Τα δύο… όπλα της Τουρκίας

Τα δύο… όπλα της Τουρκίας

Ο Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΤΙΚΑ) είναι ο πιο ισχυρός μηχανισμός προώθησης των τουρκικών συμφερόντων στο εξωτερικό, δίνει δε ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές εκείνες που είτε υπάρχει ισχυρή μουσουλμανική παράδοση είτε υπήρξε ισχυρή οθωμανική κληρονομιά. Το Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης (SDE) είναι επίσης ελεγχόμενο από το τουρκικό κράτος.

Οι δύο αυτοί βραχίονες της προώθησης της τουρκικής επιρροής πραγματοποίησαν μεγάλο συνέδριο στην Άγκυρα με προσκεκλημένους από τα Βαλκάνια, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο, προερχόμενος από τη Θράκη, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, γνωστός για τις επιθετικές δηλώσεις του εναντίον της χώρας μας. Αναμενόμενο ήταν να προσκληθεί και να συμμετάσχει όλη η ομάδα της σκληροπυρηνικής ηγεσίας της μειονότητας, με επικεφαλής τους ψευδομουφτήδες.

Αυτό που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε είναι τι δουλειά είχε εκεί ο γνωστός έλληνας καθηγητής Αθανάσιος Βερέμης, που μίλησε, όπως μάθαμε, με θέμα τη «Γέννηση των εθνικισμών στα Βαλκάνια τον 19ο αιώνα». Το να απευθύνονται και έλληνες πνευματικοί άνθρωποι στο τουρκικό κοινό, και μάλιστα και σε ένα τέτοιο συνέδριο, με προσκεκλημένους από όλες τις βαλκανικές χώρες, είναι κατ’ αρχήν θετικό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι τοποθετήσεις είναι ειλικρινείς και χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει το ερντογανικό καθεστώς… Διαφορετικά, κάθε συμμετοχή σε τέτοια συνέδρια μπορεί να εκληφθεί ως νομιμοποίηση μιας αντιδημοκρατικής και επιθετικής Τουρκίας.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ