Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού
Συγγραφέας
Μοσχόπουλος Θεοδόσης
Μια αληθινή ιστορία με τραγικές συνέπειες, όπως τη διηγήθηκε στον συγγραφέα η Δώρα Μαξίμου, το γένος Δραγάτση, που ήταν εξαδέλφη της Μαρίνας.
Είπαν για το βιβλίο
Στις διαπροσωπικές σχέσεις τίποτε δεν είναι δεδομένο και απόλυτο. Υπάρχει πάντα η ρευστότητα και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας αιφνίδιας ανατροπής. Το μυθιστόρημα του Θεοδόση Μοσχόπουλου με τίτλο: Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού είναι μια εκτενής, πολύμορφη τοιχογραφία. Το αφηγηματικό υλικό και η γλώσσα που το υποστηρίζει αλλάζουν δραστικά από κεφάλαιο σε κεφάλαιο με αποτέλεσμα η τοιχογραφία να γίνεται ολοένα πιο πολύχρωμη και πιο ελκυστική.
Συχνές προστριβές και συγκρούσεις διαταράσσουν τις ισορροπίες σε μια οικογένεια και παίρνουν διαστάσεις ανεπιθύμητες. Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι η Μαρίνα Ραζή που μένει με τον άντρα της στη Βουλιαγμένη. Θέλουν να κάνουν παιδί αλλά δεν μπορούν. Η μητρότητα που αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αντικαθίσταται από την υιοθεσία. Το υπογόνιμο ζευγάρι μετά από κάποιους ενδοιασμούς υιοθετεί ένα αγόρι, τον Ίωνα. Όταν όμως το υιοθετημένο παιδί γίνεται δεκαέξι χρονών, εμφανίζεται η πραγματική του μητέρα που μένει στα Καμένα Βούρλα. Αυτή αποκαλύπτει στη Μαρίνα ένα συγκλονιστικό μυστικό που καταλύει τη συμβατική γραμμικότητα της ζωής του ζευγαριού και μεταμορφώνει την καθημερινότητα σε εφιάλτη.
Ο Θεοδόσης Μοσχόπουλος αξιοποιεί με άνεση τις εκφραστικές δυνατότητες που προσφέρει η κοινή χρήση της γλώσσας. Χρησιμοποιεί έναν λόγο που, παρά τη διανοητική του φόρτιση, δεν χάνει τη συγκινησιακή του εμβέλεια. Ο πυκνοϋφασμένος αφηγηματικός ιστός που διαπερνά το μυθιστόρημα αποτελεί την ασφαλέστερη εγγύηση ότι ο αναγνώστης θα βρει στις σελίδες του την πηγή της αισθητικής απόλαυσης. Η αφηγηματική ευρωστία και η γλωσσική ευθυβολία καθιστούν τη Σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού μια σημαντική προσφορά στην πεζογραφία μας.
–ΝΑΤΑΣΑ ΦΑΣΣΟΥ-
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Θεοδόσης Μοσχόπουλος γεννήθηκε το 1937 στα Χαβριάτα της Κεφαλονιάς. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και, όταν τελείωσε τις σπουδές του, διορίστηκε καθηγητής στη Δημόσια Εκπαίδευση. Υπηρέτησε μια δεκαετία ως Σχολικός Σύμβουλος στην Ευρυτανία. Το 1992 αποσπάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, όπου με άλλους συναδέλφους του έγραψε το διδακτικό βιβλίο της Α’ Γυμνασίου Η Ελληνική Γλώσσα Μέσα από Κείμενα Αρχαία, Βυζαντινά και Λόγια, εγκαινιάζοντας έτσι συλλογικά την επαναφορά των Aρχαίων Eλληνικών στο Γυμνάσιο. Τον Ιανουάριο του 1995 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελπήνωρ το βιβλίο του Χειραψίες με την Tρέλα.