Χρέος: Μικρή ανάσα – Μεγάλο κόστος

Χρέος: Μικρή ανάσα – Μεγάλο κόστος

Η ανηφόρα συνεχίζεται

-Με σκληρή επιτροπεία – Παραμένει ως… μπαμπούλας το ΔΝΤ 

Μέσα στο κλίμα το οποίο είχαν δημιουργήσει τα… αφεντικά, που δεν θέλουν να ξεσφίξουν τη θηλιά και μέχρι την τελευταία στιγμή, μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, δεν έδιναν πάνω από 5 χρόνια επιμήκυνση του χρέους, με την Ελλάδα να ζητάει 15 χρόνια και τελικά να πηγαίνει στα 10 (το… επέτρεψαν οι Γερμανοί) και με τις αγορές να έχουν ανεβάσει τον πήχη των επιτοκίων, τελικά ακόμα κι αυτά που μας έδωσαν αποτελούν μια ανάσα.

Όχι, όμως, αυτή που θα περιόριζε το άγχος για τις περικοπές των συντάξεων και θα ελάφραινε τα μέτρα που είναι προγραμματισμένα, η υλοποίηση των οποίων θα έχει κι άλλο κόστος για τον ελληνικό λαό.


 Το χρέος, όπλο στα χέρια της Γερμανίας για να ελέγχει τα πάντα…


Και βέβαια, κάθε άλλο παρά χρειάζονται πανηγυρισμοί:
• όταν για τα επόμενα 5 χρόνια (έως το 2022) πρέπει να… παράγουμε πλεόνασμα 3,5% και μετά, μέχρι το 2060, πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%,
• όταν μας έχουν στο χέρι με το χρέος, που έχει φτάσει στα 343 δισ. ευρώ,
• όταν ακόμη και το 2030 δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές,
• όταν θα είμαστε σε συνεχή εξάρτηση, με τις δημοσιονομικές πολιτικές που μας έχουν επιβληθεί, και υπό μόνιμη σκληρή επιτροπεία, καθώς κάθε τρεις μήνες θα μας… αξιολογούν…

Όλα αυτά κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν εκείνους που πανηγυρίζουν για τη συμφωνία, λέγοντας ότι είναι το τέλος των Μνημονίων.
Πάλι καλά, πάντως, που φτιάχτηκε το «μαξιλάρι» των 22 δισ. ευρώ με πολύ μικρό επιτόκιο και έτσι δεν πέσαμε στα νύχια των αγορών.


 Αποκλείστηκε η έξοδος στις αγορές λόγω υψηλών επιτοκίων


Γεγονός, πάντως, είναι ότι το Βερολίνο επέβαλε τις θέσεις του, δείχνοντας ποιος είναι ο κυρίαρχος στο «μαγαζί» – την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιος έχει το πάνω χέρι. Και χρησιμοποιεί ως όπλο το ελληνικό χρέος ώστε οι απόψεις του να γίνονται αποφάσεις…

Αντίθετα, χαμένος είναι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, από τη στιγμή που το «γαλλικό κλειδί» μπλοκαρίστηκε. Το ΔΝΤ, πάντως, παραμένει, χωρίς να βάζει φρά­γκο. Απλώς, θα είναι ο… επιτηρητής, θα παρακολουθεί αν τα μέτρα εφαρμόζονται σωστά και εντός των προθεσμιών που προβλέπουν οι αξιολογήσεις και αν παράγουν τα αποτελέσματα που έχουν συμφωνηθεί, αλλιώς θα μπαίνουν πρόσθετα μέτρα.

Συμπέρασμα: Με βάση τις θυσίες του ελληνικού λαού αυτά τα οκτώ μαρτυρικά χρόνια, ελάχιστα πήραμε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.


Σχολιάστε εδώ