Πέταξε η Φώφη το γάντι στον Θεοδωράκη

Πέταξε η Φώφη το γάντι στον Θεοδωράκη

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός του ΚΙΝΑΛ

-Όποιος θέλει να φύγει, ας φύγει τώρα…

«Όποιος θέλει να φύγει, ας φύγει, και ας φύγει ακόμα και τώρα», διαμηνύει πλέον ανοικτά η Φώφη Γεννηματά, πρωτίστως στον Σταύρο Θεοδωράκη. Το Ποτάμι φυλλορροεί διαρκώς καθώς οι εναπομείναντες βουλευτές του ετοιμάζονται να μεταπηδήσουν είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ. Παρ’ όλα αυτά για την 1η Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η διευρυμένη πανελλαδική σύσκεψη του Ποταμιού, όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της φαίνεται αποφασισμένη να τραβήξει έστω και μόνη της το άρμα του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς με βασικό κορμό το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ και όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις που δείχνουν τη διάθεση να προχωρήσουν το εγχείρημα.

Όπως δείχνουν πλέον όλα τα στοιχεία ο μεγάλος κορμός του κόσμου της Κεντροαριστεράς αναγνωρίζεται μέσα από το ΠΑΣΟΚ και έχει αναφορές σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα η διαδρομή και οι παραπομπές στο ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στο στίγμα του Ανδρέα Παπανδρέου (που η Φώφη Γεννηματά χρησιμοποίησε και υπενθύμισε έντονα στην ομιλία της για το Σκοπιανό στη Βουλή) αποτελούν πόλο έλξης για άλλοτε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον είναι δυσαρεστημένοι και προβληματισμένοι με την κυβερνητική πολιτική.

Η αλήθεια είναι πως με το άνοιγμα που επιχείρησε η Φώφη Γεννηματά για τη δημιουργία νέου, ενιαίου φορέα στην Κεντροαριστερά πλησίασε κόσμο αλλά και προσωπικότητες που δεν ταυτίστηκαν με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η βάση του ΚΙΝΑΛ στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι πασοκογενής, ενώ η Φώφη Γεννηματά παραμένει αδιαφιλονίκητη ηγέτης και έχει την απόλυτη στήριξη του κόσμου.

Με τρόπο συγκροτημένο και θεσμικό η κ. Γεννηματά και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ απάντησαν με μια έκκληση για ενότητα και σαφή αποδέκτη τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, με αφορμή την -κατά πολλούς- επικείμενη αποχώρησή τους από τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

«Συζητήσεις για ‘‘αποχωρήσεις εν αναμονή’’ δεν βοηθούν και σε κάθε περίπτωση προχωράμε δυναμικά μπροστά για την ισχυρή Κεντροαριστερά», επεσήμαναν με ανακοίνωσή τους από το ΚΙΝΑΛ, που κατέληγε με την άκρως συμβολική έκφραση: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω».

Η Χαριλάου Τρικούπη στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα, ωστόσο αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά, αφήνοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος του επικείμενου, όπως φαίνεται, διαζυγίου. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η ιδιαίτερα συμβολική και αιχμηρή ανακοίνωση που εξεδόθη από το ΚΙΝΑΛ στηρίχθηκε από όλες τις τάσεις και τους κομματικούς σχηματισμούς που μετέχουν στον νέο φορέα, πλην του κ. Θεοδωράκη.

Η κ. Γεννηματά συνδιαμόρφωσε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Καμίνη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Δεδομένου πλέον ότι η κ. Γεννηματά έχει συσπειρώσει τη βάση του κόμματος, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το στίγμα της με τη στάση που τήρησε στο θέμα των Σκοπίων (όπου απέναντί της είχε τα άλλα πέντε στελέχη που συναπαρτίζουν το Πολιτικό Συμβούλιο, δηλαδή τους Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλο, Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του «Π» την περασμένη βδομάδα). Επιπλέον, βγαίνει δυναμικά μπροστά και αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή είναι η εκλεγμένη αρχηγός και πως η πόρτα είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να φύγει.

Στο μεταξύ, από το πρωί σήμερα, Κυριακή, προσέρχονται στις κάλπες τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ για την τελευταία πράξη οργανωτικής συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής, που δεν είναι άλλη από τις εκλογές για την ανάδειξη συ­ντονιστικών γραμματειών των τοπικών οργανώσεων του φορέα σε όλη την Ελλάδα.

Οι οργανώσεις που θα προκύψουν από τις κάλπες της Κυριακής αναμένεται να φτάσουν τις 311, με τουλάχιστον μία ανά καλλικρατικό δήμο και μόνες εξαιρέσεις κάποια πολύ μικρά νησιά. Στις κάλπες μπορούν να προσέλθουν όλοι όσοι ανήκουν στο μητρώο μελών του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και όσοι δεν είναι γραμμένοι και επιθυμούν να γίνουν μέλη του (μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα και δύο ευρώ, που αντιστοιχούν στο κόστος της συμμετοχής). Όσο για την ώρα προσέλευσης, οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις οκτώ το πρωί ως τις οκτώ το βράδυ.


Σχολιάστε εδώ