Υπό… περιορισμό ο Κυριάκος αν κερδίσει τις εκλογές…

Υπό… περιορισμό ο Κυριάκος αν κερδίσει τις εκλογές…

Τρομάζει τον Κυρ. Μητσοτάκη η κατάσταση που θα κληθεί να διαχειριστεί στην περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Από τη μια τα επώδυνα μέτρα (μείωση συντάξεων, αφορολόγητου κ.ά.) και οι υψηλοί στόχοι (πλεόνασμα 3,5%), σε συνδυασμό με την αυξημένη εποπτεία των δανειστών, διαμορφώνουν μια σχεδόν ασφυκτική κατάσταση στο πεδίο της οικονομίας, που δεν αφήνει περιθώρια για εναλλακτικές επιλογές.

Από την άλλη η συμφωνία με τα Σκόπια και η επικείμενη με την Αλβανία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και εγκυμονεί κινδύνους για τριγμούς και αναταράξεις σε διάφορα επίπεδα. Εξ ου και ο προβληματισμός είναι έντονος το τελευταίο διάστημα στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, αλλά κι ο ίδιος εμφανίζεται ανήσυχος για τα επερχόμενα. «Δεν ξέρω τι θα αφήσει πίσω της αυτή η κυβέρνηση και ποια κατάσταση θα παραλάβουμε», αναφέρει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του.

Στενοί συνεργάτες του, χωρίς να κρύβουν τις ανησυχίες τους, λένε ότι «η πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι ναρκοθετημένη». Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η δέσμευση που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022 θα απαιτήσει και νέες θυσίες από τους πολίτες. Σε συνδυασμό δε με τις νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο θα φέρει την ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα μιας μεγάλης έκρηξης, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η ανησυχία των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη εντείνεται και από το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που θα υπάρχει στην οικονομία δεν θα υπάρχουν περιθώρια όχι να βάλει τη σφραγίδα του στην ακολουθούμενη πολιτική, αλλά ούτε καν να αλλάξει κάποιες επιμέρους πτυχές της.

Οι εξαγγελίες για μείωση φόρων δύσκολα θα πάρουν το πράσινο φως των δανειστών, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη από έσοδα προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Κατά συνέπεια, οι πολίτες δεν θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αλλαγή πολιτικής στο πεδίο της οικονομίας. Άλλωστε ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή του ως πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, αν κι εφόσον καταφέρει να εκλεγεί, να αλλάξει τα δεδομένα σε άλλους τομείς, όπως, π.χ., η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλεια κ.ά., δεν θα είναι απεριόριστος.

Την άνοιξη του 2020 έχουμε εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών. Η μόνη περίπτωση να τις αποφύγει είναι να προτείνει ένα πρόσωπο με καθολική αποδοχή ούτως ώστε να μη χρειαστεί τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι βέβαιο ότι δεν θα τους προσφέρει ο Αλ. Τσίπρα, δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Την ίδια περίοδο που θα καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και την ανοιχτή πληγή του Σκοπιανού να προσπαθεί να επουλώσει. Με τα παραπάνω δεδομένα η προοπτική μιας δεξιάς παρένθεσης κάθε άλλο παρά απίθανη πρέπει να θεωρείται. Είναι άλλωστε ένα ενδεχόμενο που προκαλεί εφιάλτες στην Πειραιώς και στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη…

Πάει για… εξετάσεις στο Βερολίνο

Από… γερμανικό εξεταστήριο θα περάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί επί γερμανικού εδάφους με τον διάδοχο του Β. Σόιμπλε, τον Όλ. Σολτς, για πρώτη φορά αφότου ο τελευταίος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις του για την ελληνική οικονομία και φυσικά να απαντήσει σε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που θα τεθούν από την πλευρά του κ. Σολτς.

Πόσω μάλλον που ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση, κάτι που μόνο ενθουσιασμό δεν προκαλεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Βερολίνο και Βρυξέλλες επιθυμούν να συνεχιστεί η ίδια σφιχτή πολιτική για τα επόμενα, πολλά, χρόνια, χωρίς αποκλίσεις και αναβολές.

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών αποκτάει μεγαλύτερη σημασία, πρώτον, διότι θα πραγματοποιηθεί λίγα μόνο 24ωρα μετά το Eurogroup και τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και, δεύτερον, διότι η Νέα Δημοκρατία αμφισβητεί τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Την επομένη ακριβώς (28 Ιουνίου) θα συνεδριάσει εκ νέου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπου στο πλαίσιο των εργασιών ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Άνγκ. Μέρκελ.


Σχολιάστε εδώ