Μια εξαιρετική πρωτοβουλία πήρε ο ΠΕΣΥΔΑΠ την προπερασμένη Κυριακή…
…καθώς διοργάνωσε ανάβαση στο όρος Αιγάλεω με προορισμό το σπήλαιο της παλαιολιθικής εποχής, που χρονολογείται από το 11.000 π.Χ.! Είναι δηλαδή το πρώτο δείγμα κατοίκησης στον ελλαδικό χώρο. Το σπήλαιο βέβαια δεν έχει αναδειχθεί, ούτε έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε, μιας και ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή του. Γι’ αυτό ο ΠΕΣΥΔΑΠ διοργανώνει κατά καιρούς τέτοιες πορείες προκειμένου να γνωρίσει ο κόσμος το σπήλαιο. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες και με εκατοντάδες ακτιβιστικές δράσεις για τη φύση στο ενεργητικό του, προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή, που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια, για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και ειδικά τους φορείς της Πολιτείας για το όρος Αιγάλεω και τους ιστορικούς θησαυρούς που κρύβει μέσα του. Αυτήν τη φορά φαίνεται ότι πέτυχε τον στόχο του, αφού στην πορεία και την επίσκεψη του σπηλαίου της παλαιολιθικής εποχής πήρε μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης. Ο υπουργός, σε δηλώσεις του στο Κανάλι 1 – 90,4 τόνισε ότι το όρος Αιγάλεω κρύβει θησαυρούς και ήρθε η ώρα να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν.
Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα που είχε αναδείξει η στήλη σχετικά με τις οστρακοκαλλιέργειες στον όρμο της Ψιλής Άμμου της Σαλαμίνας κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη. Αναφέρει τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει η οστρακοκαλλιέργεια στον όρμο και γενικότερα στο θαλάσσιο περιβάλλον της Σαλαμίνας και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να μην μπορούν να γίνουν τέτοιες εγκαταστάσεις ούτε τώρα ούτε στο μέλλον στο νησί.
Μιας και μιλάμε όμως για τη Σαλαμίνα, ο νέος κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά Ανδρέας Θεοφίλου έδωσε λύση στο θέμα της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στην Κυνόσουρα. Εφαρμόζοντας τον νόμο, βάση του οποίου η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογική Α’ κατηγορίας, απαγόρευσε την αγκυροβόληση κάθε σκάφους ή πλοίου στην ακτή και απομακρύνθηκαν όσα πλοία ήταν εκεί αγκυροβολημένα, κάτι που δεν έκαναν οι προκάτοχοί του.
Πρωτότυπο αλλά πραγματικό. Κάποιοι δήμαρχοι, όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πριν από 3,5 χρόνια, βρήκαν ελλείμματα στα ταμεία και χρέη. Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, πέραν των χρεών βρήκε έλλειμμα και στην τράπεζα αίματος του δήμου! Έλειπαν γύρω στις 116 φιάλες αίμα! Τι έγινε το αίμα που λείπει; Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί. Ο δήμαρχος μέχρι σήμερα προσπαθεί να καλύψει τα κενά για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει η τράπεζα αίματος του δήμου. Έτσι, διοργανώνει ημέρες αιμοδοσίας και έχει κάνει καμπάνια για τη σημασία της προσφοράς αίματος. Με την ελπίδα ότι θα προσέλθουν αιμοδότες και με το αίμα τους θα καλυφθούν οι ανάγκες.