Το δίλημμα του Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Το δίλημμα του Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

-Με τους ξένους, που τον πιέζουν να ψηφίσει τη συμφωνία, ή με τους Έλληνες, που του λένε ΟΧΙ;

Σε στρατηγικό αδιέξοδο, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στο άμεσο μέλλον, έχει περιέλθει στο ζήτημα των Σκοπίων η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Δημοσίως ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει ευθέως ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει με την ψήφο του (όταν αυτή κατατεθεί στη Βουλή) τη συμφωνία που συνυπέγραψαν Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ.

Γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Ουάσινγκτον αλλά και του Βερολίνου, που στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για τις… πιθανές συνέπειες.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επίμονα να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ως προς τον τρόπο που θα διαχειριστεί τη συμφωνία στην περίπτωση που μετά τις επόμενες εκλογές αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν, δηλαδή, θα σεβαστεί όσα συνομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση ή θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση ορισμένων σημείων (όρων) της συμφωνίας.

Η στάση του αυτή, σε συνδυασμό με τις φήμες ότι παρασκηνιακά ο κ. Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους (κυρίως δε τους τελευταίους) ότι το κράτος έχει συνέχεια, κατά συνέπεια θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία, έχει δημιουργήσει ένα πέπλο καχυποψίας στις τάξεις των στελεχών, αλλά κυρίως των ελλήνων πολιτών. Κάτι που αναμφίβολα προβληματίζει και ανησυχεί την Πειραιώς, καθώς πέραν των άλλων έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει λόγο για «διγλωσσία» και «πατριδοκαπηλία».

Εκνευρισμός
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα κεντρικά γραφεία ήταν και η έντονη αντίδραση στο δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας («FAZ»), το οποίο ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει παράσχει σχετικές διαβεβαιώσεις σε ευρωπαίους αξιωματούχους. Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς όχι μόνον διέψευσε τις πληροφορίες, αλλά προέτρεψε τον δημοσιογράφο να αναζητήσει πιο αξιόπιστες πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες του δεν προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ανεξάρτητα από τις φήμες και τα σενάρια, ο κ. Μητσοτάκης τώρα ή αργότερα είναι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσει ως πρωθυπουργός με επικυρωμένη τη συμφωνία. Τα στελέχη πιέζουν, η βάση της παράταξης επίσης, οι απλοί πολίτες ακόμη περισσότερο.

Ο διπλός φόβος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι αν δηλώσει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία θα ικανοποιήσει (καθησυχάσει) τους ξένους, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλο τμήμα της παράταξης, που είναι υπέρ της σκληρής γραμμής. Επιπλέον, θα στείλει προς τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς κύματα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που ανέμεναν από εκείνον πιο σθεναρή στάση.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν, δηλαδή, πει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, θα διασφαλίσει τη νηνεμία στη Νέα Δημοκρατία και τη δυναμική της στην κοινωνία, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις γενικευμένες αντιδράσεις των ξένων, που φυσικά δεν θα περιοριστούν σε διαμαρτυρίες και νουθεσίες, αλλά θα δράσουν -είναι βέβαιο- και στο παρασκήνιο, όχι φυσικά προς όφελος του κ. Μητσοτάκη.

Εφιάλτης
Κατά τα πρόσφατα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Μόναχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη αν προτίθεται ή όχι να επικυρώσει τη συμφωνία και η απάντηση που έδωσε ήταν λίγο ως πολύ αρνητική. Με το επιχείρημα ότι αυτή είναι εθνικά επιζήμια και ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων είναι κατά, γεγονός που ο ίδιος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να παραβλέψει. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η συμφωνία να έρθει προς επικύρωση στη Βουλή πριν από τις εκλογές και την ευθύνη να έχει η σημερινή κυβέρνηση, άρα και το πολιτικό κόστος.

Η πιθανότητα αυτό να μετατεθεί για μετά του προκαλεί εφιάλτες, αφού αν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Οπότε μπορεί να υπάρξει μια ακολουθία παράδοξων καταστάσεων. Π.χ., η Νέα Δημοκρατία, που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε τη συμφωνία, να την εισηγηθεί προς έγκριση στη Βουλή. Και το ακόμη πιο παράδοξο, υπό την πίεση των ξένων ο κ. Μητσοτάκης να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, επικαλούμενος τις νομικές και άλλες συνέπειες που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ