Για ποιον λόγο ηγετικά στελέχη της ΝΔ έχουν στοχοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Για ποιον λόγο ηγετικά στελέχη της ΝΔ έχουν στοχοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

-Τι τους ενοχλεί; Να μην έχει λόγο στα εθνικά θέματα και πρωτίστως στο Σκοπιανό, όπου οι κόκκινες γραμμές για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ήταν πρότασή του;

Πρόβλημα φαίνεται ότι έχουν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία, και μάλιστα στην κορυφή, με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της παράταξής τους, τον Προκόπη Παυλόπουλο, που τίμησε τα υπουργεία στα οποία θήτευσε και σήμερα, με την ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας της Βουλής (και των βουλευτών της ΝΔ) είναι ο ανώτατος άρχων της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και αυτό φάνηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Τετάρτη για τη συμφωνία με τα Σκόπια που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα ο πρωθυπουργός, την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «βαθιά προβληματική», λέγοντας ότι «εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα», κάτι που είναι «μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή». Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τού είπε: «Ως ρυθμιστής του πολιτεύματος αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Παυλόπουλου: «Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά. Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί», είπε και υπογράμμισε με έμφαση: «Αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος».

Τη σκυτάλη πήρε την επομένη ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του με τον διάδοχό του δεν είναι καθόλου καλές) και άρχισε να… πυροβολεί κατά του Παυλόπουλου: «Η ανιστόρητη σύ­μπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν ήταν ‘‘εθνικιστής’’ ο Κωνστα­ντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως ‘‘η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική’’. Ούτε ήταν ‘‘τυχοδιώκτης’’ ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι “το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια”».

Σειρά πήρε την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι δεν είχε καμία δουλειά να τοποθετηθεί για τη συμφωνία.

Είπε συγκεκριμένα: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να εμπλακεί στην πολιτική; Ναι ή όχι; Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βγαίνει δίπλα δίπλα με τον πρωθυπουργό και λέει τι ωραία που είναι αυτή η συμφωνία, παίρνει θέση επί ενός πολιτικού ζητήματος; Πήγε ο κ. πρωθυπουργός να τον ενημερώσει; Έπρεπε να του πει ‘‘σας ευχαριστώ για την ενημέρωση’’, τελεία. Θέλει να τοποθετείται; Αν θέλει να τοποθετείται, δεν μπορούμε να λέμε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός βγαίνει και λέει κάτι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όλη αυτή η μετωπική επίθεση όμως –που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους της στοχοποίησης– είναι άδικη. Ο Πρ. Παυλόπουλος δεν παρέμεινε απλός θεατής των διαβουλεύσεων που γίνονταν τον τελευταίο καιρό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Είχε μεγάλη συμμετοχή, καθοριστική θα τη χαρακτηρίζαμε, γνωρίζοντας όλο το παρασκήνιο, στην καίρια κόκκινη προϋπόθεση ότι, αν δεν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, με απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διατάξεων, συμφωνία δεν θα υπάρξει. Και αυτό τονίστηκε επανειλημμένα αυτές τις μέρες προς κάθε κατεύθυνση… Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του σκοπιανού Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το ταπεινωτικό αυτό κείμενο για τη χώρα του!

Αντιλαμβάνεται κανείς τα τραγικά για την Ελλάδα τετελεσμένα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αν δεν είχε τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η αναθεώρηση του Συντάγματος ως δεσμευτική προϋπόθεση για να ισχύσει η συμφωνία.

Οι όροι του Προέδρου

Προϋπόθεση για να ισχύσει η συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με βάση την εθνική θέση, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντησή του την περασμένη Τρίτη με τον πρωθυπουργό.

«Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα έχουν γίνει, εάν θα τηρηθεί από το γειτονικό μας κράτος όλη αυτή η δέσμευση, την οποία τώρα αναλαμβάνει. Θα ήταν αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους και για την Ελλάδα ιδίως, με αυτήν τη δημοκρατική παράδοση, να οδηγεί μια χώρα και τον πρωθυπουργό της να αποδέχεται πράγματα τα οποία είναι αντίθετα με το Σύνταγμά τους», τόνισε, υπογραμμίζοντας με έμφαση:

«Εφόσον τα τηρήσει, αυτός ο σεβασμός της Ιστορίας που τόσο καιρό είχε κακοπάθει από τη γειτονική μας χώρα –για να είμαστε ειλικρινείς, και από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της–, αυτός ακριβώς ο σεβασμός της Ιστορίας είναι ένα καλό διαβατήριο ειδικά για την περαιτέρω πορεία της. Είναι καλό για αυτόν τον λαό, τελικά, να συμμορφωθεί με την Ιστορία. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν ήταν μόνο μια παραβίαση βασικών αρχών που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο το να διεκδικείς την κληρονομία της Αρχαίας Μακεδονίας του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Αλλά οδηγούσε σε μια γελοιοποίηση πραγματικά και τους ηγέτες αυτού του κράτους, την οποία εμείς δεν θέλουμε. Θέλουμε καλή γειτονία, και η καλή γειτονία ξεκινάει από τον σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου».


Σχολιάστε εδώ