Τα Σκόπια διαλύουν τους ΑΝΕΛ

Τα Σκόπια διαλύουν τους ΑΝΕΛ

-Απειλές κατά βουλευτών, παραιτήσεις και αποχωρήσεις στελεχών
σε όλη την Ελλάδα

Σε μια διαρκή, όσο και επικίνδυνη περιδίνηση έχουν περιέλθει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που αυτήν την περίοδο διέρχονται τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή τους το 2012. Οι ενστάσεις, οι γκρίνιες και οι διαφωνίες -μόνιμο φαινόμενο την τελευταία τριετία μεταξύ των στελεχών και των ψηφοφόρων- λόγω της απεμπόλησης βασικών αρχών του κόμματος πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης της ηγεσίας στο ζήτημα των Σκοπίων.

Οι ακροβατισμοί του Π. Καμμένου -«διαφωνώ με τη συμφωνία», αλλά «στηρίζω την κυβέρνηση να την υλοποιήσει»- ελάχιστους έπεισαν, εξόργισαν τους περισσότερους. Δεδομένου ότι απέχουν παρασάγγας από την προεκλογική δέσμευσή του και τις διακηρύξεις του ότι δεν πρόκειται συναινέσει ή να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας.

Το πλήγμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι βαρύ για τον κ. Καμμένο καθώς τα εθνικά θέματα ήσαν η προμετωπίδα της ρητορικής του και πάνω σ’ αυτά στήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η βάση του κόμματος θυμίζει καζάνι που βράζει, οι παραιτήσεις και οι αποχωρήσεις στελεχών σε ολόκληρη την επικράτεια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, κάνοντας ακόμη πιο δυσοίωνες τις προοπτικές. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν σταθερά κάτω από το 3%, μετά δε τη συμφωνία είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσει κι άλλο. Με συνέπεια να απομακρυνθεί κι άλλο το ενδεχόμενο εισόδου στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.

Αντιπερισπασμός
Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Καμμένος κατήγγειλε απόπειρα εξαγοράς βουλευτών του κόμματος – στα… πρότυπα του 2014. Με καθόλου πειστικό τρόπο ωστόσο και προπάντων χωρίς να παρουσιάσει τα… αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία. Ο στόχος διπλός: Αφενός να εμφανιστεί ως θύμα σκοτεινών κέντρων που επιθυμούν τη διάλυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αφετέρου να αποτρέψει άλλους βουλευτές που είχαν κατά νου να ακολουθήσουν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- τον Δ. Καμμένο σε άλλες πολιτείες.

Κίνηση αντιπερισπασμού θεωρείται η πρόταση που υπέβαλε ο κ. Καμμένος στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα προκειμένου η κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Πρόταση άνευ περιεχομένου, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Βαρύ κλίμα…
Στον απόηχο της συμφωνίας, βουλευτές και στελέχη γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών αλλά και απειλών από πολίτες, χωρίς να είναι ευκρινές αν πρόκειται ή όχι για ψηφοφόρους του κόμματος, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να υπάρχει μεγάλη ανησυχία και με τον Π. Καμμένο να ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να σταματήσει το… κύμα διαμαρτυριών και «απειλών».

Περισσότερο βαρύ είναι το κλίμα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ούτως ή άλλως υπάρχει μεγάλη ένταση μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Οι παραιτήσεις στελεχών (Πιερία, Κοζάνη, Καβάλα, Σέρρες κ.α.) τείνουν να πάρουν μαζικό χαρακτήρα και οι τοπικές οργανώσεις παρουσιάζουν σημεία διάλυσης.

Η διαγραφή του Δ. Καμμένου μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης είχε ως συνέπεια να μειωθεί στους οκτώ ο αριθμός των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ενδεχομένως να μειωθεί κι άλλο όταν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια. Κι αυτό διότι δύο βουλευτές, οι Ελ. Κουντουρά και Θ. Παπαχριστόπουλος, εμφανίζονται αποφασισμένοι να την υπερψηφίσουν, κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος. «Η συμφωνία είναι καλή και πρέπει να στηριχθεί», αναφέρουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.
Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ