Ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον μήνα ανεβαίνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη!
-Που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά
Αυτό κι αν είναι πλεόνασμα, που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Μόνο που δεν είναι πλεόνασμα εσόδων, κερδών των επιχειρήσεων, αλλά πλεόνασμα οφειλών. Και αποδεικνύει ότι λεφτά δεν υπάρχουν.
Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων αυξήθηκαν κατά 4,15 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ανεβαίνουν κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα και με τον ρυθμό αυτό στο τέλος του χρόνου θα έχουν προστεθεί άλλα 12 δισ. ευρώ στα 101,4 δισ. ευρώ που είναι οι παλαιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από τα φετινά 4,15 δισ. ευρώ, οι απλήρωτοι φόροι φτάνουν στα 3,665 δισ. ευρώ (τον Απρίλιο οι μη καταβληθέντες φόροι ήταν 600 εκατ. ευρώ), σύμφωνα δε με την ΑΑΔΕ το 1 δισ. ευρώ χρωστάνε 26 οφειλέτες.
Συνολικά, οι φορολογούμενοι που οφείλουν στο Δημόσιο είναι 3.865.882, δηλαδή ο ένας στους δύο έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, και ήδη εναντίον 1.717.530 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατάσχεση μισθού και τραπεζικών λογαριασμών). Μάλιστα, με την απειλή της κατάσχεσης, εισπράχθηκε από την αρχή του 2018 πάνω από 1,9 δισ. ευρώ.
Από τα 101,4 δισ., ανεπίδεκτα είσπραξης τα 14,14 δισ. ευρώ!
Στο μεταξύ, μόνο τα 87,436 δισ. ευρώ είναι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος από τα 101,4 δισ. ευρώ, γιατί ήδη και… επισήμως, με τη βούλα των αρμοδίων, τα 14,14 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης». Αυτό, όμως, που ποτέ δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι σε ποιο ποσό ανέρχονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, που όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες φτάνουν και ξεπερνούν το αρχικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών. Και ένα «κούρεμα» σε ποσοστό πάνω από 60% θα έφερνε λεφτά στο Δημόσιο Ταμείο, αλλά αποδεικνύεται ότι μυαλό δεν υπάρχει…