ΥΠΕΞ για συμφωνία με Αλβανία: Εργαζόμαστε για βιώσιμη λύση – Ενημέρωση ζητά η Νέα Δημοκρατία

ΥΠΕΞ για συμφωνία με Αλβανία: Εργαζόμαστε για βιώσιμη λύση – Ενημέρωση ζητά η Νέα Δημοκρατία

O τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018, στην Αθήνα.

Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε σε θετικό, φιλικό κλίμα συνεργασίας, υπογραμμίζει  το υπουργείο Εξωτερικών. Οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης,  προς το συμφέρον και των δυο πλευρών.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας των εργασιών της 3ης Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα ξεκαθάρισε πως στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του δεν συζητήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας ανέφερε σε στην συνέντευξη τύπου.


Οι χώρες που -τάχα- μας πίεζαν για να μας σώσουν οικονομικά για να κάνουμε τη συμφωνία, είναι οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις αυτή τη στιγμή να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα είναι καλό να γίνει κάτι τέτοιο.


Επειδή έγινε πολύ συζήτηση για τη συνάντηση που είχαμε με τον Αλβανό ομόλογό μου, πρέπει να σας πω ότι δεν μας απασχόλησε η μεταξύ μας συμφωνία όπως διαχέεται στην ειδησεογραφία. Μας απασχόλησε περισσότερο πώς θα στηρίξουμε τις αλβανικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι υπάρχουν σειρά αντιρρήσεων από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με τη «Βόρειο Μακεδονία» και με την Αλβανία.

Και αυτό αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, απόδειξη πόσο έξω πέφτουν όλοι αυτοί οι κακοπροαίρετοι σχολιαστές -ή μη γνώστες, δεν είναι όλοι ίδιοι-, οι οποίοι πιστεύουν ότι έγινε κάποια ‘τράμπα’ ανάμεσα στα οικονομικά μας της Ευρώπης και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό μάλλον δείχνει άγνοια του τι συμβαίνει, διότι θα ξέρατε ότι υπάρχει μια επιστολή Δανίας – Λουξεμβούργου – Γερμανίας – Γαλλίας – Ολλανδίας που έθεταν πρόβλημα για την ένταξη αυτών των κρατών και της «Βόρειας Μακεδονίας»,  να ανοίξει, να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ορισμένες από αυτές έχουν πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια χώρες που δεν έχουν και μεγάλη διάθεση να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση με αυτές τις χώρες, δεν θα μας κάνουν εμάς χατίρια για να τους στηρίξουμε σε αυτή την πορεία. Δηλαδή, μάλλον άγνοια του τι συμβαίνει στον κόσμο και στην Ευρώπη δείχνει αυτό.

Πρέπει να σας ενημερώσω ότι ενδιάμεσα, οι τρεις από τις πέντε χώρες, δηλαδή το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία αποχώρησαν από αυτή την ομάδα, δεν έχουν πια σκληρές αντιρρήσεις, μένει όμως η Ολλανδία και η Γαλλία και ασφαλώς μας απασχόλησαν. Πρέπει να ξέρετε ότι τη Δευτέρα το πρωί στο Λουξεμβούργο έχουμε πρωινό, το λεγόμενο πρωινό -εννοώ ότι έχει μια θεσμική υπόσταση- για την Αλβανία με τα άλλα κράτη-μέλη που συζητάμε ανοιχτά και ανεπίσημα για το πώς βλέπουμε την  πορεία των ευρωπαϊκών σχέσεων με την Αλβανία και υποστηρικτικά.  Θα έλεγα εκεί, από τις χώρες που είχαν αρχικά αντιρρήσεις, συμμετέχουν όλες, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο.

Από αυτούς που είχαν αρχικά αντιρρήσεις είναι ο κ. Μας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας που δήλωσε χτες το βράδυ ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος αυτοπροσώπως τη Δευτέρα. Άρα, αυτό το μέτωπο των πέντε κρατών δεν κρατιέται. Μένουν δύο. Αυτά είναι που κουβεντιάσαμε σε αυτές τις διμερείς.

Τη Δευτέρα έχουμε Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Τρίτη Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Η διεύρυνση που αφορά την πΓΔΜ και την Αλβανία θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Ήταν να είναι στις 9 και μισή, το πήγαν πιο μπροστά στις 9 γιατί φαίνεται ότι θέλουν κι άλλοι Υπουργοί Εξωτερικών να είναι παρόντες.

Ενημέρωση ζητά η Νέα Δημοκρατία

«Μετά την εθνικά επιζήμια συμφωνία για το Σκοπιανό,  οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να “λύσουν” και το “Αλβανικό”.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία και βεβαίως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι κορυφαία ζητήματα για να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση των Πρεσπών.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας» τονίζει με ανακοινωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίαςο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ράμα: Πάμε σε μια δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, σύμφωνα με το newpost.gr, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι επίκειται συμφωνία της Ελλάδας – Αλβανίας ακόμα και τα επόμενα 24ωρα.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στους Αγίους Σαράντα, μιλώντας στην ελληνική μειονότητα αναφέρθηκε σε συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας δίνοντας την αίσθηση ότι είναι πολύ κοντά στο να κλείσει.

Είπε ότι πάμε σε μια δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι βρισκόμαστε κοντά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του κύριου Κοτζιά ο οποίος είχε πει ότι μετά το Σκοπιανό θα κλείσει και η συμφωνία με την Αλβανία.

«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο για μια νέα συμφωνία που θα είναι δίκαιη, ισότιμη και με αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός σύμφωνα με το Star.


Σχολιάστε εδώ