Αυλαία στην αδειοδότηση ή νέο χάος;

Αυλαία στην αδειοδότηση ή νέο χάος;

Το «σήμα» του ΕΣΡ αναμένει το ΣτΕ

Την πιο κρίσιμη απόφαση από την έναρξη της θητείας του καλείται να λάβει το ΕΣΡ αύριο, Δευτέρα. Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού προγράμματος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και επτά μήνες αργότερα οδεύει στο τέλος της, με μία και μόνο εκκρεμότητα. Της έκδοσης απόφασης από το ΕΣΡ για την ένσταση που υπέβαλε η Τηλεοπτική Ελλάδας ΑΕ μετά την απόρριψη της αίτησής της για τη χορήγησης άδειας εθνικής εμβέλειας.

Την προηγούμενη βδομάδα κατατέθηκαν νέα συμπληρωματικά στοιχεία από την πλευρά της εταιρείας για να απαντηθούν οι ενστάσεις της ομόφωνης απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου. Εκτιμήσεις παραγόντων του Συμβουλίου αναφέρουν πως έχουν κριθεί ικανοποιητικά, όμως επ’ αυτών θα αποφανθούν τα εννιά μέλη του ΕΣΡ. Η Αρχή έχει την ευχέρεια να μην απαντήσει και να θεωρηθεί πως απορρίπτει την αίτηση, να εκδώσει αρνητική απόφαση εκ νέου αλλά και να αποφανθεί θετικά ώστε να λάβει ο σταθμός άδεια μαζί με τον Alpha, το Star, τον ΣΚΑΪ, τον ΑΝΤ1 και το Epsilon. Αν το ΕΣΡ πει «ναι», τότε 400 εργαζόμενοι στον χώρο της τηλεόρασης θα βρουν δουλειά, διαφορετικά η αγορά εργασίας θα περιοριστεί στις 2.000 θέσεις και με δεδομένη τη στρατηγική συνεργασία Alpha – Star.

Το ΣτΕ, μετά το ΕΣΡ, θα είναι ο τελικός κριτής της διαδικασίας, κατά της οποίας έχουν προσφύγει οι εταιρείες των καναλιών Alpha, ANT1, Star, ΣΚΑΪ και Mega. Η ακρόαση και των δύο πλευρών έχει γίνει, έχουν υποβληθεί τα υπομνήματα και εκκρεμεί πλέον η απόφαση του ΕΣΡ για να υπάρξει η τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης. Αν η κρίση είναι θετική, τότε στενεύουν κι άλλο τα περιθώρια για τη συνέχιση της λειτουργίας του Mega. Θυμίζουμε πως το ΕΣΡ έχει ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της Τηλέτυπος ΑΕ και το σήμα του σταθμού δεν έχει κατέβει μετά από προσωρινή απόφαση του ΣτΕ. Παράλληλα όμως θα ενεργοποιηθεί και η διαδικασία για την πλήρη νομιμοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπιού με την προκήρυξη των αδειών εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου, των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών και των πανελλαδικών και τοπικών ραδιοφωνικών αδειών.

ΠΗΓΗ: typologies.gr


Σχολιάστε εδώ