Την επόμενη… δεκαετία η αναδιάρθρωση του χρέους – Γερμανική θα είναι η λύση…
Δεν μας τα λένε καλά οι… προστάτες μας για το τι θα γίνει με το χρέος και την επόμενη μέρα μετά το τέλος των Μνημονίων στις 20 Αυγούστου, το πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος και τι είδους θα είναι η ενισχυμένη εποπτεία που θα επιβάλουν στη χώρα μας.
Η αφεντιά μας ήταν το πρώτο πιάτο στο Συνέδριο του Economist που έγινε στο Λαγονήσι, όπου ήταν παρόντες όλοι οι «θεσμοί» και έδωσαν μια σαφή γεύση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Και τα μηνύματα για το τι μας έχουν ετοιμάσει ήταν ότι θα μας βάλουν σε «υγειονομική ζώνη». Και ακόμη ότι:
• Η λύση για το χρέος θα είναι… γερμανική, που σημαίνει ότι το… γαλλικό κλειδί δεν πέρασε.
• Το ΔΝΤ θα μείνει, άγνωστο όμως με ποιον ρόλο.
• Τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια δεν θα υπάρξει εξυπηρέτηση του χρέους.
• Η αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει την επόμενη πενταετία.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ… διαβεβαίωσε ότι «η επιτήρηση προφανώς θα είναι αυστηρότερη λόγω του μεγάλου ύψους των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους».
«Η επιτυχία ή αποτυχία του προγράμματος θα κριθεί τους επόμενους 18 – 24 μήνες», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας οι «θεσμοί» θα έρχονται για έλεγχο στην Αθήνα τέσσερις φορές τον χρόνο.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα συζητηθεί το… κουστούμι / πακέτο που μας έχουν ράψει, με τρία… συστατικά:
1) την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την εκταμίευση ενός επαρκούς ποσού δόσεων,
2) τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, με την Κομισιόν να υποστηρίζει την ανάγκη για ένα πακέτο εμπροσθοβαρούς εφαρμογής, και
3) ένα πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης.