένας που μας βλέπει και ας  απαντήσει», επεσήμανε ο υπουργός,για να καταλήξει:«Η απάντηση είναι ναι, υπάρχει. Ζούμε σε τέτοιες ακραίες συνθήκες».

Σχολιάζοντας τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε, επίσης:«Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ευθεία επικοινωνία με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία πολεμούν την Κυβέρνηση και από κοινού χαράζουν την τακτική τους απέναντί της, είναι πασιφανές. Είναι αυταπόδεικτο».

Η δεδηλωμένη δεν θα χαθεί

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απώλειας της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Δεν θα τη χάσει. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε άλλες διαρροές και εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξουν και εφεδρείες».

Ερωτήματα για την στάση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη

Αναφερόμενος στον βουλευτή Γιώργο Λαζαρίδη, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε: «Στην περίπτωση του κ. Λαζαρίδη, τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι γιατί, ξαφνικά, έκανε αυτή την τοποθέτηση και αιτιολόγηση της πράξης του λίγες μέρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή. […] Δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος σηκώνεται, καταχειροκροτεί τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό του κόμματός του, για όλα αυτά που λέει υπερασπιζόμενος την συνοχή και την παρουσία της Κυβέρνησης, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι έχει πρόβλημα συνειδησιακό;», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, για να καταλήξει ότι «το θέμα των 180 ψήφων -που κυρίως επικαλείται ο βουλευτής- είναι της παρούσης ή αφού ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης που προβλέπεται από την συμφωνία και έρθει στη Βουλή, τότε κάποιος το θέτει ή όχι;»

Για τη  συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Μιλώντας για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση συγκροτήθηκε κάτω από ειδικές ακραίες συνθήκες, τις συνθήκες του μνημονίου. Δεν μπορούσε να προκύψει και άλλο βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, εάν εμείς και οι ΑΝΕΛ δεν κάναμε αυτή την συγκυβέρνηση. Βασίστηκε σε δύο πολύ συγκεκριμένες εντολές. Την έξοδο από το πρόγραμμα -αυτό ολοκληρώνεται στις 21 Αυγούστου, για πρώτη φορά δεν θα ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα- και την πάταξη της διαφθοράς, για όλα αυτά τα ζητήματα που βρίσκονται και στην Δικαιοσύνη. Ποτέ δεν κρύψαμε τις μεγάλες προγραμματικές διαφορές που είχαμε, ποτέ δεν κρύψαμε τις αφετηριακές διαφορές που έχουμε σε μια σειρά ζητήματα, αυτό εκφράστηκε και σε συγκεκριμένες ψηφοφορίες, υπήρξαν ψηφοφορίες που άλλα ψήφισαν οι ΑΝΕΛ, άλλα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτός, πάντοτε το λέγαμε, ότι δεν είναι ένας λόγος για να τραυματίσει -τουλάχιστον στο διάβα αυτής της κυβερνητικής θητείας- την ενότητα της Κυβέρνησης».

Μικρό το πολιτικό ανάστημα όσων πολιτεύονται βάσει των δημοσκοπήσεων

Ο Υπουργός Εσωτερικών σχολίασε επίσης, σε συνάρτηση με την αναφορά του στη συνεργασία των δύο  κομμάτων στην Κυβέρνηση, την κριτική περί προσκόλλησης στις «καρέκλες» της εξουσίας ως αυτοσκοπού:«Εάν αυτή η Κυβέρνηση είχε ως προτεραιότητα το πώς θα παραμείνει γαντζωμένη στις καρέκλες της, όπως αρέσκεται να λέει η αντιπολίτευση, ελάσσων και μείζων, θα έφερνε το θέμα της συμφωνίας για την FYROM, για τη Μακεδονία; Φέραμε μια καλή συμφωνία, αδιαφορώντας για το τι λένε οι δημοσκοπήσεις.Όποιος πολιτικός στα Εθνικά θέματα κάνει πολιτική  με βάση την εικόνα της στιγμής των δημοσκοπήσεων, έχει πολύ μικρό πολιτικό ανάστημα».

Στη συνέχεια αυτής της τοποθέτησής του, ο Υπουργός Εσωτερικών, πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, αποδείχτηκε περίτρανα, το «μέγεθος» και η «βαρύτητα» της πολιτικής παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν αρνήθηκε την ίδια την πολιτική στρατηγική του κόμματός του για το θέμα της Μακεδονίας. Και όταν, τώρα, επιχειρεί να ανακαλύψει κάποιους λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες, ενθαρρύνοντας την ακροδεξιά. Ακόμη περιμένουμε να καταδικάσει η ΝΔ ευθαρσώς τους τραμπούκους στη Θεσσαλονίκη».

Σπάσαμε τον ομφάλιο λώρο του αλυτρωτισμού της άλλης πλευράς

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν βιάστηκε η Κυβέρνηση να προωθήσει το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε: «Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Κυβέρνηση ούτε για αιφνιδιασμούς, ούτε  ότι βιάστηκε, όταν επί 27 χρόνια διολισθαίνουμε και χάνει η πατρίδα μας στο ζήτημα αυτό. Υπεύθυνη, εθνικά, στάση είναι το να προσπαθείς να εκμεταλλευτείς μια συγκυρία για να αποκαταστήσεις την ιστορική ισορροπία. Κι αυτό αποκαταστήσαμε. Σπάσαμε τον ομφάλιο λώρο του αλυτρωτισμού της άλλης πλευράς, μέσα από αυτή την συμφωνία. Ανακτήσαμε πράγματα τα οποία είχαν defacto παραδοθεί, όπως το όνομα, η εθνικότητα, η γλώσσα. Όλα αυτά τα οποία αναγνώριζαν όλοι οι άλλοι κι εμείς ομφαλοσκοπούσαμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνουν όσοι δεν ενημερώνουν τον κόσμο. Να ενημερωθεί ο κόσμος και μετά να αποφασίσει. Να διαμορφώσει τη γνώμη του. Αλλά, εδώ πραγματικά χαϊδεύουν ακροδεξιές, καθυστερημένες ανιστόρητες προσεγγίσεις. Ήταν αποκαλυπτική η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή. Είχαν γραμμή άλλη και δεν τολμούσαν να την εφαρμόσουν, κλωτσούσαν το ντενεκεδάκι, ήθελαν απλώς να ροκανίσουν τον χρόνο και δεν είχαν το σθένος, την υπευθυνότητα σε ένα εθνικό ζήτημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Φάνηκε αυτό. Είμαστε εθνικά υπερήφανοι που συνδέουμε το όνομά μας με αυτή την προσπάθεια υπέρ των συμφερόντων μας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι η δυναμική αυτής της συμφωνίας θα είναι υπέρ της Βόρειας Ελλάδας, η οποία μεγαλούργησε όταν είχε καλές σχέσεις με την ευρύτερη περιοχή, ενώ έκανε σαφές ότι η συμφωνία προσεγγίζει τα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας με απόλυτο διαχωρισμό από την αρχαία Ελλάδα και με προσδιορισμό βάσει των σλαβικών χαρακτηριστικών τους.

Συνεχίζοντας στην ίδια ενότητα, ο κ. Σκουρλέτης διαχώρισε πλήρως τα λιγοστά ακροδεξιά στοιχεία που επιδίδονται σε τραμπουκισμούς για το ζήτημα της συμφωνίας, από τους πολίτες που την αντιμετωπίζουν κριτικά ή συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, για τους οποίους επεσήμανε: «Αυτοί ήταν ένα πολύμορφο πλήθος, το οποίο κατέθεσε την αγωνία του, ήταν πριν την συμφωνία, το λάβαμε υπόψη, (και στη συνέχεια) είδε μια συμφωνία η οποία ήταν η καλύτερη δυνατή που είχε στα χέρια της η χώρα τα τελευταία 27 χρόνια». Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε με έμφαση:«Ως προς τον πολιτικό διάλογο, Εμείς σεβόμαστε αυτόν που έχει την άποψή του και την τεκμηριώνει. Δεν σεβόμαστε αυτόν που λέει «είστε μειοδότες», δεν σεβόμαστε αυτόν που λέει «αλήτες, προδότες, πολιτικοί», δεν σεβόμαστε αυτόν που ονειρεύεται χούντες και άλλες καταστάσεις. Που υπονομεύει τη δημοκρατία. Με αυτούς σήμερα, η Νέα Δημοκρατία ή ένα κομμάτι της, με την ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικοινωνεί πολιτικά. Φοβάται ότι θα έχει κόμματα ακροδεξιά του; Μπορεί. Αλλά αυτό είναι υπεύθυνη πολιτική στάση»;

Οφείλουμε να επανεξετάσουμε το θέμα της διαμόρφωσης των συντάξεων από 1.1.2019

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταβολών των συντάξεων από τις αρχές του 2019, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Εάν εξακολουθήσει να κινείται η οικονομία με τον τρόπο που πηγαίνει και δούμε προς το τέλος του έτους ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μη επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά εάν πρέπει να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, το οποίο λήφθηκε κάτω από την πίεση του ΔΝΤ. Εγώ δεν σας λέω μετά βεβαιότητας ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε, αλλά λέω ότι οφείλουμε να το επανεξετάσουμε και αυτό το δικαίωμα μας το δίνει η επιτυχής -αυτή τη στιγμή- πορεία της οικονομίας».


Σχολιάστε εδώ