Σιωπητήριο επεβλήθη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Σιωπητήριο επεβλήθη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να φοβάται ακόμα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που έχουν ανοίξει πολλαπλά μέτωπα, εσωτερικά και εξωτερικά.

Η καθαρή έξοδος θολώνει, οι βουλευτές αγχώνονται με την επικείμενη περικοπή των συντάξεων, η Τουρκία προκαλεί και απειλεί σε όλα τα μέτωπα, ενώ το θέμα των Σκοπίων προκαλεί αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη τίθεται θέμα για ψήφιση της συμφωνίας, εάν τελικά κλείσει, με αυξημένη πλειοψηφία.

Έντονα προβληματισμένο εμφανίζεται το Μαξίμου από την αναταραχή που επικρατεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ενώ φοβούνται ότι το όλο θέμα θα έπαιρνε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν οι βουλευτές άρχιζαν να μιλούν και να θέτουν θέματα σε μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου θα ήταν παρών και ο πρωθυπουργός. Έτσι επιλέγει τη λύση της επιβολής «σιωπητηρίου», καθώς διαμηνύθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά το γραπτό αίτημα που υπέβαλαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των τάσεων, μεταξύ των οποίων και κορυφαία στελέχη (Ν. Φίλης, Ν. Ξυδάκης, Θ. Δρίτσας κ.ά.).

Όχι στη συνεδρίαση της ΚΟ!
Το ζήτημα προέκυψε ύστερα από αιτήματα βουλευτών για «περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση» επί των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου σε επίπεδο ΚΟ και κυρίως γιατί οι βουλευτές ήθελαν όχι απλά να μιλήσουν αλλά και να παρουσιάσουν σκέψεις και προτάσεις ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει το «Π» τις δύο τελευταίες βδομάδες, πολλοί βουλευτές ετοίμαζαν προτάσεις με λεγόμενα ισοδύναμα για να μην προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων, ενώ κάποιοι άλλοι ζητούσαν από τώρα να ανακοινωθούν επίσημα και δεσμευτικά αντίμετρα που θα ανακούφιζαν τα χαμηλότερα στρώματα και όσους θα υφίσταντο τις περικοπές, όπως το λεγόμενο επίδομα της 13ης σύνταξης, στεγαστικό επίδομα κ.ά.

Όμως το Μαξίμου αποφάσισε να κόψει τώρα τον βήχα σε όσους επέμεναν για διορθωτικές κινήσεις και να αδειάσει κυριολεκτικά 36 επώνυμους βουλευτές και υποκατέστησε τη σύγκληση της ΚΟ με μια τυπική ενημέρωση που έκανε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα ο Ευκλ. Τσακαλώτος και τρεις ακόμα συναρμόδιοι υπουργοί για τα προαπαιτούμενα σε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι βουλευτές παραμένουν μουδιασμένοι από όσα άκουσαν και συνειδητοποίησαν ότι το «ναι σε όλα» που θα κληθούν να πουν την επόμενη εβδομάδα είναι μεν το τελευταίο -εκτός απροόπτου- πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, αλλά κρύβει παγίδες και επώδυνες αποφάσεις για τις συντάξεις, το αφορολόγητο κ.λπ.

Πάντως βουλευτές και κορυφαία στελέχη ψάχνουν ευκαιρία έστω για μικροδιαφοροποιήσεις, καθώς, όπως λένε, «δεν θα μπορούμε να πάμε στην επαρχία και στα χωριά μας», αφού ο κόσμος είναι αγανακτισμένος.

Εκβιασμός για πιστοληπτική γραμμή
Σοκ προκάλεσε σε κυβέρνηση και βουλευτές η απόφαση του ESM για αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέδωσε επαρκή στοιχεία που να καταδεικνύουν την απαιτούμενη πρόοδο στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «ανοικτό εκβιασμό» από τον ESM προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση και να μπει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά την τυπική λήξη των Μνημονίων.

Σημειώνουν επίσης πως η πίεση και οι εκβιασμοί θα κλιμακωθούν και ότι αυτό είναι μόνο ένα επεισόδιο απ’ όσα θα ακολουθήσουν, ενώ τονίζουν πως αν ακόμα είναι κεντρική επιλογή η «καθαρή έξοδος» θα πρέπει να υπάρξουν προσεκτικές αντιδράσεις από την Ελλάδα, αλλιώς «δεν θα υπάρξει αύριο».
Όπως ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά την ενημέρωση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, αυτό που καθυστέρησε την εκταμίευση είναι «μια τυπική εκκρεμότητα» και διαβεβαίωσε ότι «θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου».

Αυξημένη πλειοψηφία για Σκόπια…
Ένα καινούργιο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη πολλοί βουλευτές προβληματίζονται και συζητούν για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί στη Βουλή η συμφωνία για τα Σκόπια.

Πολλοί εκτιμούν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η επικύρωση να περιοριστεί στο τυπικό των 120 (που απαιτούνται για την κύρωση διεθνούς συμφωνίας) ή 151 (πλειοψηφία) ψήφων, αλλά πιθανότατα -προκειμένου να μη δημιουργηθούν φυγόκεντρες τάσεις- θα πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία.

Ήδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρης με δημόσιες δηλώσεις του άνοιξε το θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας λέγοντας:

«Είμαι βέβαιος ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, για να μπορούμε να έχουμε αυξημένη θέση και παρουσία και στο εσωτερικό και το εξωτερικό». Σε αυτήν τη λογική κινείται σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από την επαρχία, ιδίως από τη Μακεδονία, αλλά και αρκετά επώνυμα στελέχη.


Σχολιάστε εδώ