Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα έχει πολλαπλά οφέλη
O Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο του Economist, κάνοντας αναφορά για ανανέωση και ανάκαμψη αναφερόμενος στη πρόσφατη συμφωνία που σύναψε για το Σκοπιανό.
Μέσα από μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς συμμάχους. Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τις γειτονικές χώρες, στη ζωτική -από γεωπολιτικής και οικονομικής πλευράς- περιοχή των Βαλκανίων.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι: «Η πρόσφατη συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο».
Όπως σημείωσε, «η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, στερούσε τη δυνατότητα από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί από άτυπη συμπρωτεύσουσα της Αθήνας σε ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής».
Και το χειρότερο, άφηνε διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων και γενικότερα οικονομικής στήριξης στους γείτονές μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο.
Ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και η επιστροφή στην ανάπτυξη ήταν ένας διαρκής αγώνας, που σήμερα βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα. Μπορούμε τόσο εμείς και κυρίως ο ελληνικός λαός -γιατί πρόκειται για συλλογική προσπάθεια- να αισθανόμαστε δικαιωμένοι & πιο σίγουροι για το μέλλον.
Η δυνατότητα των λαών να αποφασίζουν συλλογικά & δημοκρατικά δεν μπορεί επ’ ουδενί να αμφισβητείται. Η αναγνώριση της αμοιβαιότητας & της κοινής μοίρας είναι αυτή που θα εμπνεύσει πίστη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα της ενοποίησης και στα βήματα που θα χρειαστούν για να φτάσουμε εκεί.
Για την οικονομική πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Η ελληνική οικονομία αναζωογονείται, τόσο από την παραγωγική ενεργοποίηση στο εσωτερικό της χώρας όσο και από την αυξημένη παρουσία επενδυτών του εξωτερικού. Οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι θετικοί και αποκτούν δυναμική, η ανεργία μειώνεται σταθερά, οι εξαγωγές αυξάνονται».
Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος αλλά επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό & την πολιτική της ευθύνης την οποία ακολουθούμε. Το κάναμε για την οικονομική κρίση, τα εθνικά θέματα αλλά & για το προσφυγικό. Δεν κάναμε τα στραβά μάτια λέγοντας ότι δεν πρόκειται για δικό μας θέμα